•• Doktor Männik, nagu teil tööd veel vähe oleks! Mis motiveeris 400-leheküljelist raamatut kirju­tama?

Eestis puudus käsiraamat spordivigastustest, see motiveeriski. Arstid on lugenud ja loevad edaspidigi küll nii saksa- kui ka ingliskeelset erialakirjandust, aga tavainimene, kes peaks spordivigastusest üht-teist teadma, vajab emakeelset raamatut. Tahan selle raamatuga haarata võimalikult paljusid inimesi, kes vähegi spordiga kokku puutuvad, ja seetõttu kirjutasin lihtsas keeles, et mittemeedikudki kõigest aru saaksid.

Raamatu algus ehk esimesed sadakond lehekülge rajanevad jalgpallil, kuna olen juba 1995. aastast seotud Eesti jalgpallikoondisega, järgmised 300 lehekülge on mõeldud aga üldkasutatavaks.

••Kes võiks olla raamatu lugeja?

Kõik, kes tegelevad korrapäraselt spordiga ehk treenivad vähemalt kolm korda nädalas. Lisaks har­rastus- ja tippsportlastele ka kehalise kasvatuse õpetajad, massöörid, füsioterapeudid, spordi- ja perearstid. Miks mitte tantsuinimesedki, näiteks balletiartistid.

Panin suure rõhu vigastuste ennetamisele ja kordusvigastuste ärahoidmisele. Kui sportides siiski midagi juhtub, saab selle raamatu abil analüüsida vigastuse olukorda ja juhiseid esmaabiks. Muidugi on vaja kohe pöörduda ka meedikute poole, aga enne nende jutule jõudmist saab oma vigastuse kohta ise lugeda.

Raamat sobiks ka kehakultuuriteaduskonna tudengite õppematerjaliks. Kirjapandut toetavad, selgitavad ja ühtlasi ka liigendavad 187 joonist ning 132 fotot. Fotomodelliks oli endine jalgpallikoondise mängija Kert Haavistu.

•• Kui mitu aastat sellise „piibli” valmimiseks kulus?

Viis aastat! Alustasin kirjutamist 2003. aasta lõpus, kokku kulus kolm aastat, sest kirjutasin ju kogu aeg muu töö kõrvalt. Viimased kaks aastat möödusid juba tehnilise töö tähe all – jooniste ja piltide tegemise ning kujundamisega.

Olen väga tänulik perele, kes näitas üles suurt vastutulelikkust. Eriti abikaasa Avele, kes lõi tekstid arvutisse ja tegi esimese korrektuuri. Palju aitas ka doktor Aalo Eller, kes luges käsikirja läbi ja juhtis parandamist vajavale tähelepanu. Raamatu pühendasin aga oma vanematele, Agnes ja Nikolai Männikule.

••Kuidas leidsid viis aastat tagasi hoo?

Esimese üllitise, mis rajaneb treeningfüsioloogial, andsin välja 2000. aastal, aga see oli erialane teos jalgpallitreeneritele. Esime­ne raamat andis hoogu kirjutamisega jätkata ning aastail 2000 kuni 2003 tegelesingi aktiivselt uue raamatu ettevalmistustööga. Muidugi andis in­du ka teadmine, et raamatust saab ühtlasi mu elutöö!

Arvamus

Mihkel Mardna

spordiarst

Kasulik nii sportlasele kui ka treenerile

„Väga tänuväärt tege­vus! Gunnar Männik täitis tühimiku, sest nii head ja ulatuslikku raamatut, millest saavad abi eelkõige sportlased, treenerid ja taustajõud, spordivigastusest seni eesti keeles polnudki. Autor selgitab hästi sporditraumatoloogia põhitõdesid.

Erialaspetsialistidele Männiku raamat võib-olla nii suurt huvi ei paku, aga ei peagi pakkuma – sihtgrupp, keda autor silmas pidas, ongi tunduvalt laiem.”

Uus raamat

„Spordivigastused jalgpalli näitel“

Autor: Gunnar Männik. 376 lehekülge, illustreeritud jooniste ja fotodega. Tiraaž 1500.

Kirjastus Huma, väljaandmist toetasid kultuurkapital ja spordiklubi Luusers.