Jüri Gerretzi näol on tegemist meie 1970.-1980. aastate tippviiuldajaga, innustunud ansamblisti ja mõjuka pedagoogiga, kes oli 1997. aastani Eesti Muusikaakadeemia õppejõud ja selle kõrval alates 1990. aastast ka Kuopio konservatooriumi professor. Väga populaarsed on Gerretzi Soomes korraldatud meistrikursused, kust paljud praegused kunstnikud mäletavad tema väljendusrikast ja lummavat viiulimängu.

Tema õpilane Maano Männi ütleb, et käis veel paar aastat tagasi Jüri Gerretzi juures tunnis, kui ta pidi kahes sõpruslinnas Vaasas ja Pärnus Tšaikovski Viiulikontserti mängima. Kuna õpingute ajal jäi see teos vahele, saanud ta nüüd Gerretzilt niivõrd palju head nõu ja praktilisi šnitte. Ja lisab, et on tõesti väga kahju, et Jüri Gerretz muusikaakadeemiast lõplikult lahkus, sest tema viiulimängu õpetus ja ere interpretatsioon oleks kasuks ka tänastele noortele.

Meenutame, et Jüri Gerretz võitis 1969. aastal esmakordse Eesti interpreetide konkursi, andis esimese soolokontserdi 1965. a ning alustas pedagoogitööd 1968. aastal, olles lõpetanud Moskva konservatooriumi ja assistentuuri. 1971-1991 mängis ta Tallinna Trios. Palju uut eesti muusikat tutvustanud, on Gerretz Eesti Raadios salvestanud enam kui 120 teost. Õpetaja suurepärane mängutehnika ja loomupärane emotsionaalsus, mis võlusid publikut, koondas tema ümber ka noori. 1988. a asutas Jüri Gerretz peamiselt oma õpilastest kammerorkestri, mida juhatas viiel aastal.

Kontserdi kava on valitud juubilari soovitusel. Sellel on kaasa tegemas rohkesti keskmise ja noorema põlvkonna nimekaid viiuldajaid – sellisel hulgal Eesti viiuldajate paremikku kuuleb ühel kontserdil väga harva!

Esinema tulevad veel kaks Soome tuntud muusikut, maailma tippdirigentide hulka kuuluv Soome Raadio Sümfooniaorkestri peadirigent ja viiuldaja Sakari Oramo ning suurepärane tšellist Marko Ylönen. Sakari on solistiks Fauré „Hällilaulu“ ettekandel ning juhatab õhtu lõpetuseks sünnipäevaliste koondorkestrit Tšaikovski „Serenaadi keelpilliorkestrile“ esitusel. Marko Ylönen mängib Haydni Tšellokontserdi I osa.

Vivaldi „Talve“ solistiks on ERSO kontsertmeister Arvo Leibur, Piazzolla „Talves“ soleerib 16-aastane Robert Traksmann, mängib Tallinna Kammerorkester; kõlab ka Mendelssohni ja Schuberti kammermuusikat; oma toonases koosseisus teeb comeback'i Gerretzi asutatud kammerorkester, kus esinevad Leho Ugandi, Arvo Leibur, Andrus Haav, Terje Raidmets, Maano Männi, Kristel Eeroja ja teised.

Jüri Gerretzi õpilased teevad oma õpetajale juubelikingituse ka uue, ja Gerretzi üldse esimese(!) CD-plaadiga „Amabile“, mille esitlus toimub Estonias tund enne ülehomset kontserti. Plaadil on maestro soleerimisel ja kaastegevusel Prokofjevi (Viiulikontsert nr 2 Neeme Järvi juhatusel), Schuberti ja Uno Naissoo loomingut.

Juubeligala idee algataja ja korraldaja on kunagine ERSO kontsertmeister viiuldaja Maano Männi. Õhtu saab teoks koostöös Eesti Kontserdi ja Tallinna Filharmooniaga. Jüri Gerretzi juubelipäev on täna.