JohnTool

Prahas asus nõuk.võimu poolt pandud saksa okupatsioonist vabastajate monument "tank IS-2". Peale idabloki lagunemist värviti tank roosaks ja viidi muuseumi. Küsimused.

Kas tsehhidel oli õigus vabastajate monumendiga nii käituda?

Kas "Praha kevad" muutis monumendi staatust tsehhide silmis?

Kas peale "Praha kevadet" oli punaarmee tsehhide silmis vabastaja?

Pöördeliste võimuvahetuste ajal on väga sageli kõrvaldatud eelmise võimu erinevaid sümboleid, sealhulgas ka erinevaid mälestusmärke. Tšehhide monumenditeisaldus näitab seda, et nad on ajalugu osaliselt ümber hinnanud. Siin ei saa rääkida sellest, kas neil oli õigus seda teha või mitte. Ümberhindamine toob selle paratamatult kaasa. Sageli on eelmise ajastu monumentide säilitamine pigem erand kui reegel.

Tolik

Kas ajalooliste siltide vahetamine monumendil on/oli lubatav (arvestades ka Hotell Viru kaasust).

Seda on ajaloos enne ka tehtud.

Indrektln

Kuidas suhtuda ettepanekusse keelustada igasugune enam mitte eksisteerivate riikide sümboolika avalik kasutamine? Pean siinkohal silmas nii punalippu, millel on kujutatud sirp ja vasar kui ka endise ENSV ning fašistliku sakasamaa sümboolikat.

See on üks ettepanekutest, kus piiri tõmbamine, kus võib kasutada või mitte on väga raske. Nt. natside Saksamaad kajastava raamatu kaanel võiks ju illustratsiooniks natsisümboolika olla. See iseloomustaks raamatu sisu. Samad hädad algavad ka teatrietendustel jne.

USSE

Lihtne küsimus, keeruline vastus - kes ikkagi tõmbab vastasseisu niite? Pronkssõdur on ju vaid võimalus, seepärast ilmselt peaks ta kõrvaldama?!?

Muidugi tõmbab.

Mai

Kas Teie teate, mis fashismi vastu võitlemise ühing see Eestis loodi, mis erakonna inimesed selle asutasid, kes seal tegutsevad, kui palju neid on, kust tulevad rahad tegutsemiseks? Mida on Eestil või eestlastel fashismiga pistmist? Kas see on mingi uus Interrinne, mis Eesti Vabariigi vastu võitlemiseks loodi?

Raske on midagi öelda selle käputäie inimeste kohta. Suure tõenäosusega pole nad fašismi näinud, sest fašism on Itaalia nähtus ja tema ideeliseks juhiks oli Benito Mussolini. Saksamaal oli Hitleri juhtimisel tegu natsismiga.

LeoLevala

Kas tõesti usute, et on võimalik koostada täielik nimekiri Punaarmeesse mobiliseeritutest, kui arhiivid on Venemaal suletud? Ja kas on mõtet kivvi raiuda eeldatavalt teadaolevad Velikije Luki all langenud, keda oli 3X rohkem kui vabadussõjas.

Aga mida arvate võimalusest sammas paika jätta, kuid varustada see eesti-, vene-, ja ingliskeelsete selgitavate tekstidega, et just see Punaarmee tõi meile kommunisttliku terrori, milles mõrvati nii ja nii palju, saadeti poliitvangidena surmalaagritesse nii ja nii palju, küüditati nii- janii palju ning mille eest põgenes nii ja niipalju (arvud tuleb täpsustada) eestlasi? Vähemalt eestlasi peaks see lahendus rahuldama ja kui venelased tahavad, siis toogu lilli edasi. Mida arvate? M.A.

Muidugi on kõik teadaolev mõistlik raiuda kivisse. Venemaal oli langenuid kombeks märkida ligikaudsete arvudena ühishaudades. Need riigid, kes oma sõduritest lugu peavad püüavad iga langenut jäädvustada.

Heiki

Kuidas on Teie meelest tekkinud arusaam, et vabadust tähistava samba tähendus on aja jooksul muutunud okupatsiooni tähistavaks?

On teema aktuaalsus tingitud Partsi valitsuse Lihula fiaskost? Mõlemat "kunstiteost" kaunistab võõrväe vorm - on teema aktualiseerumine tingitud sellest?

See on küpsenud laulva revolutsiooni ajal nõukogude armee veteranide trotsist, kellele ei antud alalisi elamislubasid. Oma kohalolekut hakkasid nad enese jaoks õigustama Punaarmee vabastusmissiooniga. Tõnismäe mälestusmärk on ainult selle sümbol.

