„Mul oli õnne ka, näiteks Artjom Smirnovi ja Deniss Kovaljovi vastu seisin õige viletsalt,” nentis Širov, kelle Elo oli kaugelt üle saja punkti parem kui teistel: Širovil 2722, Ehlvestil 2586.

Võit läks seega õigele mehele. Kerge jalutuskäik? „Tõsi, mu varasemad võidud Tallinnas tulid karmimas konkurentsis. Kuid jalutuskäiguks ma turniiri mõistagi ei nimetaks,” arvas „hispaanlane” Širov, lisades, et teiseks platseerunud Ehlvest mängis väga rahuarmastavalt.

USA lipu kõrval maletanud Ehlvest tunnistas, et teisel päeval kandis ta mäng rohkem formaal­set iseloomu. Seda näitasid kiirviigid. Esimesel päe­val, kui Širov, Ehlvest ja Läti suurmeister Normunds Miezis (Elo 2541) kogusid 2,5 punkti 3-st, oli võitlust rohkem.

„Oli rohkem treeninguturniir, kus mõisa peale ei mängitud. Nii juh­tub, kui mõnikord lähevad sportlik ja kultuuriline aspekt se­gi. Kerese 95. sünniaastapäev ase­tas turniiri üldkultuurilisse foo­kus­se,” järeldas Ehlvest, kel oli ta­belis kolme võidu kõrval neli viiki.

Ehlvestiga võrdselt viis punkti sai kokku Miezis, kes oma ainsa kaotuse kasseeris Širovilt.

Turniiri eestvedaja Kalev ei suutnud mullu turniiri korraldada. Uus tegevjuht Aleksander Tammert kavatseb turniirile taas laiemat kõlapinda anda.

„Kitsad ajad teevad auhinnafondi kokkusaamise raskeks, kuid riik ja linn tulid appi. Ka maleliiduga astume nüüd ühte jalga,” rõõmustas kettaäss Tammert. „Andsin lubaduse turniiri korraldamisel edaspidi abiks olla,” lisas Ehlvest.

Kerese mälestuseks olid see­kord Tallinna tulnud eksmaailmameister Anatoli Karpov, Kerese võistluskaaslane Lajos Portisch Ungarist ja tuntud literaat Genna Sosonko Hollandist. Ilmus ka Val­ter Heueri „Meie Kerese” teine osa.

Tulemused

Paul Kerese mälestusturniir kiirmales.

1. Aleksei Širov (Hispaania) 6 punkti, 2. Jaan Ehlvest (USA) 5, 3. Normunds Miezis (Läti) 5, 4. Aleksei Lugovoi (Venemaa) 4, 5. Ilja Vovk 3,5, 6. Aleksandr Volodin (mõl. Eesti) 2,5, 7. Artjom Smirnov (Venemaa) 2, 8. Deniss Kovaljov (Eesti) 0.