Kaur Kender: Tore. Sa ei peagi. Keegi ei pea midagi. Ja mis see sinu asi on, mida mul inimestele öelda on? See on minu ja lugejate vaheline teema ja sina ole vait.


veera: Ütlen ainult üht Sulle, Kaur - Sa meeldid mulle härjalt, ole selline mõnus pohhuist, keda teist sellesarnast pole avalikul orbiidil näinud. Kaifin sinu esinemisi. Kui aega saan, loen su üllitised ka läbi, lase aga samas vaimus edasi!

Kaur Kender: Veera, väga armas sinust!


jura: hip-hop & sina 2002???

Kaur Kender: Jura, hip-hop on endiselt minu muusikavalik nr 1.Just vanemad asjad eazye, icecube, nwa ja 2pac. Eminem meeldib ka.


M.U: Kas Eestile või Venemaale oleks vaja monarhi ehk kindlat kätt?

Kaur Kender: kindla käega valitseja on vajalik igale riigile. Aga kas ta just monarhiks peab olema nimetatud? Putin ei ole monarh aga käsi on kindel. Rüütli võib nimetada kasvõi imperaatoriks aga ega sellest midagi ei muutu.


Raske kysimus: Igatsed normaalset pereelu? Milline isa tahaksid olla? Milline ei tohiks olla su naine? Ühesõnaga - pereelu mudel?

Kaur Kender: Ei ole raske küsimus. Mul on normaalne pereelu. Vähemalt minu arust. Ma arvan, et ma olen suhteliselt lahe isa. Natuke segi, natuke vastutustundetu aga lõbus, ükskõikne ja otsekohene. Mu naine ei tohiks olla lõdva, ei tohiks olla loll, ei tohiks olla kole ja paks, ei tohiks olla igav. Mulle ei meeldiks, kui mu naine oleks truudusetu. Ja mulle ei meeldiks, kui mu naine oleks täiskarsklane. Pereelu mudel… mulle meeldib nii, nagu mul nüüd juba üle aastakese on olnud. Mõlemad töötud. Laps kasvab. Aga lapsi on vaja veel. Ma arvan, et miinimum on kolm last. Parem on neli. Viis on vist juba palju. Üks laps on mõtetus. See ei ole muu kui egotrip. Kaks last aga kujundavad minu arust välja mingi kummalise paarisuhte. Neil on kysimus kas ei või ja. Kolmelapselistest peredest tegelased on juba lahedad. Nad näevad, et igal pool on kolmas võimalus. On jah tegelikult keeruline küsimus aga kuidagi nii ma mõtlen ja tunnen.


Krahv Monte Cristo: Miks Sa jood? Su vend seda ju ei tee. Saaksid Sa elatud ilma alkohoolita ja kirjutada romaane narkootikumide abita? Oled andekas, see on ilmne. Paljud geeniused on millegipärast mingi hälbega. Peab see just nii olema?

Kaur Kender: Krahv,Vend ei joo jah. Lahe. Ma ei jooks, kui see mulle väga ei meeldiks. Ma ei tee peaaegu üldse seda, mis mulle ei meeldi. Kusjuures, kui ma kirjutan, siis ma olen pika perioodi täiesti kaine, ma ei joo isegi kohvi rohkem kui tass päevas. Aga kogu aeg ei taha nii heleda leegiga põleda. Vahepeal tahan, et oleks hea. Juues on ikka vahel kuratlikult lõbus. Mis siis, et alates teisest päevast ma tavaliselt suurt midagi ei mäleta. Ja mis siis, et pärast on sama pikalt paha. Kui aga laiemalt vaadata, siis ma arvan, et end surnuks juua on üks väheseid väärika lahkumise võimalusi ;)


Cuy: Ma armastaksin Sind, Kaur, tingimusteta. Sünnitaksin Sulle lapsi ja hoolitseksin Su eest, huvituksin Su probleemidest ja mõistaksin Su püüdlusi. Vajad Sa mind sellisena?

Kaur Kender: Cuy, ma olen vapustatud. Mingil tasandil on nii, et ilusamini ja paremini ei saagi ju mehele öelda. See on ju mehe unistus. Ja kui miski on liiga hea, et olla tõsi, siis tuleb vastata: never say never. Mul on praegu naine, kes mulle midagi sellist ei ole öelnud, ta ei tuleks ilmselt selle pealegi, et öelda, aga kes kõike seda teeb. Lisaks: ma vist armastan teda ka. Aga Cuy, ilus oli lugeda ikkagi. Väga ilus.


kirjunik: Kas oled tähele pannud, et karta on tervet naiskirjanike plejaadi kes sind kopeerida püüavad? Nagu Kärt Hellerma omal ajal Rein Salurit või mis. Kas kõhe ei hakka, kas peenisekadedust ei karda? Muidugi pole neil seda läbielatud kultuuri taga mis sinul. Respect

Kaur Kender: Respect ka sulle. Ma kasutan sulle vastamise ära, et rääkida, mida mina sellest noor-nais-kultuskirjanike asjast arvan. Mult on ilmselt sama palju Kertu Rakke ja Kõusaare kohta küsitud, kui Robbie Williamsilt Gery Hallywelli ja Emma Bentoni kohta. Meil Robbiega on oma järgijad. Ja tõesti, reklaamiagentuurid ongi ju nagu poiste ja tüdrukutebandid, toodavad ehedat kommertspaska. Aga ikkagi ärge unustage: mina tulin ja tegin soolo, kui kedagi ees ei olnud. Ja ma laulan kui ma võidan.


geenius: Huvitav kysimus Cuy`l. Kaur, milline siis peab olema yks õige naine, et Sa ei jooks?

