Avamängu 0:1 Uruguaile kaotanud austraallased olid domineerivam pool kogu mängu, kuid pidid õnne tänama, et Milaano Interi ründeäss Alvaro Recoba kohe alguses külalisi juhtima ei viinud, kui end ootamatult väravavaht Mark Schwarzeriga silmitsi leidis ja mööda lõi.

Olümpiastaadionil 83 000 pealtvaataja ees mänginud austraallaste hollandlasest treener Guus Hiddink tegi võtmevahetuse. Ta kutsus juba 32. minutil pingile Crystal Palace’i keskkaitsja Tony Popovici, kes sai kollase kaardi Recobale tehtud vea eest.

Keskkaitsjat asendas kuulsa Liverpooli poolkaitsja Harry Kewell, kes näitas oma parimate päevade vormi. Vaevalt kuus minutit pärast mängutulekut mängis Kewell Middlesbrough tähe ja koondise kapteni Mark Vidukaga kauni kombinatsiooni, mille tulemusel jäi väravaesisel vabaks Mark Bresciano, kes palli Uruguai väravasse lõi.

Kuigi külalistel oli mitu head võimalust, oli ründavam pool Austraalia. Kokku tegi kodumeeskond väravapostide vahele viis lööki vastaste nelja vastu.

MM-turniirile pääseja otsustati penaltiteseerias. Staadion muutus hiirvaikseks, kui kapten Viduka eduseisus 3:2 väravast mööda lõi. Kuulus Marcelo Zalayeta seejärel eksis ja Hispaania klubi Alavese ründaja John Aloisi lõi 4:2, misjärel algas rõõmupidu. Peakangelaseks kerkis penaltiseerias kaks tõrjet teinud väravavaht Mark Schwarzer.

1974 Saksamaal: null väravat

“Meil kõigil oli varem lõbus, valides välja oma lemmikmeeskonda, keda MM-il toetada, kuid nüüd saame valida Austraalia. See on midagi,” tunnistas vahetusest mängu sekkunud Aloisi.

Igapäevaselt PSV Eindhoveni juhendava peatreeneri Guus Hiddinki sõnul väärisid austraallased finaalturniirile pääsu. “Meil on väga lõbus kamp selle, kes tõesti soovisid seda ja tegid selleks väga rasket tööd.”

Austraalia jõudis viimati MM finaalturniirile 1974. aastal, kui nad Saksamaal ühtegi väravat ei löönud ja alagrupis viimaseks jäid. Kahe kaotuse kõrvale õnnestus austraallastel teha väravateta viik Tšiili vastu.

Jalgpall Austraalias pehmekeste mäng

•• Maailma edetabelis 54. kohal asuvas Austraalias peetakse jalgpalli pehmete mänguks. "Kellele jalgpall sobib: homodele, naistele ja mudakoonudele," ironiseeris 1974. aasta koondise kapten Johnny Warren, keda on aastaid tribüünidelt hurjutatud.

•• Austraallaste arvates on meeste ala rägbi või sellele sarnanev austraalia jalgpall. Neid mänge jälgib staadionitel alati kümneid tuhandeid pealtvaatajaid. Kohalik vutiliiga meelitab tribüünidele keskmiselt paar tuhat inimest.

•• Mõned aastad tagasi Austraalias tehtud uuring näitas, et rägbi ja rahvusjalgpall on populaarsust kaotamas. Iga viies koolipoiss käis jalgpallitrennis. Põhjus: lapsevanemad leiavad, et jalgpallis on väiksem vigastuste oht. Austraalias peetakse vutti nn. uusasukate alaks. See on populaarne kreeklaste, itaallaste ja endiste Jugoslaavia maade elanike seas. EPL