Kui kaugel Jaapanis jõuavad korvpalli maailmameistrivõistlused otsustavasse järku, alustavad sealt eemale jäänud Vana Maailma meeskonnad nende selgitamist, kes pääsevad tuleva aasta EM-i finaalturniirile.

Kõik üheksa Jaapanis osalevat Euroopa meeskonda pääsevad tuleva aasta tähtsaimale jõuproovile otse. Et korraldaja Hispaania mängib samuti MM-il, heitlevad ülejäänud seitsmele vabale kohale. Süsteem on eelmisest tsüklist tuttav: kuus edasipääsejat selgub sel sügisel ning viimase õnneliku otsustab alles aasta pärast peetav lisavalikturniir.

Lätlased ebastabiilsed

Valikturniiri selged soosikud on mullusel EM-il esikaheksasse jõudnud Horvaatia ja Venemaa, kes võiksid vabalt olla tegijad ka praegusel MM-il. Horvaatiaga ühte valikgruppi kuulub ka Eesti, lisaks on meie vastased vana tuttav Läti ja “uus nägu” Taani.

Mida konkurendid endast kujutavad? Kõige paremini tunneme Lätit, kõige kehvemini Taanit. Horvaatia on lihtsalt tugev. Kui Eesti soovib otse finaalturniirile pääseda, on selge, et tuleb mõlemas kohtumises alistada lätlased ja taanlased. Sellestki ei pruugi teisena edasi pääsemiseks veel piisata.

Esmajoones tuleb aga võidelda selle eest, et me alagrupis viimaseks ei jääks – nagu juhtus kaks suve tagasi, mil meid edestas ka Holland.

Kontrollmängudes esines Eesti koondis ebastabiilselt, ilusad võidud vaheldusid 30-punktiste kaotustega keskmikele. Ent ka lätlased kurdavad ebastabiilsuse üle. Ning Taani sai täiskoosseisus kokku alles mõne nädala eest.

Läti on meile alati olnud ebamugav vastane. “Meie probleem on ebastabiilsus,” kurtis Läti korvpalliajakirjanik Guntis Keisels. “Kunagi ei tea, mis juhtuma hakkab. Kui meie mängijad ei tööta kaitses vajaliku aktiivsusega, tekivad kohe probleemid. Neli-viis meest on heas vormis, ülejäänute kohal ripub palju küsimärke.”

Kahes viimases mängus võitis Läti nädalavahetusel Ukraina 82:69 (13:33 kaotusseisust!) ja 84:78. Võib meenutada, et Eesti koondis kaotas kuu alguses Tallinnas ukrainlastele. Veidi varem mängis Läti aga Poolaga 61:80 ja 96:65.

Kaks liidrit puudu

Lätil on välja kujunenud stabiilseim viisik vendade Sandis ja Kristaps Valtersi, Kristaps Janicenoksi, Uvis Helmanise ja Kaspars Ciprussi näol. Näiteks Janicenoks siirdus sel suvel Itaalia tippklubi Bologna Climamio ridadesse.

Läti parim tsenter Kaspars Kambala jääb koondisest eemale, Euroopas hinnatud mängujuht Roberts ·telmahers tegi rahvusmeeskonnaga lõpparve.

“Kui meie omad maa-ala kaitsesse läksid, tekkis vastastel probleeme. Ukrainlased ei teadnud üldse, mida maa-ala vastu teha. Mängudes Poolaga loodeti liiga palju kaugvisetele. Ukraina vastu kasutati hästi tsenter Ciprussi, samuti tegutseti teravamalt,” vahendas Keisels viimastes mängudes toimunut. “Meie lootused on kõrged – ka kaks aastat tagasi läksid kontrollmängud üle kivide-kändude, ent valiktsüklis esinesime õnnestunult.”

Läti pälvis toona oma alagrupis esikoha Bulgaaria, Iisraeli ja Portugali ees. Horvaatia kindlustas kahe aasta eest finaalturniiri pileti eduga Venemaa ja Rootsi vastu. Taani aga läbis kahe aasta jooksul B-divisjonis paraja kadalipu ning tõusis astme võrra kõrgemale. Seejuures kaotati play-offi avamängus võõrsil Iirimaale 14 punktiga, kuid kodus võideti lisaajal 16 silmaga.

Meie alagrupi selge soosik on Horvaatia, kes viimati alistas Varna turniiril Iisraeli 85:79, Venemaa 90:78 ja Bulgaaria 87:79. Horvaatia koosseisu jagub vaatamata mitme tähe puudumisele palju NBA ja Euroliiga tippklubides mängivaid mehi.

Eestil avamängus võidukohustus

••  Kas õnneks või õnnetuseks lasub Eestil just neljapäevases avamängus võidukohustus, kodus võõrustatakse Taanit.

•• Taani pidas parimas koosseisus vaid kaks kontrollmängu. Neis kaotati võõrsil tugevale Bulgaariale 79:88 ja 73:84 – märk sellest, et taanlased on ohtlikud.

•• Taani toetub kahele vaalale. 207 cm pikkune universaalne tagamees Christian Drejer alustab peagi oma teist hooaega Bologna Virtuses. Mullu kerkis ta klubi üheks põhitegijaks, visates keskmiselt üle 12 punkti mängus.

•• Korvi all on taanlastel aga jõuline Michael Andersen, kel pikkust koguni 213 cm. Andersen kuulub Euroliiga klubi Sopoti Prokomi ridadesse.

•• Kahe liidrita mängides saavutas Taani näiteks augusti alguses Põhjamaade turniiril Rootsi ja Soome järel kolmanda koha. Rootslastele kaotati ainult nelja punktiga.