Nagu pressiteates lubatud – kell 14.10 – sõidab Mustamäe elumajade vahel asuva gümnaasiumi ette Saksa saatkonna numbrimärgiga Volkswagen Golf, millest väljub naeratav Beckenbauer ja surub koolijuhtidel tervituseks kätt. Jalgpallilegendi kohalolek ei paista karvavõrdki huvitavat kõrvalasuval korvpalliväljakul askeldavaid poisse, kes tuima näoga palli korvi suunas edasi loobivad.

Koolimajas valitseb seevastu eufooria. Aulas tervitab Beckenbauerit häälekalt saalitäis õpilasi, kelle kiljumine tekitab hetkeks mulje nagu oleks rokikontserdile sattunud.

Kõige suuremas eufoorias paistab olevat Beckenbaueriga üheealine blond daam – kooli saksa osakonna direktori naine. Beckenbaueri saavutuste ettelugemise ajal ei pea auväärt daam enam vastu, maailmameistri tiitli mainimisel kargab ta püsti ja üritab saalilt aplausi välja meelitada. Tulemuseta. Kui jalgpallilegendi tutvustamine lõpule jõuab, kordab naine oma etteastet ja kiljub kaht kätt üleval hoides saksa keeles: “See on võimas!”

Õpilased muigavad ja Beckenbauer hakkab endast rääkima. Ette trügivad kaameramehed ja fotograafid, kes esineja laste eest täielikult varjavad. Hetkeks tundub, et lastel kaob kogu saali ees ilma võimenduseta rääkiva Beckenbaueri vastu huvi.

Õnneks on mulje ekslik, sest jalgpallilegend juhatatakse mikrofoni juurde ja valitud koolilapsed esitavad talle seitse küsimust. Igaüks saab Keiser Franzilt küsida ühe, ilmselt etteantud küsimuse. Beckenbauer vastab humoorikalt ja paneb paaril korral kogu saali naerma. Ta räägib oma kodumaa jalgpallist ja seletab, et ala on populaarne isegi naiste hulgas.

Küsimused läbi, tõuseb Beckenbauer püsti ja asub kooli jalgpallimeeskondade pallidele autogramme kirjutama. Esimesed signatuurid saavad pallidele siiski lähemal seisnud õpetajad. Saksa osakonna direktori naine on suursündmuse puhul haaranud sülle koguni kolm palli. Lastele on autogrammide kogumiseks laiali jagatud uued Adidase kvaliteetpallid. Beckenbaueri saatjaskond on andnud kooli esindajatele tasahilju kingituseks Hugo Bossi märgiga spordikoti täie vimpleid.

Jagab autogramme

Keiser jagab tõsise näoga autogramme ja elavneb hetkeks, kui tema ette astub palliga noormees, kellel seljas Beckenbaueri lemmikklubi Müncheni Bayerni põlise rivaali, Stuttgardi jalgpalliklubi särk Saksamaa koondise ründaja Kevin Kuranyi nimega. Beckenbauer vahetab mõned sõnad, naerab ja annab allkirja.

Üritus lõpeb sama kiiresti, kui oli alanud. Kohtumiseks lubatud 35 minutit möödas, astub Beckenbauer saatjate vahel aulast välja. Teel autosse vastab kiiresti Eesti Raadio küsimustele.

Koolimaja ukse juures annab Keiser ajakirjanike survele siiski järele ja peatub paariks minutiks. Kuigi ajakirjanikud nuiavad jalgpallilegendilt arvamust Eesti jalgpalli kohta, midagi tarka Keiser öelda ei oska. Ütleb, et Lilleküla staadion on imeilus ning Eesti koondis pidas Norraga võitlusliku kohtumise.

“Ma tulen siia kindlasti tagasi,” kostab ta lõpuks. “Tulin eile siia ja sellest saadik on mul ainult kohtumised ja kohtumised. Teie kaunist linna pole ma jõudnud üldse näha.”

Enne autosse istumist haarab suurmeest varjuna saatnud direktori abikaasa Franzul hetkeks ümbert ja hüüab: Wunderbar! Mis tähendab: oivaline!

Franz Beckenbauer

•• Saksamaa koondises 103 mängu ja neli väravat. Koondise kapteni ja kaitsjana peetakse tänapäeva libero ehk mängu ülesehitava kaitsja mängukoha loojaks.

•• MM kuld 1974, hõbe 1966

•• EM kuld 1972, hõbe 1976

•• Meistrite karika võitja Müncheni Bayerni ridades 1974, 1975 ja 1976

•• Saksamaa parim jalgpallur 1966, 1968, 1974 ja 1978

•• Euroopa parim jalgpallur 1972 ja 1976, teine 1974 ja 1975, kolmas 1966, neljas 1967, 1968, 1970, 1973 ja viies 1971

•• Saksamaa koondise treener aastatel 1984-1990. Selle aja jooksul võitis MM kulla 1990. ja hõbeda 1986. aastal