Eesti koondis oli peamiseks sihiks võtnud hea esinemise laupäevasel võistkonnavõistlusel, paraku sai mitu meest hoopis eile kirja parema tulemuse. Vaid Gunnar Klettenberg esines üleeile hiilgavalt, tema Novesta ei teinud kummaski sõidus ainsatki viga.

Nagu kapten Rein Pill oli päev varem kartnud, läks kõige täbaramalt temal. Hobune Ritual tõrkus ühe takistuse eel ning kogus lõpuks 17 karistuspunkti. Vooru kehvima summana see siiski kirja ei läinud.

Hanno Ellermann (Poncorde’il) tegi mõlemas sõidus ühe vea (kokku 8 karistuspunkti), Urmas Raagi (Ironicul) kontosse jäi 13 punkti. Eesti (21 p) lõpetas Rootsi (9) ja Taani (18) järel kolmandana. Tihedalt kannul olid Itaalia (22), Soome ja Norra (mõl 25).

“Hobuste praeguse koosseisu ja vormi juures pole kolmas koht paha,” arvas Raag. “Ironic pole parim hobune, aga ka mitte kõige hullem. Ta suutis esmakordselt läbida teise sõidu ühe veaga, varem tuli neid kaks-kolm.”

Kolm eestlast kuue seas

Klettenberg arvas, et kolmas koht oli õiglane tulemus. “Meeskondlikus sõidus ei kipu kõik kunagi tulema kõigil sajaprotsendiliselt välja.” Ellermann võttis mõlemad maha aetud takistused enda süüks.

Individuaalsel põhivõistlusel, 150 cm takistustega sõidus olid aga pooled kuuest ümberhüpetele jõudnust eestlased. Seejuures ebaõnnestus täielikult Klettenbergi võistlus, kelle Novesta ajas juba esimese takistuse maha.

Lätlase Dainis Ozolsi järel läbisid parkuuri puhtalt Konstantin Prohhorov (Opellal) ja Ellermann, peagi ka Pill. Sama suutsid veel itaallane Paolo Zuvadelli ja norralanna Mikkeline Birkeland.

Ozols alustas ajaga 46,65. Prohhorov ajas kolm takistust maha ja oli konkurentsist väljas. Ellermanni 44,94 pani publiku rõkkama, kuid Zuvadelli vastas kohe 42,86-ga. Pill sõitis riskivabalt 50 sekundi alla, Birkeland aga jäi Zuvadellist maha vaid 0,3 sekundiga! Kõik teised peale Prohhorovi läbisid ümberhüpped puhtalt. Ellermanni kolmandale kohale lisas Pill seega viienda, võiduauhind rändas Itaaliasse. Zuvadelli sai esimese suurema rahvusvahelise võidu.

“Itaallased on teada-tuntud kihutajad,” nentis Ellermann. “Zuvadelli hobune oli võistluse üks kihvtimaid ja kaotama ta siia Tallinna ei tulnud. Pean kolmanda kohaga rahule jääma, sest ehk võinuksin ümberhüpete ajast sekundi võita. Kui veel rohkemat tahtnuksin, võinuks hüpetel vigu sisse tulla.”

Ellermanni hinnangul paranes tema noore hobuse, üheksa-aastase Poncorde’i vorm iga sõiduga. “Tänastel ümberhüpetel oli tema vorm juba nagu peab. Sõit muutus iga päevaga järjest kindlamaks ja hobune julgemaks.”

Pilli reedel öeldud sõnad – Ritual kas hüppab puhtalt või kipub tõrkuma – osutusid tõeks. Laupäeval ja pühapäeval oli üks ja sama hobune nagu äravahetatud. “Hobusel oli talvel operatsioon, aga ta peaks olema taastunud. Tõrgetest jagu saamiseks tuleb temaga ilmselt rohkem sõita väiksemaid sõite,” arvas Pill.

Novesta ei jaksanud

Klettenbergi hinnangul raiskas Novesta laupäeval kogu energia ära ja eilseks seda ei jätkunud. “Juba soojendusel oli tunda, et kõik pole õige. Esimesele hüppele minnes oli hobune krampis,” nentis Klettenberg. “Pidanuksin taktikalises mõttes tegema eile puhkepäeva, aga seekord oli prioriteediks seatud võistkondlik sõit.”

Palju ei puudunud, et ka Raag pääsenuks ümberhüpetele. Kuid ta ajas maha viimase takistuse, lisaks ületas sekundiga normaja. “Juba pärast süsteemi (kolm takistust järjest – toim) tundsin, et ajaga on läbi,” märkis Raag.

Klettenberg ja Ellermann hakkavad peagi valmistuma augusti lõpus Saksamaal peetavateks maailmameistrivõistlusteks.

Pill (Casanoval) võitis eile 140-sentimeetriste takistustega kiirusparkuuri (teiseks tuli Siim Sinijärv Selectionil) ning Raag laupäeval 135-ste takistustega sõidu.