Politsei säilitab eeloleval nädalal kõrgendatud valmisoleku, kuid kõigi eelduste kohaselt ei ole algaval nädalal aprilli lõpu sündmuste kordumist ette näha, lausus politseipeadirektor Raivo Aeg pühapäeval Eesti elanikele tehtud pöördumises.

“Olen kõnelenud viimastel päevadel väga paljude erineva tausta, elukoha ning emakeelega Eesti inimestega. Olenemata rahvusest jääb valdavalt kõlama seisukoht, et inimesed on viimastel nädalatel toimunust tüdinenud ja väsinud. Inimesed soovivad pöörduda tagasi Eestile iseloomuliku rahuliku ja turvalise elurütmi juurde,” ütleb Aeg pöördumises.

“Lõppev nädal oli meie riigi tänavatel taas tavapäraselt rahulik. Kõigi eelduste kohaselt jääb see nii ka algaval nädalal, mil Eesti elanikud tähistavad mitut tähtpäeva, alustades teisipäeval, 8. mail toimuva Teise maailmasõja ohvrite ja langenute mälestuspäevaga ning lõpetades emadepäevaga pühapäeval, 13. mail. Siia vahele jääb ka 9. mai, mil osal Eesti elanikest on kavas viia lilli Teises maailmasõjas langenute mälestuseks.”

Veterane ei takistata

Aeg tuletab meelde, et Tallinnas ja Harjumaal on vähemalt 11. maini keelatud avalike koosolekute pidamine. Lillede asetamisele või muul rahumeelsel viisil Teises maailmasõjas langenute mälestamisele ei tee politsei takistusi. Mälestamisega ei tohi kaasneda avalikke koosolekuid, meelsuse avaldamist, vaenu õhutamist ega muid korrarikkumisi. Veteranidele, kes kannavad oma väljateenitud aumärke või vormirõivaste elemente, ei tehta takistusi.