MTÜ Tartu Üliõpilasküla juhatuse esimees Heiki Pageli ütles Päevaleht Online´ile, et hetkel on Tartus tähelepanu ühiselamutelt liikunud mujale.

"Tartu ülikoolil on teatavasti hulgaliselt kinnistuid ning põhirõhk on  teadushoonete ehitamisel ja renoveerimisel,” märkis ta.

MTÜ Tartu Üliõpilasküla haldab kaheksat Tartu ülikoolile kuuluvat üliõpilaselamut ning korraldab Tartu ülikoolis õppivate tudengite majutust. Hetkel on üliõpilaskülas üle 3000 majutuskoha.

Pageli sõnul on nõudlus elamiskohtade järele aga täiesti olemas, sest septembris oli ühiselamujärjekorras näiteks ligi 800 inimest. 

"Kuna ühikas elamine on siiski tunduvalt odavam, kui korteri üürimine, olgugi, et elutingimused on küllaltki samaväärsed, siis on tuleb kahjuks igal aastal sadu soovijaid ukse taha jätta,” lisas Pagel.

Renoveerimata ühika kahekohalises toas elamine maksab elanikule ligi 600 krooni kuus. Uutes üliõpilaselamutes elamine maksab ligi 1200 krooni. Korteri üürimine ka mitme inimese peale läheb heal juhul maksma poole rohkem kui renoveeritud ühiselamus elamine.

Kuna Üliõpilaskülal toetajaid ei ole, siis ainus võimalus olukorra parandamiseks oleks uue ühika ehitamine oma rahadega isetasuvuse põhimõttel.

" Kindlaid plaane me paika veel pannud ei ole just rahapuudusel, kuid kavatseme tõesti ka vähemalt ühe uue ühika ehitamist. 400- 500 uut elamiskohta saaksid kindlasti koheselt ka tudengite poolt täidetud,” ütles Pagel.

Palju on arutletud ka selle üle, mida teha kahe vana renoveerimata ühikaga, Nooruse 7 ja Narva mnt. 89, mida elamistingimuste poolest teiste ühikatega võrreldagi ei anna.

Pageli sõnul ei ole nad siingi kindlat seisukohta võtnud, kuid lähiaastate kõnealuseid ühiselamuid siiski maha ei kavatseta lammutada. "Remondime mingil määral neidki, nii palju kui meil raha jätkub,” lisab ta.

Vanas Narva mnt ühiselamus elav Margaret tunnistas Päevaleht Online'ile, et olukord on kohati päris hull. 

"Tualettruumid, mis on naistele ja meestele ühised, on kõige jubedamad - prilllaudu ei ole, uksed kinni ei seisa ning wc-paberit sealt enamasti ei leia. Köögis kukub laest tükke alla ning uksed püsivad tubadel vaevalt ees. Ühine mure kõigil elanikel on aga loomulikult prussakad.”

Paljudele tudengitele mõjus tema sõnul ärritavalt ka see, et põhjalik remont tehti küll ühiselamu järelvaataja toas, kuid raha teiste ühikaelanike elu parandamiseks ei leitud.