Prantslased lõid mängus Koreaga 9. minutil esimese värava MM-il pärast 1998. aasta finaali, autoriks mõistagi Thierry Henry. Ent see jäi neil ka mängu ainsaks ning 81. minutil suutis Ju Sung Park pärast kena kombinatsiooni viigistada.

Eilses esimeses mängus võitis Šveits Togo 2:0 ning see seab prantslased viimases voorus valiku ette: kas võit või kojusõit. Seejuures ei pruugi aidata ka üheväravaline võit, kui Šveits ja Lõuna-Korea viimases voorus viigistavad.

šveitslaste elu muutus tublisti lihtsamaks 88. minutil, kui Tranquillo Barnetta lõi teise värava. Nüüd piisab neile viimases voorus edasipääsu kindlustamiseks Korea vastu viigist. Üheväravalise võidu korral olnuks sama eelis Koreal. Šveitsil ja Koreal on 4, Prantsusmaal 2 punkti. Punktita Togo minetas eile lootuse jõuda teisele etapile.

Kohtunik taas hambus

Tagasi Prantsusmaa juurde. “Olen pettunud,” tõdes peatreener Raymond Domenech pärast hoolealuste teist järjestikust viigipunkti. “Ent meil on veel varuks mäng Togoga ja peame selle võitma.”

Lõuna-Korea juhendaja Dick Advocaat oli seevastu seitsmendas taevas: “Olen tulemuse üle väga õnnelik! Teisel poolajal meie mäng paranes, kohati suutsime väljakul toimunut kontrollidagi. Prantsusmaa vastu ei õnnestu just sageli viiki välja mängida.”

Prantslased kritiseerisid teravalt kohtunik Benito Archundiat (Mehhiko). “Me ei löönud mitte ühe värava, vaid kaks. Kuid paraku kohtunik teist ei lugenud,” teatas Domenech, viidates Patrick Vieira pealöögile, mille Korea vv Woon Jae Le tõrjus väravas sees olles.

“Pall ületas väravajoone, pidanuksime saama 2:0 eduseisu,” lisas Henry. “Kohtunikud on varmad lehvitama põhjuseta kollaste kaartidega. Kui on aga vaja jõulist otsust, ei tule seda kuskilt. Mängus Šveitsiga ei antud meile selget penaltit, täna võeti ära värav.”

Domenech nimetas seda hetke pöördepunktiks ning uskus, et värava lugemisel saavutanuks prantslased mängu üle kontrolli. Treeneri hinnangul tuleb lõpuks ometi hakata abi otsima videokordustest.

Kui Koread juhendavalt Advocaatilt sama olukorra kohta küsiti, vastas ta: “See polnud värav, sest lõppseis on 1:1.”

Šveitsi ja Togo mäng oli MM-i lahtisemaid, kus mõlemal väravavahil olid käed-jalad tööd täis. Eurooplased kasutasid aga kaks võimalust ära, sellest vahe tuligi.

“Treener ütles vaheajal, et lööme veel ühe värava ja me tegime seda,” rõõmustas avavärava autor Frei. “2:0 on meile ideaalne tulemus, meid alagrupi liidriks viinud teine värav oli väga tähtis.”

Koreal veab kohtunikega

•• Agentuur Reuters meenutas neli aastat tagasi Jaapanis ja Lõuna-Koreas peetud MM-finaalturniiri, mille korealased lõpetasid neljandana. Kodusel võistlusel saadi mõnigi võit kohtunike kahtlaste otsuste kaasabil.

•• Veerandfinaalis jäeti lugemata kaks Hispaania löödud väravat ning lõpuks pääses Korea edasi mängujärgsete penaltite abil.

•• Üks ring varem jättis Ecuadori vilemees Byron Moreno Itaaliale andmata penalti, võttis neilt suluseisule viidates ära õiglase värava ning saatis Francesco Totti põhjuseta väljakult minema.