Viiekordne olümpiavõitja ja üheksakordne maailmameister laskesuusatamises Ole Einar  Bjørndalen on kuradi küüsis. Talle ei anna rahu kuulsa kaasmaalase Bjørn Dæhlie kaheksa olümpiakulda murdmaasuusatamises, ent ta tahaks ka esimese sportlasena ajaloos võita ühel aastal medali nii laskesuusatamise kui ka murdmaa MM-ilt.

Käimasoleval laskesuusatamise MM-il Anterselvas on Bjørndalenil kaks kulda käes, tal on ka välja võideldud koht Norra murdmaakoondises Sapporo MM-il.

“Mind ei huvita laskesuusatamise MK-sarja üldvõit. Soovin Sapporost medalit ja tean, et hea vormi korral on see võimalik.

Kõnelemata ‰anssidest teatesõidus,” selgitas Bjørndalen Norra TV-le.

Loomulik, et omal alal kõik saavutanud sportlased hakkavad stiimulit otsima teistelt mängumaadelt. MotoGP staar Valentino Rossi räägib vormel-1 rooli istumisest, Michael Jordan proovis kätt pesapallis, vananevad staarjalgpallurid järgnevad suure raha lõhnale Lähis-Ida riikidesse, nüüd siis ka ookeani taha USA-sse.

On arvatavasti vaid üks siht, mis hoiab Bjørndalenit ikka veel väga kõvasti laskesuusatamises kinni ning mida ta läks mullu Torino olümpiale püüdma küll mitte suurte ootustega, kuid siiski kindlate mõtetega.

See on tema suure iidoli Bjørn Dæhlie kaheksa olümpiakulda. Hiljuti 33-aastaseks saanud Bjørndalenil on veel piisava varuga aega, et 2010. aasta ja Vancouveri olümpia ära oodata. Ta on välja öelnud, et üheksa olümpiakulda on eesmärk, mille ta peaks oma südamerahu silmas pidades täitma. See, et Bjørndalen soovib Dæhlie varjust lõplikult välja hüpata, pole kahte Norra suurkuju nugade peale ajanud, pigem vastupidi. Mehed on omavahel suured sõbrad ning isegi Dæhlie spordiriiete firma Odlo suusatamise kombinesoonide põhimodelliks on just laskesuusaäss Bjørndalen.

Abikaasa, Belgia-Itaalia päritolu naislaskesuusataja Nathalie Santer on maininud, et praeguse seisuga võiks Ole Einar jätkata isegi 2014. aastani. Suure sihi täitmiseks on Bjørndaleni ümber koondunud tiim, millesugust on vastu panna vaid vähestel. Lisaks tipptasemel määrdemeistritele ning meedikutele mängivad meeskonnas rolli veel kaks meest.

Abimeheks norra Peep Vain

Nõrka kohta laskmist aitab parandada spetsiaalne isiklik lasketreener. Mis on ka vajalik, sest abikaasa Nathalie tunnistas hiljuti fännidele, et treeningutel tabab Ole Einar tavaliselt märki kehvemini kui tema.

Bjørndalenil on laskmisel ka täiesti omamoodi taktika. Tal on harjumus kõmmutada maha kolm märki paremalt vasakule, seejärel suunata relv kõige vasemapoolse märgi poole. Kui see on tabatud,  jääb veel viimane ehk vasakult teine märk. Lisaks kasutas ta paaril eelmisel hooajal laskmisel silmakatikut, millele oli maalitud kotkasilm. Käesoleval hooajal näib ta sellest veidi ebausklikust  kombest siiski loobunud olevat.

Lasketreenerist ja ebakorrapärasest laskmisest on erakordsem aga asjaolu, et  Bjørndaleni tiimis on eraldatud koht ka spetsiaalsele motivatsioonitreenerile. Mees nimega Øyvind Hammer laseb sarnaselt Eesti prominentkoolitaja Peep Vainu Bjørndalenil kuumadel sütel käia. “Põlevatel sütel kõndimine aitab tal kontsentreeruda ja samal ajal jätta kõrvale kõik teised mõtted,” seletas Hammer. “Täpselt samamoodi kui laskmise ajal.”

Bjørndalenit kiusavad harva nõrkushetked. Anterselvas põrus ta 20 km distantsil, saades kuue trahviminuti juures 32. koha. Oberhofi MK-sprindis oli 30., jättes lasketiirudes neli märki üles. Ja Nagano ja Salt Lake City edu juures olid Torino olümpiamängud ikkagi läbikukkumine: ainult kaks hõbedat ja pronks.

Eluloost

Ole Einar Bjørndalen

laskesuusataja

Sündinud: 27. jaanuar 1974 Drammen, Norra

Elukoht: Toblach, Itaalia

Pikkus: 179 cm, kaal: 64 kg

Abikaasa: Nathalie Santer-Bjørndalen (Itaalia laskesuusataja)

Hobid: mootorrattad,

off-road

Keeled: norra, inglise, itaalia, prantsuse, saksa

Eeskujud: Bjørn Dæhlie, Michael Schumacher

Saavutused:

Nagano OM 1998: kuld- ja hõbemedal

Salt Lake City OM 2002 : neli kuldmedalit

Torino OM 2006: kaks hõbemedalit ja üks pronksmedal

MM-võistlused: 9 kulda, 6 hõbedat ja 8 pronksi

Maailmakarika üldvõite: 4

Maailmakarika etapivõite: 72