Eilses lehes teatasime, et Eesti ja Shotimaa jalgpallimatshi õigeaegne (18.45) algamine on kahtluse all. Shotlased protesteerisid teisipäeva õhtul staadioni ühe prozhektorikomplekti kiirte langemisnurga vastu ning nõudsid, et mäng toimuks päevavalguses. FIFA ametlik esindaja Jean-Marie Gantenbein oli pärast olukorraga tutvumist staadionilt lahkunud ning öelnud, et annab lõpliku otsuse teada kolmapäeva hommikul.

Eesti Jalgpalli Liidu peasekretär Ainar Leppänen ütles Eesti Päevalehele, et Rahvusvahelise Jalgpalliföderatsiooni miinumumnõude kohaselt peab valgustatus ulatuma 700 luksini, Kadriorus siravat aga 900. Teada oli seegi, et Eesti koondis kohtus kahel korral Itaalia ja ühel Türgiga sama, Soomest üüritava prozhektorikomplekti valgusel.

Craig Brown alustas võitlust

Selleks ajaks oli Tallinnas toimuv jõudnud maailma pilgu alla. Reuter teatas, et Shotimaa koondise peatreener Craig Brown ja Shotimaa Jalgpalliassotsiatsioon on veendunud, et nii nõrgalt valgustatud staadionil MM-mängu pidada ei saa. "See on neljas või viies kord, kui Eesti jalgpallijuhtide tähelepanu juhitakse valgustatusele, seni on nad seda parandanud," ütles Gantenbein Reuterile. Ta ei välistanud, et mängu algusaeg tuuakse ettepoole.

Veel hilisõhtul teatas sama uudisteagentuur, et shotlased on lahingu kaotanud - nii otsustanud Gantenbein. Uudis jõudis faksina ka EJLi.

Brown polnud sedaaegu otsusega rahul ja lubas FIFA peakorteriga kontakti võtta. "See on halvim valgus, mida ma suudan rahvusvahelistelt kohtumistelt meenutada," ütles Brown, kuid ei ähvardanud mängust keeldumisega.

"Kesköö paiku teatas Gantenbein meile, et mäng algab kell 18.45, kuid paar tundi hiljem saatsid shotlased FIFA-le protestifaksi," rääkis Leppänen eile hommikul. "Võtame peagi ka ise FIFA peasekretäri Josef Blatteriga ühendust."

FIFA nõudis, et mäng algaks varem

Kella 10 paiku sai Eesti Jalgpalli Liit FIFA-lt faksi, milles teatati, et mäng ei alga ettenähtud ajal. FIFA viitas halvale valgustusele ja nõudis, et kohtumine peab algama hiljemalt kell 15.

"Me keeldume mänguaega ettepoole toomast," oli Leppänen nördinud. "Me ei saa teleülekannet varasemale ajale tuua. Publikupiletid on müüdud täpselt kella 18.45ks. Kella kolmeks ei suuda me täita ka FIFA nõudmisi security, esmaabi, politseitöö ja tuletõrje alal. Jätkame läbirääkimisi."

EJL pöördus nii FIFA peakorteri kui Gantenbeini poole, edastades sisuliselt ultimatiivselt: mäng algab kell 18.45 või ei alga sel päeval üldse. Blatter lubanud EJLi sõnutsi veel tagasi helistada, kuid ei teinud seda. Gantenbein keeldus lävimast. FIFA oli täiesti jäik.

"Selge see, et kui meid teavitatakse uuest mänguajast mõned tunnid enne avavilet, pole võimalik kõike ümber korraldada," ütles EJLi juhtfiguure Aivar Pohlak, lisades, et FIFA poole üritab pöörduda Eesti valitsus.

Lavastus halvimat sorti farss

Shotlased saabusid FIFA määratud ajal staadionile ja tegid soojendust, Shoti fännid pidasid tribüünil pidu. Kell 15 lavastus kolme kohtuniku ja shotlaste osavõtul lühike etendus. Narrus jõudis kulminatsiooni hetkel, mil abikohtunikud läksid kontrollima, kas väravavõrgud on aukudeta.

Võitjaks kuulutatud koondis tänas publikut ja marssis riietusruumi, veidi hiljem aga tagavaraväljakule treenima.

Kui Eesti tabelisse kantakse kaotus 0:3, on võimalik, et sellega kaasneb trahv (Pohlak: "Miljoniga hävime niigi."). EJLi asepresident Mart Tarmak uskus, et muid karistusi - näiteks Eesti meeskonna turniirilt kõrvaldamist - ei järgne.