Kaur Kender: Ma ei tea. Ilus, seda kõigepealt, ihaldusväärne, seksi, palju asju. Aga ma arvan, et paar korda aastat ma paneks ikkagi pidu. Ei saa muidu. Juhe läheb kokku. Ja juua on lahe.


sten: Sa oled üpris lahke jagama oma rahamasina instruktsiooni. Käisin su küllalt mõnusal kirjutamiskursusel. Kas ja millal uue kursuse korraldad?

Kaur Kender: Kursuseid ei ole praegu tulemas. Kuigi, mingid mõtted on. Ma kirjutan praegu Äripäeva tellimusel raamatut teemal kuidas kirjutada. See, mis sa kursusel kuulsid on ka seal sees.


puhka jalga: Kysimusekesed:

1. kui vana on härra Kender siis, kui keegi ytleb tema kohta "puhaku jalga, vana" (jutumärkides on tsitaat hr. Kenderi yhelt yliavalikult esinemiselt, öeldud mudugi austet härra Krossi kohta)?

2. kirjanik, kellelt oled kõige rohkem inspiratsiooni saand ehk "maha kirjutand" (jälle sealt esinemiselt, ise ytlesid... ;))???

3. mis sunnib kirjutama? ega ometi mitte raha???

4. kas on hea elada Kaur Kenderina?

Kaur Kender: 1. Seda võib mulle juba praegu mõni noorem öelda.

2. Ma arvan, et Bulgakov, Ellis, Fante, Gontsarov, Dostojevski, Marquez, Pushkin.

3. Raha ei sunni. Rahapuudus aga vahel küll ;-)

4. Igasugune muu kogemus puudub ja seestpoolt vaadates on täitsa OK


Kadri, keenjus, aga ropuks sunnivad muutuma just sinusugused, keenjus - ehk saad mõõduga, mida väärid? Kaur! Nali naljaks, aga mind ka huvitab, miks Kaur Kender lubab endale teguviisi, et purjus peaga läheb täiesti korraliku neiu juurde ja hakkab talle kätt püksi ajama. Mul on sellest õhtust halvad mälestused.

Kaur Kender: Kadri kallis, ma arvan, et purjus peaga arvab Härg, et ta on Jupiter ;) Kuigi: Ma olen sama ka kaine peaga teinud. Korralikud neiud on pealegi põnevamad – litsiga ei viitsi ju sahmida, sa tead kohe, mis saab ja mis maksab.


Linnapealinn: Keskpäevatunni saates kukuraadios kuulsin HH Luike ütlemas et Kaur Kender see`p see mees ongi kes linnapea Tõnis Paltsi köned lühikesteks ja löövateks arvamusrubriigi lugudeks tegi. Kas aitasid isamaaliidu linnapead? Oli (kui vastus on yeah) see ka poliitiline statement?

Kaur Kender:Ma olin tõeline salanõunik. Aga ma ei kirjutanud Paltsule ühtegi kõnet ega ühtegi artiklit. Küll aga olin ma esimene lugeja, kritiseerija ja ründaja. Läänes kutsutakse sellist meest sparringupartner. Oli ja ei olnud. Ma olen sama tööd teinud ka ühele reformierakonna tegelasele natuke. Tegelikult olen ma selle suuna toetaja ja pooldaja, mida alustasid Mõis ja Lao. Ja mida jätkas ja edasi arendas Palts.


friik: Olen Osta.ee kaudu üht-teist turustanud. Omal ajal mõtlesid vist sina, säga, selle Che Guevara reklaami välja. Kas said selle eest ka Osta aktsionäriks? Hiljuti vist sai see portaal operatiivselt kasumisse. Jagatakse ka sinuga või tegid, nagu Rain L.Greenspan ütleks, exiti?

Kaur Kender: Tõele au: Che reklaami mõtlesime välja Rain L. Greenspaniga kahepeale. See oli nii hea reklaam, et Wall Street Journal Europe tegi minuga isegi pisikese intervjuu. Ma olin OSTA.EE aktsionär aga ma tegin exiti juba aasta 2000 mai. Ja väga ei kahetse J


Vend Vahindra: Kas kirjutamisanne on geenides või olete selle omandanud õppides? Kui õppides, siis sooviks teada, kes on te lemmikkirjanikud? Kui mitte, siis kas pessimism ja sünge maailmanägemine on teile alati olnud omased. Miks arvate, et "Kurja lillede" autor maailma õigetes värvides näeb?