Heiki

Samuti küsin: kuidas peaksin käituma kui mind ründavad vene rahvusest inimesed süüdistades mind olevat nats, fašist, sest räägin eesti keeles? Kuidas peaksin käituma, kui mind ründavad eesti keelt kõnelevad isikud süüdistades mind okupandi p***e lakkumises, sest ma avalikult toetan monumendi säilimist Tõnismäel?

Säilitage stoiline rahu.

Mõhk

Kuidas suhtute ideesse panna pronkssõduri kõrvale saksa mundris pronkssõdur, et tegu oleks tõesti kõigi langenute mälestusmärgiga? Äkki saaks sellise monumendi juures kuvada langenute nimesid mõne tehnoloogilise vahendiga?

See on üks võimalus.

Dissident

Kas näete võimalust, et pronkssõduri tänaste vastaste jaoks oleks vastuvõetav selle *asendamine* uue, *apolitiseeritud*, selgelt II maailmasõjas hukkunuid ning mitte isegi vihjamisi nõukogude võimu mälestava monumendiga?

Raske öelda. Uue lahenduse puhul ei saa arvestada kõigi arvamusega. Mõnedel on käsk olla vastu igale uuele lahendusele. Seega peab võim langetama suveräänse otsuse.

Neeger

1. Kas vastab tõele, et monumendi arhitekt oli lõpetanud 1938.a. Berliinis aianduskooli, kus õpetati Hitleri lemmikstiilis pargikujundust ja oli nooruses Albert Speerist lummatud?

2. Kas vastab tõele, et monument on koopia Saksamaal sõja ajal kalmistutele massiliselt püstitatud nn.Kangelaskalmust (langenud aarialastest sõdurite hauamonument)? Tallinna sõpruslinna Schwerini ühel kalmistul on küll sarnane monument, ainult pae asemel on graniit ja sõdur on antiigi eeskujul alasti ning hoiab nukilist kiivrit käes.

Seda on mul raske kommenteerida, sest ma ei tea seda täpselt.

ats123

Kas olete lugenud Viktor Suvorovi raamatut "Jäälõhkuja"(originaalis "Ledokol")?

Kas nõustute seal raamatus väljatoodud teooriatega?

Või väidate ,et tegemist on labase kommertsiga ,millel puudub tõsiseltvõetav tagapõhi.

Mis siis, kui oligi nii nagu seal raamatus kirjas?

Olen lugenud. Teooriale lisandub üha uusi ja uusi toetavaid tõsiasju.

Phoebe

Häda algas ju sellest, et isamatslased läksid monumendi juurde sinimustvalgega tüli norima. Juba see iseenesest oli Eesti lipu mõnitamine, olgu see teistele õpetuseks, et on vähem väärtuslikke kohti, kuhu oma lippu ei topita. Eesti lipp ei ole tüli norimiseks. Kas poleks aeg kuulutada Isamaaliit kuritegelikuks organisatsiooniks, mis koosneb suuremas osas kirvenägudest, vene vastuluure meestest ja poole aruga riiukukkedest? See on ju laiale avalikkusele teada fakt. Mis on neil Eesti riigiga asja? Lollitavad vaid poole aruga inimesi. Kas sellest veel vähe on, mis Isaamaa siin kurja on teinud? Nõuka ajal tegid venkud oma tibla-tobedusi, nüüd aga teevad nende isamatslased-kandilised siin sinimustvalge all kurja teadlikult ja tahtlikult? Mis tagajärjed on sellisest "erakonnast" Eesti rahvusvahelisele mainele? Ainult Venemaale on kasulik selline jora, selle tahu pealt tulekski asi ette võtta. Võib muidugi oletada veel ka kinnisvaramogulite huvi, aga ikkagi, kes ÄSSITAB neid debiile?

See küsimus tuleks suunata Isamaaliidu juhatusele. Minuni jõudnud teabe kohaselt olid need riigilipuga mehed Reformierakonnast (ma võin muidugi eksida).

Tohtlane

Kuidas suhtute ideesse vabastada Tallinna süda militarismist, "VABASTAJA MONUMENT" ümber paigutada sobivamasse kohta, kus on piisavalt ruumi ja rahulikum oma tundeid avaldada, näiteks Jüriöö parki SÕJAMÄELE või Maarjamäele? Asemele,Rahvusraamatukogu ette, aga paigutada lauluisa, eesti rahvuseepose looja, F.R.Kreutzwaldi monument Kadriorust, kuhu kavatsetakse paigutada Peeter l monument(SLÕL 29.05).KAS see oleks KOMPROMISS?

Praegune monument tuleb teisaldada. See on selge.

