Tõsi ta on: Kalev lõpetas eelmise aasta erakordselt säravalt, võites aastalõpu saalijalgpalliturniiri. Samal ajal ei ole klubis nii roosiline seis, et võiks rääkida tipp-pallurite palkamisest või välismaalt tugeva täienduse toomisest. Tegelikult olevat Kalev suurtes võlgades ja lausa jalgpalliliidu saneerimise all.

Kalevi president Raimo Nõu lükkab selle ümber. „Me ei ole saneerimise all. See tähendaks, et kõik meie finantsilised otsused teevad nemad, aga nii see ei ole – neid asju otsustame ikkagi meie ise oma klubi juhatusega. Näiteks Bernhardti palkamise puhul ei küsinud ma küll luba ei Tõnu Sirelilt, Aivar Pohlakult ega jumalalt taevas.”

Nõu selgitab, et Kalev sai jalgpalliliidult eelmisel aastal 30 000 eurot laenu, mistõttu on nad nüüd regulaarselt käinud vutiliidu peadirektori Tõnu Sireli juures „arupidamistel”. „Kuskil pole öeldud, et tegemist on saneerimisega. Meil on alla kirjutatud aastane laenuleping, mille tingimustes on kirjas, et aruka majandamise korral laen nullitakse. Minul ei ole midagi selle vastu, et ma käin asju vutiliidus arutamas – vastupidi, sellest on meile kasu,” kinnitab Nõu.

Reaalne plaan

Kuidas üldse tekkis vajadus võtta 30 000 eurot laenu? Nõu selgitab, et laenu tuli neil võtta selleks, et tasuda suur maamaks, maksuvõlg ja staadioni eelmise haldusfirmaga seotud kohustused. „Mitmed klubid tegutsevad linna baasides, neil seda probleemi pole. Meil tuleb aga igal aastal maamaksu ja hoonestusõiguse tasu maksta ligi 30 000 eurot ja katta kõik muud kulud, see on meie jaoks suur probleem.”

Kuuldavasti on klubi võlgu ka mängijatele. Nõu noogutab. „Nelisada eurot oleme tõesti võlgu 2011. aasta eest. Eelmisel aastal ei saanud meil võlgu tekkida, sest siis olime puhas amatöörsats.”

Ta loetleb ka teised täitmata kohustused: osalt veel maksmata maamaks, muud maksud, võlad varustuse ja transpordi eest ning veel nipet-näpet. Kõik kokku umbes 30 000 eurot. „Muidugi ei ole meil kõige kergem aeg, aga hullem on siiski möödas. Nii hull meil enam pole kui kaks-kolm aastat tagasi.”

Esindusmeeskonna selle aasta eelarve on 162 000 eurot, mida on lausa neli korda rohkem kui eelmisel aastal.

Nõu sõnul pole see siiski midagi erakordset. „See on ikkagi palju vähem kui Floral, Kaljul või Levadial, samuti vähem kui Narva Transil või Sillamäe
Kalevil.” Tema sõnul on siiski reaalne, et see eelarve saadakse kokku ja suudetakse end ka kuidagi ära majandada: „Kui see reaalne ei oleks, siis me sellega ei tegeleks. Toetajatega on teatud kokkulepped saavutatud ja töötame väga intensiivselt edasi.”



KOMMENTAAR

Aivar Pohlak

Eesti jalgpalli liidu president

Võibolla polegi väga oluline, kuidas seda nimetame. Asja sisuks on iganädalane jalgpalliliidu peadirektori Tõnu Sireli ja Kalevi presidendi Raimo Nõu kohtumine, kus vaadatakse üle klubi finantsolukord, arengud ja lepitakse kokku järgneva perioodi tegevused ning arutatakse pikemat plaani. Protsess algas eelmise aasta keskpaigas klubi enda palvel, kuna nad ei tulnud toime klubi kasutuses oleva infrastruktuuri, ehk Kalevi staadioniga seotud ja sealt lähtunud maksudega.

Aasta lõpuks oli paranemist märgata, kuid aastavahetusel peale tulnud uus maksukoormus ja radikaalsed sammud esindusmeeskonna arendamisel panevad jalgpalliliitu pisut muretsema, ehkki mõistame ka Raimo käitumise loogikat.

Loodame, et kõik läheb hästi, klubi jääb täies mahus toimima ja jalgpalliliidu jaoks päädib olukord ühekordse rahasüstiga.