Kaur Kender: Kirjutama saab õppida küll. Ma arvan, et ka huvi saab õppida. Küsimus on aga selles, mis hinnaga keegi kirjutamise selgeks saab. Hind sõltub geenidest. Ma arvan, et jah. Ma arvan, et maailm on üsna sünge koht. Baudelaire aga on vist kõige selgema pilguga tegelane, kes kunagi midagi kirja pannud.


Poly Tika: Mida arvad Arnold Rüütlist? Kas tema presidendiks saamisel mängis rolli Saatus või rumalad eestlased?

Kaur Kender: Ma arvan, et ta on nagu eesti rahvas: sirge seljaga aaga lollivõitu. Ma tahaks, et ta ilma abideta ühe IQ testi lahendaks. Siis oleks parem ilkuda.


Varia: Loen palju. Naudin tihti loetut. Ilmselt on vaja inimesele kinnitust oma kogemustele ja mõtetele, on vaja tunda solidaarsust kellegagi. Mullegi meeldivad venelased ja nendega on lahe pidu panna ja neile on hea oma muret kurta - neilt saad vähemasti moraalset tuge. Mille poolest hindad venelasi Sina? Milliste autoritega tunned hingesugulust? Ootaksin nimesid maailmakirjandusest ja filosoofiast.

Kaur Kender: ma loen ka üsna palju. Ka samuti naudingu pärast. Mulle meeldib venelaste juures see, et ma saan neist aru. Nad on nii omad. Lapsepõlvest peale. Vene keelt kuulsin ma pisikesest peale. Kõik see on kusagil südames. Lisaks see, et sa saad olla see kes sa tahad. Et on inimesi, kes on üle nõmedusest. Eestlaste hulgas on neid vähem. Terve mõistus meeldib. Südamlikkus. Autorid. No alustame vanadest. Platon kindlasti. Mulle hulga olulisem kui Aristoteles (keda olen ka väga palju lugenud), siis kõik evangelistid. Markus, Matteus, Luuka, Johannes, Toomas järgmiseks kindalsti Cicero, Augustinus, siis jupp tühja maad, siis Machiavelli, Vasari, Bruno, Montaigne, Pascal, ERITI Pascal, Kierkekaart, Unamuno, Wittgenstein, Eco, Lotman. Nüüd on enamvähem kõik kirjas, kes on väga sügava muutuse tekitanud, või väga sügava jälje jätnud. Kirjanikest: Ellis, Fante, Bukowski, Pelevin, Marquez, Kundera, Asimov, Puškin, Baudelaire, Bulgakov, Dostojevski, Tolstoi, Tšehhov, Amis, Cervantes.

Poeedid. Baudelaire, Puškin, Alver, Talvik


Tatarsky: Kaur, minge õppida !

Kaur Kender: kogu aeg õpin, pole õppimist veel elus katkestanud


Alfred: Oletame, et saate peagi Nobeli preemia. Mida arvate, mille eest te selle saaksite ehk mis on teie enda arvates te tugevaim külg?

Kaur Kender: Kui ma selle kunagi saan, siis mingi kohutava üldistusjõuga teose eest, kus poeesia paistab isegi lehekülje servadest.


kurb: Ma ei ole suutnud lugeda läbi ühtegi su raamatut. Ma ei haaku tekstiga. Reaalelus vaatad ka mulle ülevalt alla. Aga sooviksin mõista, miks ja kellele kirjutad? Miks? Kellele?

Kaur Kender: Ma kirjutan võrdsele, sellele, kes mõistab, kes on tugev ja naerab.


kofi: hei! Mis sul viga on??? Kas sa üritad inimesi šokeerida enda ilgelt laheda, julge sõnavalikuga? Kas sul enda meelest teravusest puudu ei jää ?Kuidas kurat sa julged ennast võrrelda Quentin Tarantinoga? Võrdle ennast Kõusaare-katuga, kui tahad!mage mees....

Kaur Kender: Kofi, vaata, minu ja sinu erinevus on see, et kui mina sind vittu saadan, siis minu vastust ei kustutata ära.


psühholoog: Kes on teie vanemad. Kas olete neilt palju õppinud või olete üks neist, kes on vanematega opositsioonis?

Kaur Kender: Mõlemad vanemad juristid. Olen küll palju õppinud. Olen ka opositsioonis olnud. Nagu igaüks.


piparmynditee: kofi, Tarantino ja Kender on täiesti ühest kastist: andekad, shokeerivad jne. Kaur, Mille poolest Teile meeldib Tarantino? Mida on tal maailmale öelda? Vaatan tema filme ja mõtlen, et maailm on hullumeelne. Kas ikka on? Samahästi võib ka rõhuda heale, mis on elus ja niimoodi , läbi Ilu, päästa maailma. Nüüd jääb mulje, et Tarantino filmid on eeskujuks kurikaeltele, kuidas pulli teha ja kuritegusid sooritada? Korralikud inimesed ei saa neist filmidest ju muud kui shokielamusi.

