Lõppev hooaeg näitas, et tipus muutub aina kitsamaks, mis kergitab omasoodu publikuhuvi ja toob mängu raha lisaks.

Eriti intrigeeriv on olukord naiste seas. Kui kümmekond aastat tagasi lõid õed Williamsid teisi kui rannamees rotti, siis nüüd on naiste tippturniiridel 10–12 soosikut. Nii ühtlast taset pole naiste tennis varem näinudki. Aasta jooksul vahetus kolm edetabelijuhti. Tõsi küll, Dinara Safina andis liidriohjad Serena Williamsile küll juba eelmise aasta lõpus.

Aastalõpuedetabeli tipus troonib 20-aastane taanlanna Caroline Wozniacki, kes rahuldab mitmesuguseid maitseid. Ta mängib suurepäraselt, on väga kena ja löövalt sõnaosav, eelistades siiski leebemat kuvandit, eksperimenteerib nii vaba aja kui ka mänguriietusega.

Järgmise aasta küsimuste küsimus seisnebki selles, kas Wozniackist saab suurturniiridel võitja ja äss aastateks või taandub ta ühepäevaliblikast edetabelijuhtide (Ana Ivanovic, Safina, Jelena Jankovic) rivvi? Ent Wocniacki vanuses oleks keeruline vastust nõuda. Tõsi, taanlanna ei võitnud tänavu ühtki suurturniiri, kuid sai esikoha viiel WTA turniiril. Edetabeli teine number Serena Williams sai hooajal kaks turniirivõitu, ent need olid säravad Wimbledon ja Australian Open. Belgia staaril Kim Clijstersil kogunes neli esikohta, sealhulgas US Open ja WTA aastalõputurniir. Neljas suure slämmi turniirivõit, French Open, kuulus Francesca Schiavonele Itaaliast.

Eesti esimängija Kaia Kanepi tegi maailma absoluutses tipus oma parima hooaja. Kanepi ületas mulluse sügava mõõna, töötas end WTA edetabeli 21. kohale, oli veerandfinaalis Wimbledonis ja US Openil ning sai Palermos elu esimese WTA turniirivõidu. Lihtsalt öeldes – äge!

Soome MTV3-s on käimas hääletus: missugune on tennise üle aegade kahevõitlus. Praegu on esikohal Björn Borgi ja John McEnroe rivaliteet ligi 30 aastat tagasi. Teisel kohal asub Rafael Nadali ja Roger Federeri taistelupari tänastest päevadest. Kahe suure staari tänavuses heitluses jäi peale noorem hispaanlane. Nadal võitis seitse turniir, sealhulgas kolm tippturniiri (French Open, Wimbledon, US Open) ja võttis Federerilt üle ka trooni. 29-aastase šveitslase saagiks jäi kolm esikohta, neist üks oli Australian Open. Nadal teenis auhinnaraha 7,7 miljonit dollarit, Federer „ainult” 4,5...

Kahe suure nime duell ei pruugi lõppenud olla. Kui rekordilised 16 suurturniiri võitnud Federer leiab uusi eesmärke, ei või Nadal end põrmugi ohutult tunda.

22-aastane – Jürgen Zopi eakaaslane! – lätlane Ernests Gulbis võitis tänavu oma esimese ATP turniiri ja on trügis maailma edetabelis 24. kohale. Kolmas sama sünniaastaga poiss, Zopi ja Jaak Põldma mõne aasta tagune konkurent maailma noorte tipus, hollandlane Thiemo de Bakker on nüüd jõudnud täiskasvanute seas 47. kohale. Zopi areng pole nii kiire olnud, tema asub veel kolmanda saja lõpus. Uut tenniseaastat tuleb põnevusega oodata. Kuhu jõuab Kanepi, kuhu Zopp? Kas Eesti Föderatsiooni karikanaiskond jääb Maailmaliigasse püsima?