JohnTool

Mida oleksite kodumaa heaks tegema?

Teie nägemus Eestist aastal 2050.a. Aluseks Eesti-Vene ja eestlaste-venelaste suhted, riigi keel ja setude probleem jne.

kirjeldage oma nägemust edasistest sündmustest kui x.päeva hommikul on pronkssõdur kadunud.

Lühikommentaari maht ei võimalda seda. See on väärt esseed.

nuhk

Kuhu ja millal?

Mille kohta käis küsimus?

madrus

1. kas toetaksite ettepanekut, mille korral voiks venelastega kompromiss saavutada, aga tingimuseks oleks vene poolelt katte saada kgb isikoosseisu ja agentide taielik nimekiri mis otse loomulikult paigutada pronkssoduri myyrile kahele poole vasja kuju avalikuks vaatamiseks ja tutvumiseks.., meeldetuletuseks rahvale, kuipalju kaabakaid meie seas tana veel ringi liigub ja poliitikat teeb...!

2. jatkuks esimesele kysimusele: kas teie tunnete isiklikult monda endist kgb agenti, reameest voi ohvitseri, kes tana varjab oma minevikku ja on tegev poliitikas/voimuorganites?

3. jatkuks teisele kysimusele: kui te ei tunne, siis kas teie arvates on sellised persoonid meie poliitilisel maastikul/voimuorganites tegevad ja kui ei, siis kuhu nad haitusid?

Praegusel ajastu ei ole see võimalik. Venemaa poliitilisel eliidil puudub selleks potentsiaal.

Mis puudutab endisi KGB kaastöötajaid meie ümber, siis need, kes on sellest Eesti võime teavitanud, neid ei avalikustata.

aabbcc

Kui seda ei kõrvaldata tuleks sinna tõesti panna ka lisasi ja kindlasti suur inglise keelne kiri,et punaarmee tõi eestisse kommunistliku terrori ja repressioonid ja venestamise poliitika 50-ks aastaks.

Ümberehitamine on üks võimalus, kuid samal kohal tänases ühiskondlikus õhustikus üsna vähetõenäoline.

Aborigeen

Prantslased vabastasid 1830-el Alzheeria Osmanite Impeeriumi võimu alt. Peale osmanitest vabastamist nad ei lahkunud sealt, vaid okupeerisid Alzheeriat u 150 aastat ja selle aja jooksul tekkis sinna suur prantsusekeelne kogukond. 1960-te aastate lõpus peale alzheerlaste relvastatud võitlust lahkus neist absoluutne enamus koos Prantsuse vägedega Alzheeriast!

Kas need prantslased olid Alzheeria põliselanikud ning vähemusrahvus või okupatsiooni tulemusena tekkinud kolonistid?

Kolonistid.

Kuritai

Kas H. Aasmäe vaatas esmaspäeval domentaalfilmi äärmusliikumistest Soome TV 1. programmilt. Üsna sünge pilt jäi asjadest. Sama küsimus ka muidugi tollele teisele tegelasele.

Ma olen seda filmi enne näinud. See ei ole Soome ühiskonda määrav nähtus.

Tekno

Mul on ainult suunavad küsimused.Aga palun vöimalusel ikka vastust:

1)Kas Teie arvates pronxmees on segaduse pöhjus vöi pigem segaduse *lüliti*,millest annab segadus *sisse lülitada*,kui kellelgi vaja läheb?

2)Kas Teie arvates vöitleja kuju,vöitlusvägede sümbolid (frentshi löige,relva stilistika,kiivri serva joone kuju ja sümbolid vapil), mis aitaks vöitlejat liigitada ühte vöi teise ajastusse/vaenupoolele,vöivad olla reaktsiooni pöhjustajaks?

Kui *ei*,siis rohkem ei küsi.

Kui *ja*,siis

3)Kas pöhjustaks vähem valulisi reaktsioone,kui ausammas oleks abstraktsema disainiga?

4)Kas siiski reaktsiooni pöhjustav sammas oleks parem,kuna annab ehk öigel ajal signaali, et ühiskonnas on midagi toimumas?

Mõistagi on see kõik ajend. Probleem on ikka sama. Nõukogude armee veteranide eneseõigustus kohalolekuks.

Tekno

Kas Königsberg on Teie arvates okupeeritud ala, põline Venemaa või midagi kolmandat?

See on kokkuleppeliselt annekteeritud piirkond. Kokuleppijad olid II maailmasõja võitjad.