Kaur Kender: Tarantino on lahe tegelane: ta räägib oma lugusid huvitavalt ja tempokalt. Kui keegi neist midagi õpib – õppigu. Hea ja halb on suhteline. Alati.


Krõll: Ma ei ole veel ühtegi te raamatut läbi lugenud. Millisest alustaksin?

Kaur Kender: Alusta Check Outist, sest see on vist veel ainus, mis on läbimüümata


Jaan Kapp: Kas Turgenev või Dostojevski - kumb on Teile lähedasem? Kes vene kirjanikest teile meeldib?

Kaur Kender: Dostojevski, kindlasti. Eriti Idioot. Aga kõige kallim on Bulgakov ja tema Teatriromaan. Vene keeles küll Teatraalne romaan ;)


workout (!): Kaur, kas Sa tool ka kaid? Ses mottes, et Avdi liisng vaja maksta ja korterilaen (ahjaa, kas elad yyrikas voi oma place)ja syya tahaks... Yhesonaga kui tasuv on olla kirjanik (seep Su aunimetus ju on ?!)ja kas (ma eeldan et it has to be more than that) loed ennast edukaks ettevotjaks?! cheers

Kaur Kender: Tööl ei käi. Kuidagi ära elan. Selles mõtte, et olen nõus Rainiga, kes ütles, et iga noor peaks vaatama endale tegevuse, mis vähemalt 100 000 kuus sisse tooks. Siis saab rahulikult elada.


kassipoeg: Kaur, kas oma venna päevikut mega topis oled lugenud? Kui oled, siis mida sellest arvad? Kas sinul on fänne? Kas kuulus on hea olla?

Kaur Kender: ei ole lugenud. Ma arvan, et mul on fänne. Ma olen kuulus ainult eestis. Ja see on nii väike osa maailmast, et ei sega sugugi.


Jyri Aar: Räägitakse, et mehed on tegelikult nõrgemad kui naised. Mida arvad mõttest, et naise armastusest sõltub meeste maailma tugevus.

Kaur Kender: Kardan, et see on natuke nii.


Noorkirjanik: Paljud ei suuda leppida sellega, et oled kõige rõvedam inimene ja püüavad sind matkida. Kuidas suhtud konkurentsi?

Kaur Kender: Kõik, mis tõmbab tähelepanu sellel kategooriale, kus mina olen on mulle väga kasulik, sest ma olen oma kategooria absoluutne liider


sidorov: Miks kõik inimesed kes on pärit Rakverest, Järva-Jaanist , Kilingi-Nõmmest v. Pärnust tahavad väga pääseda ajakirjanduse veergudele ja hakkavad endale endast ette kujutama kui see õnnestub? Üldiselt oled sa Kaur üsna nõme.

Kaur Kender: Sidorov, sa ise oled väga nõme. Ja ma ei ole rakverest. Isa suunati peale ülikooli sinna. Käisin seal koolis. Kohe, kui kadus sõltuvus vanemates ma ka lahkusin.


Anetshka: Kõik, kes minu peale ükskõik, mis asjas näpuga näitavad, võivad võtta oma näpu ja pista endale p...e. on öelnud tegelikult Meelis Lao EPLi artikklis 2 aastat enne Kenderit. Aga kaur kirjutas eelmise sajandi viimasel päeval postimehes :Ma loodan, et tegu on minu viimase kolumniga, mis ma eesti keeles kirjutan. Loodan, et eesti keel lõppeb ja palun Jumalat, et mul kunagi poleks enam vaja seda rahanatukest, mis kolumni kirjutamise eest Eestis antakse. Sest öelda ei ole mul kunagi kellelegi midagi olnud. See oli yldse väga kaunis kolumnike, selline pisarat laugvele toov, mil inimesele andestatakse kõik isegi mustandi raamatuna väljaandmine...Aga why, oh why Kaur meil ikka jutukesi päevalehte kirjutab :(

Kaur Kender: Anetshka, Tsiteerin oma isa. Mees annab sõna, mees võtab sõna ja isad ei eksi kunagi. Nad ainult muudavad oma seisukohti. Aga sa loe kesknädalat. Seal ma veel ei kirjuta.


Ringo Starr: Kaur, milline on te suhe muusikasse? Kui tean te lemmikluuletajat, siis kes on lemmikhelilooja? Või ei kuulagi te klassikat?

Kaur Kender: Ringo, Klassikat kuulan napilt: Bach, Chopin natuke veel Mozart. Lemmikhelilooja on praegu vist ikkagi Chopin.


rl: Hoi! Soovita midagi lugemiseks. Sellist vähemtuntud, võib-olla ka muukeelset kirjandust, millest oled viimati vaimustunud. Ka sellist, mille lugemine kerget vaimset pingutust nõuab.

Kaur Kender: Loe John Fantet. Super. Või loe siis Mihhail Bahtini. Ma just praegu maadlen ta ülevaatega renessansi karnevali kultuurist. Siis soovitan veel. Loe üle Don Quiote. Väga naljakas ja väga vägivaldne. Ja tegelikult pole teda keegi eriti lugenud. Kõik aint räägivad.