"Aga me hakkame oma õiguste eest võitlema," teatas Pohlak nii kodu- kui välismaistele ajakirjanikele. "Meie käsutuses on hulk dokumente, mis näitavad, kui ülekohtuselt toimis FIFA ja kui saamatult tema siinne delegaat." Väidet, et FIFA on varemgi juhtinud tähelepanu kehvale valgustatusele, eitas Pohlak kategooriliselt. "Aumeeste reegleid shotlased ei järginud," ütles ta Shoti halloo-meeste mikrofonidesse. ühtlasi lubas Pohlak, et pealtvaatajaile makstakse piletiraha tagasi.

Brown väitis, et on pettunud

Võiduka meeskonna peatreener Craig Brown avaldas toimunu üle kahetsust ja tundis mõlema riigi jalgpallureile sügavalt kaasa. Tema hoolealused olnud kohtumiseks valmis ning kippunud heitlusse.

"Aga valgus oli talumatu ja meie kohus oli FIFA-t sellest informeerida. Edasine tähendas juba FIFA otsust ja korraldust, mille vastu meie ei saa," laiutas Brown käsi. "Vastutus toimunu eest lasub Eesti Jalgpalli Liidul, meie tulime platsile ja oleme rahul kolme punktiga, ehkki tahtnuks need koju viia teisel moel."

Shotimaa seelikutes fännid polnud asjade sellise käiguga rahul. "Kohutav lugu," kommenteeris juhtunut üleeile Estonia monumendi juurde suundunud mälestuskäigu algataja Thomas Madden. "Kindlasti oleks pidanud leidma mingi teistsuguse lahenduse."

Samamoodi väljendas end teine shotlasest fänn: "Olen pettunud. Tulime Riiast tagasi juba pühapäeval, kolm päeva olime Tallinnas oodanud seda matshi. Igal juhul tahtsin mängu näha, saadud võidupunktid pole kaugeltki nii olulised. Arvan, et Eesti oleks Shotimaale kõvasti vastu hakanud, juba Lätis oli meie koondisel võitmisega raskusi."

Thordarson: shotlased käitusid inetult

õhtupoolikul Kadrioru staadionile jõudnud Eesti koondise peatreener Teitur Thordarson oli mõistagi nördinud. "Kurb olukord, pole midagi öelda. Shotlased mängisid väga inetut mängu," leidis Thordarson.

Kuigi Thordasoni arvates lasub vastutus juhtunu eest Shotimaa poolel, pole islandlane rahul ka FIFAga. "FIFA esindaja käitus imelikult. Mängu eelõhtul teatas ta, et kõik on korras. Miks ta pidi öö jooksul oma arvamust muutma?", oli Thordarson hämmastunud. "Olime mänguks hästi valmistunud, lootsime Shotimaale lahingut anda."

Thordarson tunnistas, et Euroopa suurematel jalgpallistaadionitel on valgustus parem kui Kadriorus, kuid arvas siiski, et shotlastel polnud piisavat põhjust protestiks. "Valgustus on normaalne. Ennegi on samades tingimustes peetud ametlikke maavõistlusi ja keegi pole midagi öelnud," nentis Thordarson.

Eesti koondise peatreener väitis, et shotlased teadsid väga hästi, mida toob kaasa mänguaja muutmine varasemaks. "Shotlased aimasid, et protesti rahuldamine põhjustab eestlastele probleeme. Nad lootsidki sellele, et kohtumine jääb pidamata. Shotimaal oli palju põhikoosseisu mehi rivist väljas ja musta mänguga teenitud kolm punkti kulusid marjaks ära," arvas Thordarson.

Lõplik otsus enne 20. oktoobrit

Eile õhtul teatas infoagentuur AP, et FIFA otsusel ei kanta veel Shotimaale tabelisse 3:0 võitu. "Kuulame ära mõlema poole ettekanded ja teeme lõpliku otsuse enne 20. oktoobrit," teatas FIFA esindaja Andreas Herren.

Kell 18.45 korraldas EJLi loodud kontrollkomisjon valgustatuse ülemõõtmise ja leidis, et kõik on normis. Väljaku erinevates punktides tehtud mõõtmised näitasid, et valgustus kõigub 750-1000 luksi piires. Valgustuse mõõtmise komisjoni kuulusid Jorma Tammila (Soome MTV), Chris Lewis (BBC), Jüri Pääro (ETV) ja Urmas Aiaste (TV 3).

Võimalik, et FIFA aktsepteerib mõõtmise tulemusi ja määrab Eesti - Shotimaa kohtumiseks uue tähtaja. Vastasel juhul saab Shotimaa 3:0 loobumisvõidu.

IV alagrupi eilsetes ülejäänud mängudes tegid Valgevene - Läti Minskis 1:1 viigi (78. Makovski - 16. Zemlinski), Rootsi võitis kodus Austria X:X....

GUNNAR PRESS, ANTS PõLDOJA