Kirja allkirjastanud 66 jalgpallitegelast ja sõpra väljendavad muret kodumaises jalgpallis Aivar Pohlaku pooldajate tiiva jätkuva võimutsemise üle. Samas keeldusid kahe n-ö opositsiooni kuuluva suurklubi presidendid, FC TVMK juht Peeter sedin ja Tartu Tammeka president Priit Tiru pöördumisele oma allkirja andmast. “Seal tõstatatud probleemidest pole ükski uus ja ma ei pea õigeks, et musta pesu hakatakse taas avalikkuse ees pesema,” põhjendas Tammeka juht Tiru. “See ei tule jalgpallile kuidagi kasuks. Milleks?”

Eesti Päevaleht pakub, et väidetavalt jalgpalliliidu president Indrek Kanniku algatusel koostatud kiri on ajendatud soovist võita märtsis toimuval jalgpallikongressil juurde hääli, mis tagaks võidu Pohlaku pooldajate üle.

Viimastel kuudel end avalikkuse ees mitme PR-projektiga heast küljest näidanud Pohlaku viimane kava “Paide jalgpallilinnaks” lisab aastaid ainuisikuliselt Eesti jalgpalli valitsenud mehele uusi toetajaid. Opositsiooni read aga ei kasva, sest alaliit keeldub tänaseni liitu vastu võtmast reaalselt tegutsevaid klubisid, kelle puhul on ette teada, et nad hääletavad foorumil ilmselt Pohlaku leeri vastu.

Alaliidu väitel pole korrektne dokumentatsioon nendeni jõudnud jne. Kurioosne, kuid kongressi eel on hääleõiguslikud endiselt mitmed Pohlaku n-ö riiuliklubid, kes reaalselt pole kunagi pallimurul ühtegi mängu pidanud.

Äsjane avalik kiri siiski üllatab, sest mitmed süüdistused tunduvad olevat otsitud ja pigem peaksid nende puhul peeglisse vaatama mõned kirja autorid. Süüdistus, et Flora ja Eesti jalgpalliliit (EJL) pakuvad endiselt sponsoritele end ühes paketis, ei vasta osaliselt kindlasti tõele. Nii pakkus EJL aasta lõpus meediasponsori tiitlit ajalehele Postimees. FC Flora soovis sama koostööd teha eraldi Eesti Päevalehega. Suursponsor Nike just niisugust paketti aga soovibki.

Nõue, et kodune jalgpallielu tuleb muuta elavamaks ja alates 2007. aastast luua iseseisev meistriliiga, on juba mitmendat kuud kõne all. Hiljuti kogunes tippjalgpalli komisjon, kus iga meistriliiga klubi omab ühe häälega liiga asjade korraldamisel võrdset otsustusõigust.

Pada sõimab katelt

Paljude üllatuseks suutis üliemotsionaalne Aivar Pohlak komisjonis istuda üle mitme aasta ühe laua taha oma “vihavaenlase” Viktor Levadaga. Kohalviibinute väitel möödus arutelu asjalikult ning järgmisel korral saabub asjaosalistele oma kogemusi liiga loomisel jagama Soome jäähokiliiga SM esindaja. Nii et esialgu põhjust kurtmiseks ei ole.

Rääkides naiste jalgpalli väärtustamisest, peab mainima, et seda projekti juhtis aastad alaliidus praegu n-ö opositsiooni poole hoidev endine asepresident Mart Tarmak. Tõsi, teda kirja autorite hulgas pole. Kuid see-eest on seal suurklubi FC Levadia juht Viktor Levada, kes pole naiste jalgpalli kunagi arendanud.

Viimase punkti puhul – jalgpallikohtunikud sõltumatuks – tuleb tunnistada, et juba mängijana mängukohtunikke mõjutada üritanud Aivar Pohlak pole sellest süüst ilmselt puhas. Kuid sama võivat väita alaliidu presidendi, kauaaegse FC Toompea mängija Indrek Kanniku kohta.

Nagu ütles üks pöördumisele allkirja andnud jalgpalliklubi juht: “Tegelikult peaksid mõlemad pooled peeglisse vaatama.”