Illisson: Saates -(Kanal 2) Ja Jumal lõi naise- halvustasite Luule Viilmaad ja inimesi, kes ta raamatuid loevad? Kas olete lugenud ühtegi ta raamatut läbi? Kui ei, siis usun Viilmaad rohkem, kes väidab, et alkoholism....jne (pole ju mõtet siin tsiteerida midagi, mida te ei usu)Kui aga olete põhjalikult lugenud ja ikka teda naeruvääristate, siis ootaks põhjalikumat selgitus, milles seisneb Viilmaa naeruväärsus.

Kaur Kender: Ma halvustan mitte ainult Viilmaad vaid ka kõiki tema lugejaid.


Karukoobas: Anetshka'le! Tänan, et Sa juhatasid kätte ühe tähtsa lõigu, kuna ma ei loe meest, siis ma ei teadnud, et ka nii on suuteline üks inimeme kirjutama,aga näed, on! räägin siis ühe loo, millest saab parallellüket teha! Teenisin kunagi N-Liidu N-piirkonna N-väeosas. ühel ilusal päeval tulid kinomehed ja hakkasid filmi tegema. Film oli meie Punasest Armeest ja tema kangelastest Suures Sõjas. Kuna omad olid kaasas, oli vaja vaenlasi stseenidesse. Õnnetuseks olid meie väeosas 90% Kesk-Aasiast pärit sõdureid. Ja siis tekkis filmimisel kõige suurem probleem- soojalt maalt pärit ei saanud aru, miks neil ei lasta mängida sakslasi, nad olid nördinud, nad olid vihased, nendele oli raske selgeks teha, et miks ei ole see võimalik...Komandör (muide väga haritud vene inimene)ütles vaid, et sõdurid, mul on teist kahju..., aga ajalugu oli selline...Ja kasutades selle inimese mõtet, tahaks öelda armas Kaur, mul on sinust kahju. Ma teeks korjanduse ja koguks sulle kokku piletiraha NY-sse. Sa ei pea siin kannatama, sa ei pea siin selles keeles kirjutama, miks sa veel siin oled, vaat sellest ma ei saa aru? Aga olles käinud maalimas palju ringi ja vaadates neid inimesi seal, siis Kaur, sinusuguseid on terve maailm täis, just samasugused- käed tätoveeritud, hästi toidetud ning tunnevad tähti!

Kaur Kender: Karukoobas, mul on kõik hästi. Aga sul?


beeta: Oskad öelda, miks on nii, et kui selliseid raamatuid nagu sina neid kirjutad, kirjutab mees, siis on see tõeline elu. Kui taolisi raamatute autoriteks on aga naine, siis kuulutatakse see feministlikuks kirjanduseks, mille üle kannatab diskuteerida vaid ülikooli kirjandusteaduse loengutes? Soovitan lugeda Elfriede Jelineki raamatuid - kirjutab sarnastel teemadel juba 1970. aastast alates. Ainult keelekasutus on märgatavalt parem.

Kaur Kender: Ei oska öelda, miks see nii on.


Ülle Raave: Kas olete usklik inimene? Mida arvate Jumalast ka kümnest käsust?

Kaur Kender: On range juutide jumal, kuid meie ei taha teist .


skrootum: Kuidas on suhted Leniniga?

Kaur Kender: puuduvad.


Skrootumid: ..ja mitte üksnes Leniniga, lemmikfilosoofid?

Kaur Kender: juba vastasin ülalpool


Sauron: Harry Potter ja Sõrmuste isand on raamatud, mis elavad üle aegade.Millised on need kaks teost, mille te üksikule saarele võtate?

Kaur Kender: Piibel ja koraan


naine: Miks sa nii ülbe oled või tahad sellega midagi saavutada? Kusjuures ma arvan, et see häirib paljusid kodanikke, kas see on sinu stiil? Kas sulle Kõusaare raamat meeldis? Lemmik kirjanik (Eesti)???? Ette tänades!

Kaur Kender: Ego on hästi kirjutatud. Aga ei meeldi üldse. Mulle meeldib ainult Tõnu Õnnepalu-Emil Tode.


krim_elem: Kas Olete ikka "Reformierakonnast" samal arvamusel , nagu oma (04.01.2002) kolumnis "Raport: klounaadi lõpp" ja kui ja, siis miks Tsitaat: "Taktikaliselt aga osutus õigeks meie arvamus, et Reformierakonna puhul ei ole tegu oravaparteiga. Ei, nad ei ole selgroogsed. Nad on amööbid. S. Kallas, kes ilmselt asub uut valitsust juhtima, on oma unistuse täideminemise nimel diskrediteerinud nii enda, kui oma partei. See teeb rõõmu. "

Kaur Kender: Oh, ära võta tõsiselt, mida lehes räägin ;).


inz: kas selleks, et saada meedialt "kultuskirjaniku" tiitlit, peab end isikuna nii ebameeldivaks tegema, nagu kaur kender seda on teinud (ja mida ka kadri kõusaar on püüdnud teha)? inimestena meeldivaid kirjanikke ju kultuslikeks ei peeta.