Arvamus

Peeter Lamp, Davise karikameeskonna kapten ja treener

Kuigi ATP edetabeli etteotsa tõusis uuesti Rafael Nadal, ei pea ma suurt vaidlust tema ja Roger Federeri vahel vaielduks. Läks vaja noore hispaanlase võimast talenti, et kõigutada senist valitsejat Federeri troonil.

Ent olgu Nadali anne kui tahes suur, ei saa Federeri taandumist kindlasti lõplikuks arvata. Oma 16 suure slämmi võiduga peetakse teda kõigi aegade tugevaimaks mängijaks. Muidugi pole kõik saavutanud Federeril end kerge motiveerida. Siiski võiks suurt meistritki innustada suur slämm, võita kalendriaasta jooksul kõik neli tippturniiri, millega on tenniseajaloos toime tulnud ainult kaks mängijat, Don Budge ja Rod Laver, viimane koguni kahel korral.

Formaalselt näivad šansid olevat küll Nadali käes, ent Federeri võidud ja päratud kogemused on ka midagi väärt. Liiati pole Federer veel veteran, oma 29 eluaastaga on ta mängija parimas vanuses. Federeri teened tennise ees on määratud, tema populaarsus uskumatult suur. Nägin äsja, kuidas tema treeningut tuli Stockholmis jälgima viis-kuus tuhat vaatajat. Nadali ja Federeri suur vastasseis tuleb tennisele ainult kasuks.

Teisi tipust (Novak Djokovic, Andy Murray, Robin Söderling) ei söandaks nende kahe kõrvale panna. Nad võivad küll võita selle või teise tippturniiri, kuid suurt jälge nad vaevalt ajalukku jätavad.

Eesti esireket Jürgen Zopp jõudis tänavu maailma 300 parema sekka. Ise uskusin, et Jürgen pääseb ehk koguni esisaja piirimaile. Selleks on ta kindlasti võimeline.

Arvamus

Andrei Luzgin, Föderatsiooni

karikanaiskonna kapten ja treener

Maailma naiste tennis on seisus, kus huvilised püsivad tribüünil. Eelmise aasta lõpus juhtis maailma edetabelit Dinara Safina, kes tänaseks põrmu paisatud. Aasta sees oli liider Serena Williams, nüüd on tema asemel Caroline Wozniacki.

Küsitakse, kaua ta püsib, kas temas on ainet pikemaajaliseks valitsemiseks? Poola päritolu taanlanna trump on tihe ja liikuv kaitsemäng. Teda võidab see, kellel õnnestub kaitse puruks lüüa. Selliseid mängijaid on: õed Williamsid, Clijsters, ka Kaia Kanepi.

Naiste tipus torkab silma mängijate ebastabiilsus. Idanaabrite esimängijaks on saanud Vera Zvonarjova, lisaks Safinale on pikka aega kriisis Anna Tšakvetadze, mitu kuud juba Svetlana Kuznetsova, kes vahetab aina treenereid. Kaia mulluse ebaõnne aasta pole tennises sugugi haruldane, kõigi mängijate kar-jääris kohtab mõõnu.

Kanepi tänavune hooaeg oli rõõmustav. Ta sai tagasi enesekindluse. Arvan, et Kaiale on jõukohane pääs maailma esikümnesse. Selleks vajab ta senisest rohkem stabiilsust ja kindlasti ka õnne — tipptasemel on õnnelgi oma osakaal.

Edetabeli esikümnes pole uut jõudu. Suhteliselt konservatiivse alana ei juhtu tennises midagi üleöö. Profiedetabel arvestab iga mängija viimase 52 nädala 17 edukamat turniiri: seega jõuavad tippu need, kes näitavad stabiilselt tulemuslikku mängu.

Williamsi õdesid ma veel maha ei kannaks. Kummalgi on varem olnud pikemaid vigastus- või motivatsioonipause, ent nad on edukalt tagasi tulnud.