Alkoholimüügi ea tõstmise kasuks räägib see, et 18-aastane inimene kasvab veel mingil määral, 21. eluaastaks peaks aga olema saavutatud füüsilises mõttes täiskasvanuiga. Alkohol on aga asi, mis kahjustab tervist.

Alkoholimüügiea tõstmisega aga tekiks absurdne olukord, kus 18-aastane inimene on Eestis küll täiskasvanu, samas ei peeta teda täieliku otsustusvõimega inimeseks. Valida ta saab, kuid ei suuda otsustada, kui suures koguses alkoholi tarbida.

Sellisel juhul võiks ju tõsta ka valimisea 21. eluaastale.

Samuti on kindlasti iga inimene nõus sellega, et alaealiste joomine on probleem, millega tuleks võidelda. Iseasi, kas selline ettepanek seda teha aitab.

Paljudes lääneriikides, kaasa arvatud Ameerika Ühendriikides on alkoholi ostmise õigus alates 21. eluaastast. Samal ajal selgus Soomes eile avaldatud uuringust, et üle kolmandiku sealsetest 15-16-aastased noortest tarbib alkoholi. Seda vaatamata faktile, et Soomes ei või alla 20-aastased noored poest kanget alkoholi osta.

See näitab, et suure tahtmise korral on alaealistel ikkagi võimalik alkoholi kätte saada, isegi, kui vanusepiirang on kõrgem.

Palju rohkem tuleks mõelda selle peale, mida saaks teha, et noor ei sirutaks kätt pudeli järele. Probleem on pigem selles, et vaba aja veetmise võimalusi on vähe. Huviringid ja muu selline maksab palju raha, mida perekonnal tihti olla ei pruugi.

Samuti on küsimus ikkagi selles, et teismeline inimene on nii või naa altim igasuguste uute asjade proovimisele, seal hulgas alkoholi joomisele. Kui sõbrad ütlevad, et sa oled möku, kui ei joo, siis paljud neist murduvad. Paljud aga tarbivad alkoholi kasvõi protesti märgiks, sest see on iga, kus noor inimene mässama hakkab.

Keelata on alati kõige lihtsam, reaalselt töötavaid alternatiive aga välja pakkuda palju raskem. Kindlasti oleks palju abi juba sellest, kui poemüüjad kontrolliksid noorena näivate inimeste dokumente korralikumalt. See võib neile küll lisada veidi töökoormust, kuid mitte nii oluliselt, et seda teha ei saaks.

Igal juhul on tegemist problemaatilise valdkonnaga ja lihtsaid lahendusi on siinkohal raske leida.