Suurbritannias Etonis toimuval MM-il võitis Eesti neljapaat (Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Igor Kuzmin, Allar Raja) Ukraina ees oma eelsõidu ajaga 5.43,15 ja pääses poolfinaali.

“Ega me kõrvalradadel toimuvat eriti jälginud. Läksime head sõitu tegema ja see tuligi välja. Liikusime vabalt ja kergelt,” jäi Tõnu Endrekson uuenenud koosseisus esimese tõsisema stardi teinud neljapaadi sõiduga rahule.

Sõit ise kulges tõusvas joones: 500 m järel hoidsid eestlased Ukraina järel teist kohta, poolel distantsil haarati juhtohjad ja 1500 m vaheajapunktis mõõdetud 1,89-sekundiline edu kasvas lõpujoonele jõudes veel 43 sajandiku võrra.

Puhkepäeva välja ei teenitud

“Edasipääsus olime üsna kindlad ja päris tühjaks ennast ei sõitnud … noh, tegelikult tegime ikka korraliku finiši ka,” rääkis Endrekson.

Eesti järel said kolmandast eelsõidust otse poolfinaali Ukraina (5.45,47) ja tänavu kaks MK-etapivõitu saanud Tšehhi (5.45,60).

Esimese sõidu kolm kiireimat olid Itaalia (5.50,50), USA (5.50,55) ning Prantsusmaa (5.52,21). Teises eelsõidus tagasid koha poolfinaalis eelmise aasta kuldmedalivõitja Poola (5.46,79), Ateena olümpiavõitja Venemaa (5.48,54) ning Austraalia (5.49,29).

“Nende aegade põhjal ei saa veel mitte midagi öelda, kuna ilm muutus väga kiiresti. Tänane aeg on tõesti päris kõva, aga meie sõidus puhus ka korralik taganttuul,” ei kippunud mullusel

MM-il neljapaadis pronksmedali võitnud Endrekson konkurente maha kandma.

“Päris selge meil nüüd pilt veel ei ole, aga paat liikus küll. Võrreldes Luzerni etapiga oli koostöö märksa parem,” lisas ta.

Pühaks Lehmaks ristitud neljapaat on tänavu üle elanud mitmeid tagasilööke. Kõigepealt langes haigusega rivist välja vanameister Jüri Jaanson, siis läks Leonid Gulov tülli paati juhendava Tatjana Jaansoniga ning keeras teistele selja. Nüüd tundub, et asendusmehed Igor Kuzmin ja Allar Raja on paatkonda hästi sulandunud.

Kolmapäevases lohutussõidus selgub veel kolm poolfinalisti, meie mehed saavad aga rahulikult valmistuda reedeseks poolfinaaliks.

“Ega me nüüd päris puhkepäeva välja ei teeninud. Trenni tuleb nagunii iga päev teha. Toonust peab ju hoidma ning niisama uimerdamas vee peal ei käi,” selgitas Endrekson neljapaadi võistlusreÏiimi.

Täna stardib Eesti paarisaeruline kahepaat Leonid Gulov – Vladimir Latin,  poolfinaali jõudmiseks peavad nad lohutussõidu lõpetama vähemalt teisena.

Sõudmise MM

Kes on Eesti konkurendid?

•• Poola. Võrreldes eelmise aastaga pole valitsevad maailmameistrid oma koosseisus muutusi teinud. Tänavu on nad startinud vaid ühel MK-etapil ja Poola sõudeliidu presidendi sõnul minnakse Etonis täispangale. Nad võitsid tugeva lõpuga kindlalt oma eelsõidu.

•• Tšehhi. Tänavu on võitnud kaks MK-etappi. Siiski on mullu esimesena MM-il medalist ilma jäänud tšehhide kohal pärast eelsõidust viimasena edasi saamist väike küsimärk.

•• Venemaa. 2004. aasta olümpiavõitjad pole oma koosseisu muutnud. Kuigi alustasid eelsõitu maruliselt, tuli lõpuks alla vanduda Poolale.

•• Itaalia. Luzerni MK-etapil Eesti järel kuuenda koha saanud noorenenud koosseisus sõitnud itaallased tõestasid USA ja Prantsusmaa alistamisega, et nendega tuleb arvestada.