19. juuni Spordilehes viitasin jalgpalli MM-i valguses asjaolule, et Euroopa esindatus vuti suurpeol on teenimatult väike. Täna tuleb sama – ja veel suuremas mastaabis – tõdeda korvpalli kohta.

Korvpalli MM-il Jaapanis kuulub 24 osaleja sekka vaid 9 meeskonda Euroopast. Üllatus-üllatus, nad kõik jõudsid teise ringi, 16 parema sekka. Ning täna algavates veerandfinaalides mängib kuus Euroopa meeskonda, USA ja Argentina. Kaheksandikfinaalis pudenenud Serbia, Itaalia ja Sloveenia jäid alla ainult teistele Vana Maailma tiimidele.

Nii korv– kui ka jalgpallis oleks loogiline, kui maailmameistrivõistlustel osalejatest vähemalt pooled tuleks Euroopast. See nii ühtlustaks kui ka tugevdaks võistluse taset.

Milles siis seisneb eurooplaste probleem? Ilmselt kehvas lobitöös, sest maailmaorganisatsioonis ei suudeta enda eest seista nii nagu vaja. Kui jälgida FIBA Euroopa osakonna tegevust seoses koondisemängude nihutamisega äärmiselt ebasobivale ajale, ilmnebki organisatsiooni selgrootus. Öeldakse, et iga rahvas väärib oma valitsejaid.

Kaks otsepääset Pekingisse

Mis puudutab Pekingi olümpiat, siis siin muutub olukord peaaegu absurdseks. Tuleva aasta EM-ilt lunastab otsepääsme kõigest kaks (!) meeskonda. Ühe olümpiakoha tosinast saab korraldaja Hiina, ühe tänavune maailmameister, kaks tükki lisaks Euroopale Ameerika ning ühe Aasia, Aafrika ja Okeaania. Kolm vakantset kohta täidetakse lisavalikturniiri abil, sinna lubatakse siiski neli esindust Euroopast.

Kõigil aladel pole Euroopa hääl nõnda nõrk. Näiteks Ateena olümpia käsipalliturniiri tosinast meeskonnast üheksa tuli Vanast Maailmast ning neile kuulus seitse paremat kohta. Võrkpallis oli Euroopa esindusi seitse.

Käsipallis jäid Põhja-Ameerika ja Okeaania üldse esindamata, aga võistluse tase oli kõrgem. Kui korvpalli MM jääb mõne

Aasia või Kesk-Ameerika esinduse võrra vaesemaks, siis tase ainult tõuseb.

Iga kontinent peab oma kohad välja teenima. Praegusel MM-il on meeldivalt üllatanud Aafrika, kes näitas, et on oma kolme kohta väärt. Mõnigi Euroopa suurjõud vaatab võistlust aga vesise suuga pealt.