Kolmeks päevaks Eestisse saabunud Kaido Höövelson alias Baruto väisas Vinnit, kus ta omal ajal sporditeed alustas.

Baruto ja rahvusvahelise sumoliidu president, jaapanlane Hidetoshi Tanaka võtsid katte Vinni spordikompleksi seinale paigaldatud plaadilt kirjaga “Baruto DoJo (judo- ja sumosaal)“. Sumoareeni sisaldav juurdeehitus peaks valmima 2008. aastal.

Baruto ja Tanaka saabusid Eestisse seoses täna Rakveres peetavate juunioride maailmameistrivõistlustega. “Ime, et üldse Jaapanist tulema sain. Eks Tanaka käsi oli mängus,“ ütles Baruto.

Oma areeni väärt

Tanaka kinnitas oma sõna-võtus, et Baruto on kodukohas oma areeni väärt. “Loodan, et eesti rahvas saab oma yokozuna. Baruto on lootustandev sumomaadleja, kes võimeline selle tiitlini jõudma. Ka jaapanlased elavad talle kaasa,“ ütles Tanaka.

Vinni spordikompleksi nõukogu esimees Urmas Laht loodab, et sumoareen aitab kasvatada Barutole väärilise järglase. “Meil on heameel, et selle vägimehe esimesed treeningud toimusid siin saalis ning et ta lubas uuele areenile anda oma võistlejanime,“ lausus Laht.

Tanaka nentis, et juunioride MM viidi esmakordselt Jaapanist väljapoole mitmel põhjusel.

“Esiteks on Lääne-Virumaa Eesti sumo sünnipaik, teiseks sirgus siitkandist Baruto. Kolmandaks soovib rahvusvaheline alaliit levitada sumot kogu maailmas,” loetles Tanaka.

Juunioride MM toimub esmakordselt väljaspool Jaapanit. Baruto elab Eesti parematele täna kaasa. Meie suurim medalilootus on kergekaallane Gert Roosimägi, kes võitis tänavu juunioride EM-il meeskondlikus arvestuses pronksmedali.