Uisuliidu juhatuse otsus saata Jaapanis peetavale täiskasvanute MM-ile Jelena Glebova, mitte viimastel kuudel kõrgemaid punkte teeninud Gerli Liinamäe, vallandas nii meedias kui ka suhtlus­portaalides tunnetetulva. Kainelt vaadates tuleks aga juhtunust olulised järeldused teha. Esiteks, kannatajaks ei tohi jääda Jelena Glebova. Tema treenib oma parema äranägemise järgi ja tahab MM-il väga hea koha välja sõita. Leenale edu! Teiseks, uisuliit peab tõsiselt mõtlema, kuidas suhteid omavahel ja avalikkusega parandada ja hoida. Avalik tüli kiskumine tuleb alale vaid kahjuks ning mõjub paratamatult halvasti ka sportlastele. Tiiu Valgemäe ja Gerli Liinamäe olid õnnetud ja õigustatult solvunud selle peale, et nendega asju ei arutatud.

Heaks näiteks võib siinkohal tuua kergejõustikuliidu: kolm aastat ta­gasi teenis Valencia sise-MM-ile wild card’i tõkkejooksja Tarmo Jallai, kuid alaliit rääkis läbi nii mehe enda kui ka tema treeneriga ja üheskoos leiti, et Jallail ei ole mõtet USA-st ühe jooksu pärast MM-ile sõita. Otsustati saata Rene Oruman, kellele sel hetkel oli seda võistlust märksa enam tarvis. Kolmandaks, aus oleks öelda, et Glebova hoidmiseks tuleb ta MM-ile saata. Kehv hooaeg, koduste meistrivõistluste šokk ja meediapildis kiire asendamine Liinamäega on kindlasti jätnud 21-aastase uisutaja hinge jälje. Kui otsus oleks nii välja mängitud, oleks selle vastu ka palju raskem protestida.

Nõrgad põhjendused

Väljakäidud põhjendused on märksa nõrgemad. Vahe juunioride ja täiskasvanute MM-i vahel on tõesti vaid kolm nädalat, kuid õige on ka Valgemäe argument, et pärast kurnavat EM-i pidi Liinamäe nädala pärast võistlema Eesti noorte meistrivõistlustel. Uisuliit on seisukohal, et kõige üldisemas mõttes tuleks juuniori vanuses sportlastel panustada juunioride MM-ile. Ka õige, kuid taas ei ole praktikas alati rakendunud. Jäätantsijad Irina Štork ja Taavi Rand oleksid sel aastal end hoidnud vaid juunioride MM-iks, kuid alaliidu soovil võistlesid nad ka EM-il Bernis. Kolmas põhjendus vanusest ja kogemustest on lihtsalt jabur: kuidas on Liinamäe selles süüdi, et ta on vaid 15-aastane? Neljandaks, uue hooaja eel peab uisuliit kriteeriumid väga selgelt paika panema. Tänavu anti Liinamäele lootust seetõttu, et keegi ei saanud lõpuni aru, mille alusel täpselt MM-ile sõitja selgub. Rohkem läbipaistvust, härrad ja prouad!