Vähemalt sama suurt, kui mitte suuremat toetajaskonda oodatakse Eestist Prantsusmaal Ernees toimuvale Rahvuste krossile, kus Eesti võistkond üritab hakata vastu maailma suurnimedele.

“Esimese viie sisse tahaks ikka saada,” ütleb klassis MX2 Eestit esindav Aigar Leok, MM-i 17. mees. Tema sõnul on Rahvuste kross kogu krossihooaja maailma tähtsamaid ja põnevamaid võistlusi.

See on ainus kross, kuhu saabuvad võistlema USA-s AMA sarja sõitvad ässad. Kui mullu jäid jänkid kõrvale, siis täna on nad kohal eesotsas oma parima, seni alistamatu Ricky Carmichaeliga.

Mägine ja kitsas rada

“Ricky on küll maailma kiireim sõitja, kuid ma annan oma parima, et teda siin võita,” ütleb MX1 klassi krossi paljukordne maailmameister Stefan Everts. Mees, kes seni pole vahetus võistluses Carmichaeli vastu saanud.

Tänases kvalifikatsioonide stardis on Everts lootusrikas: “Loomulikult, sest olen Ernees varem võitnud ühe päevaga kolm grand prix’ sõitu.”

Kahe mehe konkureerimisest tähtsaim on aga meeskondlik esikoht, mis eeldab korralikke esitusi kõigilt võistkonna kolmelt sõitjalt. Eesti tõstis mullu lati ülikõrgele, finišeerides kolme sõidu kohtade kogusummas napilt neljandana. Esikolmiku koht kadus finišisirgel, kui meie kiireim Tanel Leok pidi streikiva siduri tõttu ühe konkurendi mööda laskma.

Kawasaki tehasetiimi sõitja Tanel Leok tunnistab, et mullust saavutust korrata on raske, sest ameeriklased siis kaasa ei teinud. “Prantslased on kõval rajal nagu Ernees väga head,” ütleb ta. “Liival nagu Hollandis nad nii head ei ole.”

Tanel Leok on Rahvuste krossil ainus Kawasaki tehasemees ja saab seetõttu tiimi mehhaanikute poolt eraldi teeninduse. Viimasel MM-etapil näitas noor eestlane ka väga head kiirust, lõpetades krossi viiendana.

Tema sugulase Aigar Leoki hooaeg MX2-s läks samas viltu. “Õnn ei olnud minu poolel,” ütleb ta. Viimasel etapil oli ta aga kokkuvõttes kolmas. “Lõpuks ometi sain ilma valuvaigistiteta sõita, selg on ka päris hea,” ütleb Leok.

Kolmanda eestlasena astub meeskonna eest rajale USA-s AMA sarjas väikese sensatsiooni teinud uustulnukas Juss Laansoo, kes kaks kuud tagasi aga jalaoperatsioonil käis ja seetõttu sarja üldarvestuses 11. kohal lõpetas. Viimased kuu aega harjutada saanud Honda sõitja Laansoo enda kinnitusel liigub vorm ülesmäge. USA viimase stardi hea tulemuse rikkus ära vaid õnnetu kukkumine.

“Ernee rada on väga mägine ja kitsas, palju möödumisruumi pole. Seetõttu on start tähtis,” avaldab Aigar Leok edu saladuse.