Vabariiklane

Põhiosa meie oponentidest on ju Vene föderatsiooni kodanikud või hallipassi mehed.Iga kodanik aga peab olema lojaalne oma riigile. Kui anda automaatselt neile eesti kodakondsus nagu naad,või õigemini nende praegune kodumaa nõuab, kas kaasneb sellega ka sama automaatselt lojaalsus või me laiendame lihtsalt viiendat kolonni.

Kodanikuks võetakse igas riigis ainult neid, kes pole mitte ainult lojaalsed vaid aktiivsed riigi toetajad. Sellest põhimõttest kõrvalekalle on ohtlik.

Neeger

Millist sõnumit kannavad Teie ja eestlaste jaoks karistussalklastest kasakaseisuse mundris ja Vene Impeeriumi lipuga mehed iga-aastasel võidupüha üritusel? Miks politsei neid ei arreteeri, sest seisused ja seisuslikud privileegid on Eesti vabariigis keelatud ? Mida on kasakatel ühist natsismivastase võitlusega ja II Maalmasõjaga ning mida ühist on neil nõukogude sõjaveteranidega? Kasakad olid ju sotsialismi suurimad vaenlased?

Sõnum on väga minevikuline.

Neeger

Kui Te oleksite Tallinna linnapea täna ja teie peaeesmärk oleks tagada linnas rahu ja edendada häid suhteid eri rahvusgruppide vahel, mida Te siis selle monumendi ja võidupüha prasnikutega ette võtaksite?

Sellele tuleb leida intelligentne lahendus. Mida intelligentsem see on, seda vähem vastuolusid toob ta kaasa.

****************

Eesti Päevaleht Online´i intervjuu Hardo Aasmäega:

Kuidas näete pronkssõduri tausta?

Pronkssõduri taust on väga vastuoluline, alates sellest, et ta ei ole tüüpiline nõukogude-aegne mälestusmärk võitjale, sest võitja on enamasti heroiline, tahtekindel ja vaatab läände, purustades fašismi. Meil on tegemist leinajaga, kes vaatab kiriku poole ja seetõttu oli nõukogude ajal eriti käremeelsestes ringkondades selle mälestusmärgi suhtes teatud kahtlusi.

Pikka aega pidasid seda mälestusmärki omaks hoopis laskurkorpuse mehed, sest see oli ainuke mälestusmärk leinava sõdurina nõukogude mobilisatsiooniga sõtta läinud meestele.

Edasi on väga raske nimetada seda Eesti Aljošaks, sest see on pentsik. Nimelt tuli Aljoša kujund hoopis Bulgaariast, kus ei toimunud mingeid lahinguid.

Vastuoluliseks teeb mälestusmärgi ka tõsiasi, et Tallinna hõivamisel ju lahinguid ei toimunud. Kui ei toimunud lahinguid, ei saanud olla ka langenud kangelasi, kes olid kunagi märgitud ausamba juurde metallplaatidele.

Veelgi tusasemaks teeb olukorra see, kui vastab tõele, et sinna on maetud ka mõned marodöörid, kelle Eesti Laskurkorpuse mehed maha lasid. Marodöörid on teadupärast iga armee jätised ja nende haudedele ei viida lilli.

Ja kui vastab tõele, et pronkssõduri modelliks oli mees, kes oli teeninud Saksa sõjaväes, aga kunstniku jaoks pandud Nõukogude armee mundrisse, siis on see olukord eriti kummaline.

Kas ja miks tuleks pronkssõdur teisaldada või mitte teisaldada?

Teisaldama ta paratamatult peaks, sest ta on liiga vastuolulise tähendusega. Kui korpusemehed pidasid seda kunagi oma mälestusmärgiks, siis tänaseks on selle vaimselt hõivanud Brežneviaegsed armeeveteranid, kelle jaoks müüt vabastamisest õigustab nende jätkuvat kohalolu Eesti. Asjaolu, et üks Euraasia türannia Adolf Hitleri eestvedamisel asendus teisega Jossif Stanili juhtimisel, ei tähenda nende jaoks midagi ja see on mõistetav, sest vabastamisest räägivad inimesed, kes ei teagi, mis on vabadus.

Milline võiks olla tekkinud pingete lahendus?

Eesti vajab II Maailmasõja mälestuspaika, kus üheks osaks võiks olla leinav pronkssõdur. Sinna juurde kuuluks lahutamatu osana müür kõigi nende nimedega, kes hukkusid nõukogude punaväkke mobiliseeritutena.

See vajab ka teist tiiba, kus oleks samuti leinaja, kus oleks müür, kus oleks kõik teadaolevad Saksa poolel langenud. Peab arvestama sellega, et Eestis läbiviidud sundmobilisatsioon viis ühe kolmandiku Nõukogude väkke ja kaks kolmandikku Saksa väkke.

Askur Alas