Vaadeldes Kristjan Palusalu kuldseid olümpiamedaleid 1936. aasta Berliini mängudelt, meenub mulle tolleaegse vabariigi riigi­vanema kingitus olümpiavõitjale. Kingituseks oli talu Pillapalus Kõrvemaal, keset seene- ja marjametsi. Kahjuks olid mõisakeskused selleks ajaks juba jagatud.

Tänavu jõudis muuseumi vitriini maadleja Roman Steinbergi võidetud pronksmedal Pariisi olümpialt, lisaks muud auhinnad ja fotod. Steinberg sün­dis 1900. aastal Tallinnas, maadlusega tutvus ta 20-aastaselt, treeneriks oli soomlane Robert Oksa. Aasta pärast võitis lahtise pea ja tugeva kehaehitusega noormees oma esimese Eesti meistri tiitli, millele järgnes veel kaks.

1924. aasta Pariisi olümpial võistles ta esimeses keskkaalus kuni 75 kg meeste seas, kus oli 27 võistlejat 19 riigist. Ta võitis neli ja kaotas ühe kohtumise ning tuli kolmandaks. Sulgkaallane Eduard Pütsep võitis samas olümpiakulla. Balti jaamas võeti neid pidulikult vastu, kanti õlgadel, peeti sütitavaid kõnesid. Sponsorid tegid välja mõned peoõhtud lõbustusasutuses, Mustas Kassis või mõnes teises, ja oligi kõik. Ametilt oli Steinberg laeva motorist, kelle piiritusekuningad palkasid ühele laevukesele ametisse. Ühel tormisel sügisööl lasi Eesti piirivalve salakaubavedajate aluse põhja. Motorist suples külmas merevees, sai kopsupõletiku ja suri 28-aastaselt tiisikusse.

Tänavu, 82 aastat hiljem müüs Steinbergide suguvõsa mõõduka tasu eest perekonnareliikviad Eesti maadlusliidu asepresidendile Priit Piilmannile, kes annetas need muuseumile.

Fotost:

Aeg: 30.11.2010

Koht: Eesti spordimuuseum