“Võite Pele unustada. Leidsin sulle poisi, kelle sarnast maailm siiani näinud pole,” teatas Belfastis ülitehnilise Besti avastanud talendikütt 42 aastat tagasi telefoni teel Inglismaa suurklubisse Manchester Unitedisse.

Ka Pele tunnistas hiljem, et lakkas endast kui jalgpallurist “väga hästi” arvamast, kui oli näinud oma silmaga Besti mängu. “Ta oli parim mängija, keda oma silmaga näinud olen,” tunnistas jalgpallilegend.

Maailma parimale mängijale igati sobiliku perekonnanimega Best (parim) sattuski peagi kuulsasse Manchester Unitedisse, mis oli taastumas 1958. aasta lennukatastroofis korraga hukkunud esindusmeeskonna traagilisest kaotusest.

Ning Best oli oma nime vääriline. Ta suutis nii võistlusel kui ka treeningul lollitada kõiki vastaseid ja tõi Manchesteri publiku taas staadionile. Legend räägib, et korra mängis Best treeningul üksinda kogu meeskonna vastu. Ja ta olevat võitnud seal kõik üks-ühe vastu peetud vastasseisud.

Imelise paigaltkiirendusega Besti lemmikvõte oli vastase kaitsja ees palliga peatumine ja kätega vehkimine. Järgmine pilt, mida üllatunud kaitsja oma silmaga nägi, oli temast mööda jooksva Besti selg.

Imeline kiirendus

Besti suurimaks positiivseks omaduseks oli etteaimamatus – ta liikus väljakul sageli kõiki loogika- ja mängureegleid eirates. “Ma ei ole kunagi pidanud mõtlema mängule või mänguteooriale. Vihkan seda, kui mulle tullakse rääkima, mida ma peaks väljakul tegema. Teadsin alati, mida pean tegema,” kommenteeris Best oma mängu.

“Ta oli instinktide, mitte loogika poeg,” iseloomustas Besti jalgpallikirjanik Geoffrey Green.

Näiliselt kleenuke, pälvis Best kaaslaste imetluse selle eest, kuidas ta talus vastaste kaitsjate rünnakuid ja oli valmis kaitseski tööd tegema. “Ta tõusis pärast mahatõmbamist alati üles ja jätkas mängu. See jääb mulle meelde igaveseks,” meenutas ManU praegune peatreener Alex Ferguson.

“Kõik, kes nägid, milleks George oli väljakul suuteline, unistasid, et nad ise sama oskaksid,” meenutas Briti jalgpallilegend Bobby Charlton 1968. aastal Euroopa parimaks jalgpalluriks valitud Besti.

Tõenäoline, et kui siis valituks ka maailma parimaid, saanuks Best sellegi trofee endale. Sest paljuski just tema mäng kindlustas Unitedile 1968. aastal Euroopa karikavõidu. “Lühidalt öeldes oli ta täiuslik jalgpallur,” võttis Besti autobiograafilise raamatu autor Michael Parkinson mehe mängijaomadused kokku.

Samavõrd kui väljakul, paistis Best silma ka väljaspool seda. Ta oli spordimaailma esimene poptäht. Tänapäeva David Beckhami eelkäija, kes pälvis hüüdnime viies Beatles, sest sarnanes välimuselt vägagi kuulsa Georg Harrisoniga. Ning pallivirtuoosi elukombedki sarnanesid tõelise poptähe omadega – ilusad naised, peod, kallid autod ja skandaalid.

Sagedased joomingud viisid ta koduklubis Manchesteris tülideni, mis lõppesid 1974. aastal sellega, et staar visati meeskonnast välja. Ta polnud jõudnud mitmele treeningule ja mängule. Sellest ajast näris alkohol tasapisi 28-aastase Besti eluküünalt.

Karjääri lõpp vanglameeskonnas

Best küll jätkas mängimist, kuid mitte pooltki nii kompromissitult kui Unitedis. Kõmulised olid see-eest aga tema peod ja tihti vahetuvad tüdruksõbrad. Best armastas rääkida lugu, kuidas ta avastas end ühel hommikul hotellis lamamast voodis, kõrval magamas värske Miss Maailm, voodipäises pudel šampanjat ja mitu tuhat naela, mille ta õhtul kasiinos võitnud oli. Uksel seisis aga hämmeldunud toapoiss, kes tuli serveerima hommikusööki ja küsis avanevat pilti nähes jahmatamapanevalt ausalt: “George, kust alates see värk sul kõik valesti hakkas minema?”

1980. aastal alkoholiravi alustanud Best lõpetas mängijakarjääri täielikult alles 1983. aastal. Ometi pidi ta mängima veel ühes meeskonnas – siis, kui ta korravalvuri ähvardamise eest vangi pandi ja Ford Open Prisoni (Fordi Avatud Vangla – toim.) jalgpallimeeskonna koosseisus lühikest aega palli veeretas.

Sagedased joomingud hakkasid tugevalt Besti tervisele ja 2002. aastal siirdati kuulsusele uus maks. Arstid ütlesid, et kui Best kohe joomist ei lõpeta, on tema elupäevad loetud. Vaid veidi hiljem nähti teda hoidmas käes veiniklaasi.

Sagedasti haiglaid külastanud Best ise siiski mõistis alkoholi hävitavat mõju inimese tervisele ja kutsus seetõttu enda haiglavoodi äärde fotograafid, et nood saaksid teda teistele hoiatuseks voolikute all lamavana pildistada.

Eelmise nädala reedel vandus neerupõletiku ja kopsukahjustusega haiglas lamanud Best võitlusele elu eest lõpuks alla. Ülemaailmne prestiižne ärileht Financial Times pühendas Bestile ebaharilikult suure persooniloo oma teisel leheküljel. Ärilehe väitel pälvis Besti elust lahkumine meedia sellise tähelepanu, nagu saab tavaliselt osaks vaid monarhidele või presidentidele.

See on ka loomulik, sest nagu Best enda kohta ütles: “Ma olin mees, kes tõi spordiuudised ajalehtede tagumistelt külgedelt esimestele.”

Besti tänastele matustele oodatakse 100 000 leinajat, kelle tarvis seatakse Belfasti tänavatele matusetalituse ülekandmiseks üles valjuhääldid. Kuigi Manchester Unitedil on õhtul tavapärane liigamäng, lendavad Inglismaalt staari matustele peatreener Alex Ferguson ja peadirektor David Gill.

Põhja-Iirimaa muidu usulistel põhjustel tülitsevad katoliku ja protestantlik partei on tänu Bestile leidnud lõpuks ühes asjas ühise meele – et seitsme aasta pärast valmiv 42 500-kohaline riigi esindusstaadion saab nimeks Best.

Inimesed nutsid nii, et pisarad lendasid

•• Besti surmapäeval Manchesteris Old Traffordil käinud eestlase Aare Vaalma sõnul oli vaatepilt leinajatest muljetavaldav.

“Inimesed nutsid nii, et pisarad lausa lendasid. Ma polnud selliseid emotsioone mitte kunagi varem näinud. Müüri ääres, kuhu Besti mälestuseks esemeid ja lilli maha jäeti, oli kogu aeg umbes 2000 inimest. See oli midagi uskumatut ja täiesti erakordset. BBC tegi iga tunni aja tagant Old Traffordilt otseülekande. Sel päeval oli Inglismaal teles vaid kaks uudist – Besti surm ja Inglismaad tabanud lumesadu.”