Koondis hakkab valmistuma MM-i valikturniiriks, mille juhatab vähem kui nelja kuu pärast sisse kodumäng teise väikeriigi Andorra koondisega.

Enamik Eesti võtmemängijaid sõitis Luksemburgi eile hommikul, täna ühineb meeskonnaga põhiväravavaht Mart Poom.

AaB Aalborgi peatreener Hans Backe esitas Rüütlile siiski eripalve: kasutada Andres Operit ainult osaliselt. "Oper alles hakkab pärast vigastust vormi koguma, Aalborgis on ta kaasa teinud kaks treeningut. Kahes liigamängus pani Backe ta platsile kahekümneks minutiks," leidis Rüütli palve olevat põhjendatud.

Luksemburgi koondist üritab Rüütli tundma õppida veel tänase päeva jooksul, kuid liiga nõrgaks ei tasuvat vastast pidada. "Eelduste kohaselt peaks vastane olema meile kontimööda, aga lihtsat mängu ei tasu oodata. Võõrsil ei tohi ühtki meeskonda alahinnata," hoiatas Rüütli.

2000. aasta EM-i valikturniiril jäi Luksemburg nullile, kuid Rüütli arvates on ta peksupoisi staatusest juba ammu lahti saanud. Alagrupis olid Luksemburgil väga tugevad vastased: Inglismaa, Rootsi, Poola ja Bulgaaria. Vaid inglased käisid Luksemburgist kindlalt üle (6:0 ja 3:0), teistele näitas väikeriik hambaid. Parimate tulemustena mängiti kodus 2:3 Poolaga ja 0:1 Rootsiga.

"Tean, et enamik Luksemburgi koondislastest mängib korralikes klubides," sõnas Rüütli. "Liiga julget taktikat valida ei tasu. Läheme mängima oma tavalise 4-4-2 skeemi kohaselt."

Neist, keda Rüütli soovinuks koondises näha, jäid vigastuse tõttu koju kaitsjad Andrei Stepanov ja Erko Saviauk. "Kuid saame hakkama, mingeid auke lappida pole vaja. Arvatavasti mängivad keskkaitses Marek Lemsalu ja Raio Piiroja," sõnas treener.

Et poole koondisest moodustavad välismaa klubidest pärit pallurid, on Rüütli arvates väga hea. "Välismaalastel on rohkem enesekindlust ja kogemusi," rõhutas Rüütli.

Maavõistlus Luksemburgi ja Eesti koondiste vahel algab homme kell 20. Samal päeval peetakse veel palju sõpruskohtumisi, kus osaleb ka EM-võistluste finaalturniirile pääsenud koondisi.

Oper kogub kindlust

"Kui treener soovib, olen valmis terve mängu kaasa tegema," ütles ründaja Andres Oper. "Ehkki tean, et Aalborgist soovitati mind võimalikult vähe kasutada."

Jalavigastuse tõttu Aalborgi mängudest paar nädalat eemale jäänud Oper on Taani liiga kahes viimases kohtumises kaasa teinud paarkümmend lõpuminutit. "Tagasitulek polnud kerge," tunnistas Oper. "Pead alustama samast seisust, kus pooleli jätsid, aga keha pole valmis kaasa tulema." Homne mäng Luksemburgiga võib taastada Operi enesekindlust tubli annuse võrra.

Aalborgi mäng läks aprillis järsku käima -- viimases kolmes kohtumises on meeskond löönud 15 (!) väravat. "Enamasti seostatakse meie edu Taani ekskoondislase Mikkel Becki liitumisega. See on kindlasti õige, ta lisas Aalborgi mängu värskust. Ent muus osas on vähe muutunud. Mängisime varemgi samas stiilis, aga mingi kramp segas väravate löömist," rääkis Oper.

Homme võib Operil tulla rohkem tööd kui tavaliselt Eesti koondise mängudes. "Võimatu on hinnata, milliseks mängu käik kujuneb. Pall on ümmargune ja tulemus võib kalduda ükskõik kumma meeskonna poole," leidis Oper põhjust ettevaatlikkuseks.

Ants Põldoja

Eesti koosseis

Luksemburgi sõitsid: väravavahid Mart Poom (Derby County) ja Toomas Tohver (FC Flora Tallinn), kaitsjad Urmas Kirs (Kotka TP), Kert Haavistu, Raio Piiroja, (mõl. FC Flora), Teet Allas ja Marek Lemsalu (mõl. Viljandi Tulevik), poolkaitsjad Sergei Terehhov (Bergeni Brann), Martin Reim (Kotka TP), Marko Kristal (FC Lahti), Aivar Anniste, Viktor Alonen ja Janno Jürisson (kõik FC Flora), ründajad Indrek Zelinski (FC Lahti), Andres Oper (Aalborg BK) ja Aleksander Saharov (FC Flora).