Kaur Kender: Ei tea


Räägu Rein: Millega hr Kender seletaks seda, et temataolise teemakäsitlusega ja nö julge tänapäevaelu kirjeldusega ei suuda peale Kenderi välja tulla ükski meeskirjanik. Kati Murutar, Kadri Kõusaar ja Kertu Rakke aga proovivad omasoodu. Ei, mis ma jaman, meeskirjanikest ju Jaan Kross püüdis mullu Kenderit lüüa! Muti viimane romaan oli ikkagi kümne aasta tagusest olevikust. Õnnepalu & Co teevad ikka oma "maagilist realismi". Miks pole intelligentseid action-kirjanikke rohkem?

Kaur Kender: mina ka ei saa sellest aru


andres.laiapea@lycos.com: kas vahest endal üle ei viska? - selles suhtes, et tuleb selline lermontovlik "on igav ja kurb..." tunne peale ning lõpuks on elu "rumal ja labane nali". või näiteks need mehed, kes omast arust ilgelt lugejaga manipuleerivad ja igast konkse ja värke publikumile kurku ajavad, mille abil siis raffalt raha oma tasku tõmmata - kas need on ka tuttavad mehed? tasub see asi ennast üldse ära?

Kaur Kender: selline tunne on kogu aeg peal. Naine ja laps on heaks teraapiaks… Ma arvan, et igaüks proovib omamoodi, ja mõnel tasub, mõnel mitte.


Dark (mageofamber@hotmail.com): peaks siis ehk nõustuma, et Kaur Kenderit ei ole ehk erilist mõtete vene keelt valdaval inimesel praegu veel lugeda. Sest eks vene keeles ilmub 10 (kui mitte 100) korda rohkem kirjandust. Valik on suurem kuidagi. Aga tuleb vist siiski enast koguda ja hakata lugema.. eesti kirjanik siiski, see on ju imeloom

Kaur Kender: eks sa vaata, otsusta raamatu põhjal.


am: Kaurpoiss, kas Sa kardad vägivalda? Seda võib järeldada Sinu kõnepruugist, kus solvad, susised, oled teistest üle jne. Ega ometi lapsepõlves "suured poisid" Sind kuritarvitanud? - vaba maa, vabad mõtted. Arvatavasti on keegi Sind traumeerinud... . Ole tugev, pea püsti!

Kaur Kender: vaata eelnevad vastused J


A6: Kas USA-s olles/elades käisite mõne tuntud "wiseguy/made man" haual ka? Kas 2Pac on ikka Teie vaieldamatu lemmik?

Kaur Kender: nekrofiil pole, haual ei käind. Aga 2pac on lemmik jah. Ta on gangstarapile sama, mis puškin vene luulele.


MK: Kuule, kas sa Kender oled käinud Paldiski maanteel, s. t. Seevaldis oma psüühilist seisukorda kontrollimas?

Kaur Kender: mis seal ikka kontrollida asi on käest ära (vrõnnnnn, vrõnnnn – see on mootorsae hääl, mida praegu õlitan, et linnapeale minna)


Kaia (n/a): See pole mitte küsimus, aga väike kommentaar - mina lugesin suht väikese ajalise vahega Krossi "Tahtamaad" ja Kenderi "Ebanormaalset". Ja pole mitte kahtluseussigi, et Kenderi teos Krossi omast kõvasti üle oli. Lihtsalt palju huvitavam, intrigeerivam ja enam mõtlemisainet pakkuv. Mitte, et ma Krossi varasemaid teoseid kõrgelt ei hindaks. Aga Kaur konkureerib küll.

Kaur Kender: Aitäh


Vaatleja: kas Teie arvates on narkotsi panemine popp või? või peab seda promoma, et niimoodi cool'im välja näha? kui keegi tarvitab, on see probleem ja neid peab aitama. kui nad aga ise tahavad tarvitada, ja see nende arust cool on, pangu endale valge lina ümber ja saagu OD...üks loll vähem.

Kaur Kender: koka on lahe


eeva: Kuidas suhtute sellesse, et olete vanaks saanud (jäänud)? Vananemisse üldse.

Kaur Kender: üsna tüütu on vana olla. Aga tüütu on ka noor olla.


mirr: Kuidas suhtud, et sind pannakse ühele pulgale Kerttu Rakke ja Kadri Kõusaarega nö.tibikirjanikega? Kas kavatsed ka Kroonika esikaanel poseerida ja kui, kas paljastades mõnd kehaosa?

