Viimasel alal, meeste 4 x 200 m teatejooksus sündis 1.29,43-ga Eesti rekord. Tippmargi saavutanud nelikusse kuulusid Martin Vihmann, Kristjan Suur, Mait Lind ja Maidu Laht.

Veel tõid Eestile eile esikoha naistest Eha Rünne kuulitõukes 14.34 ning meestest Laht 200 meetris 21,97, Priit Soosaar kaugushüppes 7.41 ja Marko Aleksejev kõrgushüppes 2.16-ga.

Katrin Käärt

rebestas reielihast

Balti matshi teine võistluspäev algas Eestile ärevalt: naiste 200 meetris lendas liidrina jooksnud Katrin Käärt umbes 10 meetrit enne lõppu nagu niidetult rajale. 16-aastasel jooksjal avastati reie tagalihase rebestus, mis doktor Eldur Annuse hinnangul jätab ta võistlustest kõrvale vähemalt 5-6 nädalaks.

"Talle pandi liiga suur koormus peale," hindas Annus. "Kümne päeva jooksul kogunes palju starte, lihas ei puhanud välja. Nii noorel sportlasel puuduvad ka kogemused, kuidas õigesti lõdvestuda."

Käärti ebaõnne tõttu kaotas Eesti koondis 7 punkti ja võistlusõhtu käigus pääses Leedu korraks ka juhtima. Kui arvestada, et üleeile sai teivashüppes algkõrgusel 4.70 nulli Aivo Normak, siis võinuks Eesti rivaale võimsamaltki edestada.

Jaan Talts tõukas isikliku rekordi

Meeste kuulitõukes oodati Margus Tammarult sise-EM-i normi 18.80 ületamist. Innustama pidi konkurents Leedu esinumbri Saulius Kleizaga. Ent lõpuks säras kõige rõõmsamalt hoopis kolmandaks tulnud Jaan Talts.

Esimeses tõukevoorus asus Tammaru 17.89-ga juhtima, Talts tõestas 17.64-ga head minekut. Teises voorus võttis Kleiza 18.88-ga liidrikoha, Tammaru vastas 18.11 ja Talts 17.81-ga. Kolmas katse tõi rõõmu Tammaru näole -- 18.68. Paraku seda tulemust mees parandada ei suutnud. Küll aga tõukas Talts viiendal katsel raudmuna 18.39-ni ja isiklik rekord alistus kuue sentimeetriga.

Tammaru polnud võistlusega sugugi rahul. "Loomulikult tahtsin kaugemale tõugata. Kui kohta EM-ile pakutaksee, olen valmis minema, aga tase ei rahulda," sõnas Tammaru.

Taltsi tulemus on seda hämmastavam, et loobumismõtteid mõlgutanud mees tõukas talve jooksul kuuli umbes 20 korda. "Tulin Eesti meistrivõistlustele proovima ainult Tammaru ärgitusel. Ta ütles: ära noortele meestele nii kergelt medaleid loovuta," rääkis Talts.

Talts ei osanud kuidagi seletada, miks varasem pingeline treening ei andnud sellist resultaati. "Järsku sai trenni valesti tehtud. Võib-olla olen täiesti andetu, aga võib-olla hoopis liiga andekas," laiutas Talts käsi.

Praegune tulemus ei innusta sügisest saadik põhiliselt ehituse juhtimisega tegelevat Taltsi sektorisse veel naasma. "Kui võistkonnal on vaja, siis võin kaasa teha, aga muud asjad on praegu spordist tähtsamad," ütles Talts.

Tamperes võib veel normi täita

Eesti kergejõustikuliit muutis esialgset otsust ega kinnita täna lõplikku EM-i koondist. "Ootame Tampere kolmikmaavõistluse ära. Kui seal sünnib mõni kõva tulemus, siis miks mitte koondist täiendada," selgitas treenerite nõukogu esimees Harry Lemberg. Rootsi, Soome ja Balti ühiskoondise mat? toimub eeloleval pühapäeval.

Sihikul on kolmikhüppaja Virge Naeris ja kaugushüppaja Priit Soosaar, kes eile 7.41-ga võitis (EM-i norm 7.80). "Nii nõrga tulemusega on isegi häbi võita," jäi Soosaar tagasihoidlikuks. "Tegelikult olen EM-ile pääsemise lootuse maha matnud. Pärast talvist lõunalaagrit tulid hüpped korralikult välja, nüüd läheb iga võistlusega allamäge. Tööasjad võtavad liiga palju aega ja segavad keskendumist."