•• Andres, miks sa 12. augustil peetavast Eesti koondise sajandi matšist Brasiiliaga kõrvale jääd?

Liitusin Shanghai Shenhuaga paar nädalat tagasi ning kogu see aeg on olnud väga kiire ja raske, sest pidin end uues ja tundmatus kohas sisse seadma. Kui olin Hiinas veetnud vaid neli-viis päeva, küsiti Eesti jalgpalliliidust, mida ma arvan Brasiiliaga mängimisest. Vastasin too­na, et raske on veel midagi arvata ning palusin natukene aega sisseelamiseks. Arvasin esiti, et kui tulen kesknädalal, 12. augustil peetavaks mänguks Eestisse, siis oleks pikkade lennureiside ja ajavahe tõttu väga keeruline vaid kolm päeva hiljem Hiinas koduklubi esindada.

Hiljem sain teada, et Brasiilia-mängule järgneval nädalavahetusel mul Hiina liigas siiski mängu pole... Paraku jõudsime Täriga (koondise peatreeneri Tarmo Rüütli hüüdnimi – toim) telefonisõnumeid vahetades en­ne juba kokku leppida, et ta 12. augustil minuga siis ei arvesta. Vahepeal tundus selline otsus kõige mõistlikum. Täri arvas samuti, et pole mõtet üle pingutada ega hakanud klubisse koondisekutset saatma. Tagantjärele on muidugi väga kahju! Jälle oli natukene ebaõnne ja taas tuleb mul eemale jääda mängust, kus ihkaksin osaleda.

•• Kas eemalejäämine on siis kindel? Kui sa nii väga mängida tahad, kas siis ei saaks kuidagi ikkagi koondisse tulla?

Hiljem, kui oli selgunud, et liigamängu kolm päeva pärast kohtumist Brasiiliaga mul siiski pole, võtsin Täriga ühendust ning andsin teada, et mul oleks siiski huvi mängida. Ei oska veel öelda, kas mu eemalejäämine on sajaprotsendiliselt kindel, aga kuna jalgpalliliidud peavad klubidele koondislaste kutsed suhteliselt varakult välja saatma (vähemalt 14 päeva enne mängu – toim), tundub see väga tõenäoline. Mu eelmine ko­duklubi Kerkrade Roda tegi alati väga suure probleemi, kui koondisekutse õigeaegselt kohale ei jõudnud.

•• Nii et peatreener Tarmo Rüütliga sul mingit vägikavedu pole?

Seda küll mitte. Täri selgitus meediale oli piisavalt selge ning mul pole midagi muud lisada, kui et mul oli peatreeneriga selline kokkulepe. Järelikult midagi erilist ei peaks mu kõrvalejäämisest Brasiilia-mängust välja lugema.

•• Shenhua klubis mängib hiinlaste kõrval teistegi riikide koondislasi. Kas neil on koondise aitamisega probleeme, kui tuleb maailma teise otsa reisida?

Ei tea olevat. Näiteks 12. augustiks peaks Hiinast Iirimaale reisima mu klubikaaslane Mark Milligan, kes esindab seal Austraalia koondist sõpruskohtumises iirlastega.

•• Mis saab sinu osalemisest Eesti koondise septembrikuistes MM-valikmängudes võõrsil Türgi ja Hispaaniaga (peetakse vastavalt 5. ja 9. septembril – toim)?

Kui mängust Brasiiliaga otsustasin algul loobuda, siis valikmängude suhtes leppisime Täriga küll kohe kokku, et sinna ma tuleksin. Nii septembri alguses kui ka oktoobris, mil koondis võõrustab kodus Bosnia ja Hertsegoviinat ning Belgiat.

•• Kuidas Hiinas kohanenud oled?

Tasapisi elan sisse. Sain elupaigaks korteri. Kuigi inglise keelt räägitakse siin väga vähe, saab hakkama. Toidupoest õnnestub kõik vajalikud ostud sooritada. Paar korda on mind linna peal juba ka ära tuntud.

•• Kuidas klubi tundub?

Meeskond on saanud vaid mõne päeva täiskoosseisus harjutada, viimasena ühinesid Hiina koondislased. Mina olen siin ainuke uus mängija, kes peab veel kohanema.

Paus Hiina meistrivõistlustel lõpeb sel pühapäeval, kui kohtume võõrsil Jiangsu Saintyga. Raske on meeskonna kohta midagi veel öelda, sest oleme viimasel ajal treeninud põhiliselt väikestes gruppides ning pidanud vaid ühe kontrollmängu. Viibisin selles mängus platsil umbes tund aega ja mul avanes ka paar võimalust, aga kohtumine lõppes 0:0. Tegutsen tipuründajana, minu selja taga on kolm ründaja abilist. Sõltuvalt taktikast mängime kas ühe või kolme ründajaga. Kannan särgil numbrit 43 – palju valikuvariante polnud.