Kaur Kender: ma räägin, ma olen nagu Robbie Williams kellega seoses kogu aeg räägitakse Geri Hallywellist ;)


neovo: Kas sul vanemaid ja vanavanemaid ei ole? Või on nii, et nad sind kogu aeg mõnitasid ja peksid või seksuaalselt ahistasid? Kas sinu ema võttis ka sinu munad suhu? On see su kustumatu mälestus lapsepõlvest?Kui kõik teised inimesed sinuga võrreldes on nõdrameelsed, andetud ja naeruväärsed, mis siis edasi saab? Kas sinu raamatuid lugedes saavad nad targemaks, paremaks ja ilusamaks?Investeerida lastesse - väga hea mõte. Paraku on just paljud vanad inimesed need, kes oma pensionist aitavad lapsi ja lapselapsi. Oh unustasin, sina vihkad neid ju nii sügavalt. Ehk pole sa kunagi elus kohtunud toreda, muheda vanainimesega, kellega on meeldiv vestelda ja nõu küsida. Huvitav, mind on elu just sellistega kokkujuhtinud. Ju me elame erinevates dimensioonides.

Kaur Kender: varasemad vastused


tähenärija: Tundub endalegi imelik, aga mind jäi Check out’ist painama üks pisiasi: miks minategelane seal Tarkovskit Starkovskiks nimetab? On see autoripoolne muie oma tegelase “kultuurikihi” üle? (Näpukas vaevalt...)

Kaur Kender: õige, see on muie ;) Ta ütleb veel printeri kohta sprinter ka J


Himulik: Mis on sinu enda arvates sinu parim tegu sinu senises elus???

Kaur Kender: ei tea


maamees: Millised inimesed peale pankurite ja muude kasulike tutvuste teid huvitavad?

Kaur Kender: pankurid on kahjulikud tutvused aga mulle meeldivad vabad ja lõbusad segased tüübid


andrus: Kas olete fatalist või mitte?

Kaur Kender: kuidas tuju, ilmselt.


tempus: Kaur, sa oledki ju selline nagu me kõik sind igalpool näeme? Sa ei teeskele, ega ju?Ja seda ka veel, et sa ei ole minuarust egoist. Sa lihtsalt ütled midagi varjamate seda, mida sa mõtled.

Kaur Kender: aitäh ;)


Helen: Kas uhkus ajab upakile?

Kaur Kender: ei, alandlikkus ajab


Don: Missugune on sinu suhe armastusse?

Kaur Kender: otsi, otsi leia, hoia


fotograaf: Kaur, ole selline nagu oled - see teebki inimese huvitavaks. Aga ütle, millisena sa iseendale mõjud? Paljud ütlevad, "ma olen loll, saamatu "jms. MIda sa tavaliselt iseenda kohta ütled? On sul komplekse? tean, et sa pildile sattuda ei taha? Miks?

Kaur Kender: Mina olen ka loll ja väga laisk. Pildile tahan küll aga prillidega ja hästi kuulilt. Niisama ei viitsi


sm. Nette: On Teid kunagi võrreldud Vladimir Majakovskiga? Ma ei mõtle siinkohal mitte poeemi “Leninile” Majakovskit, vaid näiteks seda revolutsioonieelset Majakovskit, kes kirjutas räigelt-maskuliinse, ent ometi liigutav-õrna “Pilv pükstes”. Kes jagas sadistliku mõnuga “kõrvakiile ühiskondlikule maitsele”? Välimusest rääkimata...On selline võrdlus Teile komplimendiks? Kas Teistki saab kunagi “revolutsiooni laulik”? Mis oleks see “revolutsioon”, millele Teie oode kirjutaksite?

Kaur Kender: on küll võrreldud, ma olen isegi võrrelnud. Minust võib saada iga revolutsiooni laulik, kelle on kasutada piiramatud rahalised vahendid ;) tglt ei ole nii. Ma laulan ikka ainult oma joru.


rahvaraamatukogu: Saad sa palju kirju ja ettepanekuid esinemisteks? Kui palju umbes on su taks esinema tulemise puhul?

Kaur Kender: kutsutakse päris palju. Ma ei võta esinemistasu. Aga raamatukogud annavad u. 1000 reisi ja söögikuludeks. Mis on armas.


madonna: Mida sa õpetaksid oma pojale? Kas on keeruline kasvatada teise mehe last?

Kaur Kender: Ma arvan, et iga last on väga keeruline kasvatada. Sellepärast ma ei viitsi seda eriti teha. Sa pead olema rohkem nagu sõber ja partner siis ta kasvab ise, ilma suuremate jamadeta.


madonna: Mida sa õpetaksid oma pojale? Mis keeles sa temaga räägiksid? Kas on keeruline kasvatada teise mehe last?

Kaur Kender: lapsega pead rääkima selles keeles, mida kõige paremini oskad


rühmitus lsm-nm: Kuidas suhtute Ebaapetiitse Mölaka tiitlisse? Kas Te eelistaksite kanda pigem aunimetust Seksimetsade Isahirv?

Kaur Kender: pohhui


OhMU ( jahvfe@hot.ee ): kas Sinu lugejad Sulle kirjutavad ka?või meilivad?sellist fanklubi moodi värki ma mõtlen.ja kas Sa neile vastata viitsid?

