Ometi on Ojastu järjekordselt reaalsemaid medalikandidaate. "Atlanta eel -- EI! Sydney eel -- taas EI!" hüüatab pisaratega võitlev Annely ema Linda Ojastu. "Atlanta eel uskusin ainsana tütresse mina, leidsin, et ta on sellel suurvõistlusel osalemise ära teeninud. Nüüd kordub sama lugu."

Otsustajate müür seisab risti ees

Tütart treeniv Linda Ojastu usub kindlalt, et Annely pole end veel ammendanud. "Ees on aga müür otsustajate näol, kes pole kordagi vaevunud mind ühelegi koosolekule kutsuma," räägib Linda Ojastu. "Lausa kurioosne, et siiani pole mulle laekunud infot olümpiamängude normatiivide kohta, kuigi olen korduvalt helistanud Invaspordiliitu. Liitu ei huvita Annely sportlikud saavutused. Põhjendus: nemad pole treenerid. Samas ei leidnud vastutajad ühtki rahvusvahelist võistlust, kus Annely saanuks end näidata."

Ojastule jääb arusaamatuks, miks ei arvestatud olümpiavõistkonna koostamisel mullu Saksamaal toimunud puuetega inimeste võistlusi. See oli senitoimunuist osavõturohkeim spetsiaalne invasportlaste võistlus, kus Annely saavutas kõrgushüppes teise koha. Seejuures tegi ta pärast jalavigastust alles hooaja esimese stardi. Tähendusrikas detail: võistluskulud kattis Annely talenti austav sakslane.

Kurtide spordiliit loobib kaikaid

Linda Ojastu meelest tundis Eesti Kurtide Spordiliidu juhatus Annely toetamise asemel hirmu jääda ilma 23 000 kroonist, mida nõudis paraolümpiakomitee. "Lausa solvab aga kurtide spordiliidu kuu aega tagasi välja öeldud seisukoht, kus ei soovitata Annely osalemist Sydney paraolümpial. Põhjenduseks toodi, et Annely pole viimasel kahel–kolmel aastal järjekindlalt osalenud EKSL-i meistrivõistlustel ning rahvusvahelistel jõuproovidel. Kuid välisvõistlusteks pole Annelyle raha leitud," laiutab ema käsi.

Linda Ojastu loetleb järjest aastaarve ja võistlusi, Annely on noppinud võite ka kodustel invasportlaste meistrivõistlustel. Tänavuse hooaja alguses jooksis Annely 100 meetris isikliku rekordi.

"Üheltki rahvusvaheliselt võistluselt pole ta naasnud medalita," toonitab Linda Ojastu. "Mille põhjal puudub spordijuhtidel usk temasse? Eesti tippsportlased aina üritavad täita olümpianorme. Millal kukub invasportlaste jaoks kell?" esitab ema küsimusi.

Ojastu viimaste aastate saavutused

1996

Atlanta paraolümpiamängude 100 m jooksu kuldmedal

1997

Kurtide MM-il Taanis kõrgushüppe kuldmedal; Eesti Invaspordiliidu meistrivõistluste 100 m jooksu võit

1998

Eesti Kurtide Spordiliidu (EKSL) meistrivõistlustel võitis 100 m jooksu ja kõrgushüppe

1999

Võitis Saksamaal võistlusel Paraolympics Revival kõrgushüppes teise koha; EM-il Kreekas pidi 100 m jooksu jalavigastuse tõttu katkestama; EKSL-i meistrivõistlustel võitis 100 m jooksu

2000

Võitis EKSL-i ja Invaspordiliidu meistrivõistlustel 100 m jooksu; püstitas hooaja alguses sprindis isikliku rekordi

Sydney– uks on veel

praokil

Eesti Paraolümpiakomitee peasekretäri Allan Kiili sõnul ei ole Annely Ojastu võimalus Sydneysse sõita veel täielikult kadunud.

Akrediteerimise viimane tähtaeg on 14. juuli ning seejärel on võimalik, et korraldajad saadavad võistlejate vähesuse korral kutse vastava spordiala esindajale eeldusel, et sportlane on näidanud rahvusvaheliselt arvestatavat tulemust.

Kiili selgituse kohaselt toimub võistlejate saatmine olümpiale järgmiselt: korraldava riigi olümpiakomitee saadab riikide paraolümpiakomiteedele nimekirja sportlastest, kes nende kriteeriumite kohaselt on täitnud olümpianormi. Seejärel täidab olümpiakomitee akrediteerimispaberid ning saadab korraldavale komiteele.

Annely Ojastu nimele ei ole Sydneyst kirja, milles temale palutakse teha akrediteerimine, tänaseni tulnud. Eesti Paraolümpia Täitevkomitee on kinnitanud Sydneysse sõitvate sportlaste nimekirja, kuid juhul, kui Ojastu saab kutse, koguneb Täitevkomitee arutama tema olümpiale saatmisega seotud küsimusi.

Juhul, kui Ojastu oleks kutse saanud, oleks tema saatmine Sydneysse otsustatud positiivselt, väidavad nagu ühest suust Kiil ja Eesti Paraolümpia Spordikomisjoni esimees Tõnu Murashev.

Samas tunnistab Kiil, et Eesti Kurtide Spordiliit on saatnud paraolümpiakomiteele kirja, milles on konkreetselt öeldud, et Ojastu ei ole vigastuse tõttu viimase nelja aasta jooksul näidanud rahvusvahelistel võistlustel tasemel tulemusi ning seetõttu ei pea EKSL õigeks tema saatmist Sydneysse.

Heino Enden