Kui eelmisel aastal võistles 181 punktiga teiseks tulnud Eesti koondis peaaegu parimas koosseisus, siis nüüd jäävad paljud olümpiaks valmistuvad sportlased kõrvale.

Läti kaitseb

mullust esikohta

Mullu Balti matshil 5.40-ga teivashüppe võitnud Erki Nool seekord kaasa ei tee. Seoses lähenevate EM-võistlustega sõitis Nool Saksamaale doktor Alexander Jontschewi juurde, et testida võimeid enne tähtsat jõuproovi. Nool ei lähe siiski Saksamaalt otse Genti EM-ile, vaid naaseb mõneks päevaks koju.

Eelmisel talvel Eestile esikoha toonud sportlastest ei võistle ka keskmaajooksja Urmet Uusorg ning kõrgushüppajad Kärt Siilats ja Ramon Kaju. "Siilats on vigastusest üle saanud, ent vastavalt varasematele plaanidele jätab sisehooaja täielikult vahele," ütles Eesti Kergejõustikuliidu peasekretär Peeter Tischler.

Uusorg treenib endiselt Lõuna-Aafrika Vabariigis, Kaju ravib vigastust. Küll aga teeb kõrgushüppes kaasa noor Marko Aleksejev, kes just mullusel Balti matshil 2.19-ga isikliku tippmargi püstitas ja Kajule konkurentsi pakkus.

Eemalejääjate rivi pikendavad staierid Jane Salumäe ja Pavel Loskutov ning jalalihase rebestuse all kannatav kuulitõukaja Eha Rünne.

Vaatamata tavapärasest nõrgemale koosseisule usub Tischler Eesti võitu Balti matshil. "Läheme kindlasti võitma ja koondisi võrreldes tundub eesmärk olevat reaalne. Lätil ei tee samuti mõned tugevamad kaasa, lisaks on lõunanaabrite keskmine tase viimastel aastatel alla läinud," hindas Tischler mullu 200 punktiga matshi võitnud Lätit.

Läti tuntuima kergejõustiklasena saabub Tallinna sprinter-hüppaja Valentina Gotovska, Leedust kuulitõukaja Saulius Kleiza ja kolmikhüppaja Audrius Raizgys. Kahtluse all on Läti tugeva tõkkejooksja (60 m 7,53) Stanislav Olijarsi osavõtt.

Endiselt oodatakse EM-i normi täitjaid

Balti matsh on Eesti kergejõustiklastele ühtlasi viimane võimalus täita sise-EM-võistluste normi. Kergejõustikuliit otsustas EM-ile sõitjate nimekirja kinnitada neljapäeval. See tähendab, et pühapäeval Tamperes peetaval Soome, Rootsi ja Balti ühiskoondise maavõistlusel enam normi täita ei saa. "Pole mõtet otsusega liiga kaua venitada," põhjendas Tischler.

EM-i normile kõige lähemale on tänavu talvel jõudnud Margus Tammaru, kes Panevezhyses tõukas kuuli 18.66 (norm 18.80). Tammaru puhul on räägitud ka variandist, et senisestki tulemusest piisab tema saatmiseks EM-ile.

Üleelmisel nädalavahetusel peetud Eesti meistrivõistlustel jõudis normile kõige lähemale hoopis tõkkejooksja Tarmo Jallai (7,96, EM-i norm 7,90). Kui Olijars jookseks kaasa, võiks tugev konkurent innustada Jallaid vajaliku tulemuseni. "Kõik, kes kergejõustikuliidu kehtestatud normi täidavad, sõidavad EM-võistlustele. Isegi kui vastav tulemus kõrget kohta Gentis ei tõota," lubas Tischler.

Eile alanud noorte Balti matshil juhib avapäeva järel Eesti 120,5 punktiga. Leedul on 103 ja Lätil 77,5 punkti. Eestile tõid neidudest esikoha Irina Saks teivashüppes 3.40, Katrin Käärt 60 m jooksus 7,67, Marianna Voronina 300 m jooksus 40,37 ja Mirjam Liimask 60 m tõkkejooksus 9,05-ga ning noormeestest Argo Golberg 60 m jooksus 7,09 ja Igor Brjuhhov kaugushüppes 7.12-ga.