Kaur Kender: kirjutavad ja ma vahel vastan


sydameke99: Räägi meile Kaur kus sa elad (majas/korteris/onnis/või kuskil mujal)? Ja kas sa sporti ka teed? Võiksid kyll teha.

Kaur Kender: elan korteris ja teen sporti


Jessenin: Kuid mulle on jäänud mulje, et te ei ole revolutsionäär. Pigem ärimees/kapitalist, kes valib, kus/mis kasulikum ja nõrgemate eest seisjat teist ei ole. Olen ma õigesti aru saanud?

Kaur Kender: absoluutselt õige, minust ei ole isegi mitte tugevamate eest seisjat.


Freud: Kui pikk on pikk?

Kaur Kender: natuke lühem kui väga pikk


patt: Härra Kender, mis on teie lemmikpatt?

Kaur Kender: edevus


Piilupart Pepe:

Kas Sul ka ihusugu on?

Milline on (on olnud) Su lemmiknaine?

Kōrghetk Sinu karjääris? (v.a. Nooruse Hullustus)

Kōrghetk Sinu eraelus?

Kui oleksid Eesti president, valitsus ja täidesaatev organ, milliseks kujundaksid Eesti tuleviku?

Kas teienkord soojale maale puhkama lähed ja milline oleks piisavalt soe maa?

Mida paneksid nimeks oma pojale? Aga tütrele?

Kas Sinu käsi mahub kurgipurki?

Aga jalg? Tervitusi teisest ilmast!

Kaur Kender:

Mis on ihusugu?

Lemmiknaisi on mul kaks. Ühega elan koos.

Check out.

Jätan omateada.

Poja nimeks Danila

Tütre Anastasia.

Ei.

Ei.


Kata: Millal võtad naise ja hakkad Eesti iivet tõstma?:

Kaur Kender: Mul on naine aga ma ei tea, kui väga meie lapsed eesti iibena kirja lähevad ;)


Kriss: Kas Rabelais`i "Raibe" päevakohane?

Kaur Kender: Rabelais on päevakohane küll aga Raibe oli vist ikka baudelaire


gaal: Mida see tätoveering MOB peab sümboliseerima? Maffiat või pööblit? Kas see ongi see SÕNUM, mida K.Kender soovib oma elu jooksul edastada?

Kaur Kender: Money Over Bitches. Õige.


suuzi: tere Kaur, kahjuks ei ole ma ühtegi Su raamatut lugenud, aga Päevalehest otsin Sinu kolumni ikka üles. mõnus! mis siis, et alati ei tohi kõike kirjutatut liiga tõsiselt võtta, mulle Sa meeldid.kuidas ja kust Sul ideed tulevad? kõike kaunist

Kaur Kender: Magades.


vastuseks GAALILE: MOB-peaks vist olema - money over bitches?või mida kaur arvab?

Kaur Kender: õige


AUS: Kell on kaks ja südamevärinal tulin vastuseid lugema - vaja see müsteerium lahendada, tahan mõista, miks? Kas te vastasite ausalt?

Kaur Kender: ikka ausalt aega on valetamiseks siin liiga vähe antud


Carma: Kas inimesed, kes teid mõttetuks inimeseks nimetavad, lõhuvad üksnes iseennast või veidi ka teid?

Kaur Kender: Iseennast, sest mul on jumalaga kokkuleppe, et kõik needused keerab ta tagasi ja korrutab kahega


tihane: Miks arvate, et Parm on naine, öeldes talle proua. kas teie arvates sõimavad naised rohkem ja on meestest jõhkramad?

Kaur Kender: Preili tihane, Mõned kommentaarid tunduvad naiselikud ja mõned emased.


andv (andres.vi@mail.ee): On su romaane ka tõlgitud. Suured rahad jäävad ju muidu saamata

Kaur Kender: Soomes tuli just välja, mujal on töös


ahto (ahto@mail.com): Kas Sa olid kurb kui Eco ei tulnud Tartusse audoktorit kätte saama? Kas Sina sarnasele üritusele ntx Vanuatule läheksid? Miks? Aitäh vastamast.

Kaur Kender: mina läheks ja ma olin kurb. Aga ma pole eco.


Don: Ma usun nüüd et suga oleks täitsa maru viina võtta! Sa eelistad viina muudele alkoholidele, ei eelista?

Kaur Kender: mulle meeldib viin küll


maris (maris@ehi.ee): Kallis Kaur, aita vana tutvuse poolest hädast välja Seoses ühe raamatu tõlkimisega oleks mul vaja ilusaid noortepäraseid vasteid järgmistele, sama tegevust kirjeldavatele sõnadele: I squirted, I wanked, I tossed, I tugged, I glopped. Kaaskodanike ettepanekuid ootama jäädes,Maris (EHIst)

Kaur Kender: Saadan sulle meiliga


Palm: John Fante "Ask The Dust" tuleb varsti eesti keeles välja. Panin sulle piletid teise ritta kinni ;)

Kaur Kender: Martin, milla Narcostari lugeda saab? Kõik, kogu lugu. Aitäh kõigile.