Kolm päeva tegid skultporid Venemaalt, Soomest, Tšehhist, Jaapanist, Austriast, Rootsist, Hollandist, Venetsueelast, Uus-Meremaalt, Kenyast, Norrast, Ungarist ja Eestist neile toodud kahest kuupmeetrist jääkuubikutest abstraktseid või realistlikke kujusid.

Kaks aastat tagasi Itaalia Jääassotsiatsiooni presidendi kutsel Milanos kvalifikatsioonivõistlustel osalenud ja sealt lõppvooru pääsenud eestlane kasutas tööriistadena tavalist Husqvarna mootorsaagi, peitlit, triikrauda ja soojapuhurit.

“Minu kui põhjamaalase sõnum on Itaalia päikeses,” ütleb iga päev 80 kilomeetri kauguselt Pragelatosse jääd vormima sõitnud Kallau, kellele korraldajate poolt ette antud teemalõik pidi väljendama Itaalia kunsti.

Päeval päikese käes kaunilt helkivad jääskulptuurid kannavad nimesid “Võiduspiraal”, “Tee kahele” ja muud sellist. Kui valmistamise ajal kaitsesid kunstnikud oma teoseid sooja päikesevalguse eest suurte papitükkidega, siis eilsest on need päikesele avatud ja määratud vaikselt sulamisele. On ka kahju, et mitme päeva töö ajapikku hävineb? “Ei, jää on juba selline materjal,” ütleb Kallau.