Mõni aeg tagasi toimus Mokas intsident, mille käigus kohviku peakokk palus seal kooli asju arutavatel ja kohvi joovatel tudengitel peasaalist tagaruumi minna või tulla tagasi teisel ajal, seletades seda söögikoha imidži muutusega.

"Läksime kolmekesi lõuna aegu Moka kohvikusse õppima, tellisime mahla ja kohvi. Jõudsime mõni aeg istuda, kui lauda istus mees, kes nimetas end kohviku omanikuks. Seejärel tehti meile selgeks, et kuna Moka on ikkagi söögikoht ning hetkel on lõunaaeg, siis hoiame kohti kinni klientidele, kes sooviks sinna istuda. Meil soovitati minna istuma tagumisse ruumi, mis on endine suitsuruum, sest sinna kliendid tavaliselt minna ei soovi ja seega poleks me teistel ees või tulla tagasi teisel ajal,” kirjeldas kohvikus viibinud Grete juhtunut Päevaleht Online'ile.

Põhjenduseks toodi, et kuna olevat tehtud palju investeerinuid kohviku muutmiseks, siis praegu on oluline ka raha tagasi hakata teenima. Iga hetkega kui tudengid lauas istuvad, jäävat omanik aga järjest suuremasse kahjumisse.

"Lisaks oli ta välja arvestanud, kui palju üks istekoht päevas teenima peaks, ning meie ei olevat need kliendid, kes seda raha sisse toovad. Küsimusele, kui kaua siis võib ühe mahla eest istuda, me vastust ei saanud. Peale mõnikümne minutilist vaidlust otsustasime kohvikust parem lahkuda,” lisas Grete.

Kõik kolm kohvikus viibinud tudengit leiavad, et tegemist oli väga alandava ja diskrimineeriva kogemusega. "Kui varem käisime tihti Mokas söömas ja niisama asju arutamas, siis peale seda juhtumist me sinna küll enam minna ei soovi.”

Moka kohviku peakokk Andrus Vaht, kes kõne all oleval päeval noortega suhtles, tunnistas, et palus tõesti neil minna istuma tagaruumi või tulla tagasi teisel ajal.

"Mitte et mul midagi tudengite vastu oleks, aga asi on ajastuses. Tudengid on oodatud õhtusel ajal, kui on vähem külastajaid, mitte lõunatunnil. Kuna oleme läbi teinud palju uuendusi, siis ootame ka teist klientuuri, kes ehk ei soovi näha kõrvallauas raamatuvirna, vaid soovib meeldiva muusika saatel lõõgastuda ja lõunatada. Ettevõtjana tuleb paratamatult mõelda ka äri huvidele,” ütles peakokk.

Vaht selgitas, et küsimus pole ainult selles, kes palju tellib. Tema jutust selgus, et üldiselt pole ka praade tellivad tudengid raamatukuhjadega lõunal väga oodatud.