Jallai sõnul ei saanud finaalsõidus eestlaste puhul rääkida mingist taktikast itaallasest 15 kilomeetri maailmameistri Cottreri vastu, sest kõik kolmteist ringi ehk 8,5 kilomeetrit sõideti täiega.

“Ainult üks paugutamine käis,” ütles Jallai. “Niikui üks ees lõpetas, hakkas teine vedama.”

Eestlasest sprindiäss näitas head minekut juba 1,3-kilomeetrisel proloogil, mille ta 1,8 sekundiga Veerpalu ees võitis.

Toimunut jälgis kõrvalt Kristina ·migun, kes täna Saksamaale Claudia Künzeli pulma sõidab. “Mine tea, ehk õnnestub mul seal pruudikimp kinni püüda,” muigas neiu.

Ennustaja Alaver

14 osaleja seas oli proloogi järel tagasihoidlikul kümnendal kohal Jaak Mae, kellele see tähendas põhisõidule stardireas liidrist 50 meetrit tagantpoolt alustamist.

“Mis teha, loodus pole mulle kiiret lihast andnud,” ütles Mae, kes seetõttu kogu sõidu vältel liidritegruppi üksi tulutult püüda üritas. “Korra sain isegi 15 meetri kaugusele, kuid sõber Raul (Olle – toim.) nägi, hüüdis teistele ja siis pandi jälle gaas põhja,” jätkas lõpuks seitsmendana lõpetanud Mae. “Au noortele poistele, kes suudavad nii valusas tempos sõita.”

Kolm ringi enne lõppu jäid ette Jallai, Veerpalu, Cottrer ja Raul Olle, kelle auks võistlust peeti.

“Tore oleks, kui Lembitu tänaval (finišisirgel – toim.) oleks tasumise tund,” ütles sel hetkel suusakoondise peatreener Mati Alaver.

Ometi tuli viimase, 13. ringi lõpusirgele liidrina itaallane. Kuid võimsalt tõusis tast mööda Veerpalu, kellele järgnes Jallai.

Finišikanga läbisid mehed nii võrdselt, et kohtunikud kuulutasid algselt kolmandat aastat järjest võitjaks Veerpalu. “Võrdne finiš oli,” kostis olümpiavõitja ise.

Jallai kuulutas seepeale: “Endale tundus, et olin mingi pool meetrit eespool!”

Kuna Võrus fotofinišit pole, seati mõned minutid hiljem õiglus jalule telekaamerate abil.

Maailmameister Pietro Piller Cottrer tunnistas, et finišis jäi tal lihtsalt võimsusest puudu.

Mis tunne võistlusest jäi?

“Proloog oli minu jaoks… mitte raske, kuid see ei ole minu ala,” vastas Cottrer. “Sõidus üritasin viimases kurvis esimene olla, sest teadsin, et mul on viimasel sajal meetril Andruse vastu väga raske. Paaristõuked ja klassika ei ole minu tugevam külg ja seetõttu olen väga rahul ka kolmanda kohaga.”

Jallai ütles, et kogu aeg käis valus andmine, kas oli väsitav?

“Ma olen muidugi väga väsinud, kuid see on normaalne. Ma olen õnnelik, et sattusin Eestisse suvisel ajal, kui ma näen siin kõike seda rohelust, mida talvel pole.”

Neljandaks jäi Jallaile viis sekundit kaotanud Olle, viiendaks Priit Narusk ja kuuendaks Anti saarepuu.