Krediitkaardi kasutamise andmetest selgub, et Elmar Vaher ostis asutuse kaardiga Tallinna lennujaamast 299 eurot maksvad kõrvaklapid ning matkasaapaid 139,41 euro eest, mis olid väidetavalt mõeldud vormi juurde, kuigi vormielementide ostmine käib ainult läbi riigihanke.

Kuidas kommenteerite PPA krediitkaardi eest tehtud oste? Nimelt ostsite saapad ja lisaks ka kõrvaklapid?

Ma ostsin töövahendid, nii nagu igal politseinikul peavad head töövahendid olema, ja siin ei ole varjata ega karta midagi, et siiralt kahetsen, kui ma kellegi ootusi olen petnud. Seepärast muidugi vabandan. Mis puudutab ostusid ennast, siis ostsin tööks vajaliku vahendina kõrvaklapid selleks, et rahus ja vaikuses tööd teha. Ja tõesti pikk lennukisõit oli ees ja olin seda kaalunud varem, aga tegin seda siis.

Mis puudutab saapaid, siis pidin järgmisel hommikul varakult piirile minema ja laos tol hetkel ei olnud, siis otsustasin nad osta krediitkaardiga ja hiljem maksin küll kinni. Aga see kinnimaksmine oli küll tõesti seotud sellega, et mu kolleegid ütlesid, et see ei ole hea tava, ei ole meie korrapõhine ja otsustasin siis korvata omast palgast.

Kuidas olid kõrvaklapid hea tavaga kooskõlas?

Jaa, töövahend on. Me ostame saapaid sadu ja kõrvaklappe kümneid aastas, nii et alati küsin, kas me tahame head tööd või ei taha.

Samas hind 299 eurot võib riivata paljude õiglustunnet, kuidas seda kommenteerite?

Ma nõustun, et see summa on väga suur - ka minu jaoks väga-väga suur. Seepärast muidugi kaalun ja vaatan. Antud juhul on tegemist interaktiivsete klappidega. Need ei ole tavalised klapid. See võimaldab olla rahulikult töökeskkonnas, kuulata ka diktofoni linte, mis nõupidamistelt tuleb jne. Ja samas olla ka inforuumis selles mõttes, et kuulda ikkagi, kui inimene kutsub sind.

Olete külastanud kuuldavasti Barclay hotelli Tartus, aga samas on PPA-l ka külaliskorterid olemas. Miks olete kasutanud teist teenust?

PPA-l ei ole külaliskorterit, PPA-l ei ole oma hotelle, ruume. PPA juhina tuleb mul käia väga palju ringi. Vaadates minu krediitkaardi kasutamist, leiate ilmselt sealt ka Saaremaa ööbimise, mis on seotud sellega, et käisime kohaliku prefektiga tegelemas novembris oma väga kurva sündmusega, kui politseinikud ennast maha lasid.

Kas saabaste ja kõrvaklappide ost on ainsad sellised kulutused, mis võivad tekitada küsimusi?

Seal ei ole võimalik leida kindlasti neid oste, mis jääksid vastuseta. Siseminister on ka öelnud, et ta algatab järelevalve, ja kindlasti ei ole seal midagi häbeneda.

Mida siseminister veel teiega selle teema üle arutledes ütles?

Hanno Pevkur kuulas mind ära. Ma rääkisin täpselt sama juttu nagu siin teie ees praegu. Otsustasime, et ta võtab mõtlemisaega, et ta laseb teha auditi ja loomulikult räägime siis uuesti.

Kui mõni teie alluv ostaks näiteks nii kallid kõrvaklapid või samamoodi saapad, siis kuidas teie käituksite?

Tegemist on töövahenditega. Kui minu alluv vajab tööks selliseid vahendeid, siis loomulikult PPA-st ta need ka saab.

Mina ei näe põhjust tagasiastumiseks. Juhul kui siseminister seda soovib, siis loomulikult teen seda otsekohe.
Elmar Vaher

Samas see riivab nii mõnegi inimese õiglustunnet ja teatavasti politseis käitutakse üsna karmilt ja kõik ei pea mitte ainult olema aus, vaid peab ka näima aus. Kuidas seda kommenteerite?

Jaa, see, et ma siin seda selgitan ja räägin, ongi aus jutt, et mul ei ole varjata oma ostudes mitte midagi ja PPA juhtimine on avatud ja kindlasti oleme nõus selgitama igat meie ostu ja käiku.

Politseijuhtidel on ka enne erinevaid probleemseid juhtumeid olnud. Pean silmas siin näiteks Raivo Küüdi juhtumit, kus kasutati taatlemata kiirusmõõdikuid või Robert Antropovi juhtumit. Kuidas neid kommenteerite tagantjärele vaadates võrreldes enda olukorraga?

Ma saan ikka vastutada enda tegude eest ja vastutan selgelt ja kindlalt. Seepärast siin, teie ees, ka selgitusi jagan. Ma ei hakkaks võrdlema neid sündmusi, neid tegevusi. Minu poolt avatud käitumine, tööks vajalikud vahendid ja nii ongi.

Te ei näe põhjust tagasi astuda?

Mina ei näe põhjust tagasiastumiseks. Juhul kui siseminister seda soovib, siis loomulikult teen seda otsekohe.