"On olemas tõendeid, et Gaddafi käskis saata tuhandeid meeleheitel inimesi paatides Lampedusa suunas, sooviga saarel kaost tekitada," lisas ta.

Itaalia on alati kahtlustanud, et Gaddafi on kasutanud illegaalseid immigrante avaldamaks survet Silvio Berlusconi valitsusele.

Viimase mõne kuu jooksul on Lampedusale saabunud tuhandeid peamiselt mustast Aafrikast pärit immigrante. Neile eelnes kümnetesse tuhandetesse ulatuv põgenikevool Tuneesiast, kus sel kevadel samuti diktaator kukutati.

Kuna põgenike mass on tohutu, siis ei ole Itaalia võimud immigrantidele normaalsete elutingimuste tagamisega toime tulnud ning seega langenud ELi ja mitmete humanitaarorganisatsioonide pahameele alla.

Itaalia siseministri Roberto Maroni andmetel on aasta algusest Lampedusale saabunud 48 000 immigranti Tuneesiast ja Liibüast.

Liibüa Itaalia saadiku Hafez Gaddouri sõnul kontrollis Gaddafi illegaalset immigratsiooni isiklikult, öeldes, et soovib Lampedusa aafriklastega mustaks värvida. Isevalitseja aktsioon oli mõeldud karistusena selle eest, et Itaalia osales rahvusvahelises koalitsioonis tema vastu.