President Barack Obama administratsiooni memo annab USA valitsusagentuuridele juhised kaaluda homode õiguste järgmist, kui tehakse otsuseid välisabi ja asüüli andmise kohta, teatab BBC News.

Teadaannet, mida Valge Maja nimetas USA valitsuse esimeseks strateegiaks võitluseks homode ja lesbide inimõiguste rikkumisega välismaal, nähakse osana president Obama administratsiooni tegevusest homode ja lesbide enese poole võitmiseks enne 2012. aasta presidendivalimisi.

Ametlikus memorandumis ei täpsustata, mis juhtub riikidega, kus homode õigusi ei järgita. Välismaal tegutsevad USA agentuurid võivad aga pöörduda konsultatsioonideks diskrimineerimisega tegelevate rahvusvaheliste organisatsioonide poole.

„Homoseksuaalsed inimesed on sündinud ja kuuluvad igasse maailma ühiskonda,“ ütles Clinton Genfis. „Homo olemine ei ole lääne leiutis. See on inimlik reaalsus.“

Uus poliitika võib tekitada väga keerulisi küsimusi USA ametnikele, kes formuleerivad poliitikat mõnede tavapäraste liitlasriikide ja regionaalsete suurvõimude suunal.

Näiteks Saudi Araabias on igasugune homoseksuaalsus keelatud. Homoseksuaalne tegevus on keelatud ka Afganistanis ning kohati saab selle eest karistada.

Clinton tunnistas ka, et USA-l endal pole homode õigustest kinnipidamisega kõik roosiline. Veel 2003. aastal oli mõnedes osariikides homoseksualism kuritegu.