MK–sarja on lisaks tavadistantsidele ilmunud seitse sprindietappi, uudisena ei saa tagaajamisvõistlusel enam klassikadistantsi eest eraldi punkte.

Ramsau MM-i maratonirajal vaid kuningas Mika Myllylä paremust tunnistanud Andrus Veerpalu põhiosaks jäävad endiselt klassikadistantsid. Temale seab treener mitu eesmärki: "Andrus peab püüdlema suurema stabiilsuse poole ja jõudma mingil MK–etapil esikolmikusse, mis seni pole õnnestunud. Koju tuleb jätta Tartu Maratoni esikoht, ka ootan temalt head esinemist eel–MM-il Lahtis."

Alaver usub ka Veerpalu arengusse uisutehnikas. "Uuenenud tagaajamisvõistlus lihtsalt nõuab seda."

Ka Jaak Mae peaks enamiku tavadistantsidest kaasa tegema. Ramsaus tuli talle parim koht -- viies -- tagaajamisvõistlusel. "Ehk sobibki see distants Jaagule kõige paremini," mõtiskleb Alaver. "Aga meenutagem, et Ramsaus sai ta alla unelmatesuusad, samuti sobis sajune ilm."

Universaalset Meelis Aasmäed ootab tõenäoliselt otsimise hooaeg. Ta tahab end proovida sprindist maratonini.

Kaks meest näikse olevat sobiva nishi leidnud. Hooajaks Alaveri sõnul varasemast tõsisemalt valmistunud Pavo Raudsepa esimene vormitipp peaks saabuma aastavahetuse eel. Engelbergis, Garmisch–Partenkirchenis ja Kitzbühelis peetakse kolme päevaga kolm sprindietappi. "Pavo võib sprindis vallutada pjedestaalikoha," lausub Alaver.

Raul Olle keskendub maratoni karikasarjale, tema peaks parimasse hoogu jõudma veebruaris. Alaver: "Olle eesmärkideks jäävad Tartu Maratoni esikoht või Veerpalu võidu maksimaalselt raskeks tegemine ning koht esikolmikus 90 km pikkusel Vasaloppetil."

Alaveri rõõmustab, et hoolealused on musta maa ettevalmistusetapil püsinud valdavalt terved. "Koondise arst Tarvo Kiudma teeb immunoloogia alal tulemuslikku koostööd Ülikooli professori Mart Kulliga. Raskeim aeg seisab just ees. Kui läheme 25. oktoobril esimesele lumele, võtavad meid põhjas vastu külm ja pimedus, päikest näeb vähe. Aga koormused on aasta suurimad."

Koondis on valdavalt harjutanud koos, kuid enne esimesele lumele minekut läheneb Alaver suusatajatele individuaalselt. "Vähendasime otsustavalt koormust meestel, kelle organismi "pilt" polnud uuringute põhjal parim," ei hakka pealik nimesid välja tooma. Jaak Mae viibib perega koguni nädalasel puhkusereisil Ibizal, ent see sõit oli ammu plaanitud.

Hooldetiimi eelarvest veerand katmata

Suusaliidu peatreenerile Mati Alaverile teeb enim muret hooldemeeskonna poolik eelarve, vajaminevast 1,3 miljonist kroonist on puudu 300 000 krooni.

Tipptulemust ihkav mees ootab riigilt julgemat ja jõulisemat sekkumist lahenduse leidmiseks. "Taustajõu projekti rahastamiseks vajame riigi spordipoliitilist otsust," raiub Alaver.

"Hooldemeeskonna rahastamine peab toimuma vähemalt nelja–aastase tsüklina. Nagano OM-i ja ja Ramsau MM-i järel tiimi kiideti, nüüd jäi ta ikka unarusse. Peame väärt mehed 2002. aasta Salt Lake City talimängudeni endale säilitama."

Alaver ootab tuge tippametnikelt, eelkõige olümpiakomiteelt. "Olümpiatalvel ärkamisest ei piisa. EOK eesotsas presidendiga hõikas hiljuti välja vajaduse 8–12–aastaste ettevalmistustsüklite järele. Põhimõte on ainuõige, nüüd tuleb selle järgi ka tegutseda."

Ville Arike