Kuigi neljapäeval opereeritud Leok paraneb nädala lõpuni Hollandi haiglas lõikushaavadest, ootab krossimeest ees pikk taastusravi. “Seljanärv on täiesti läbi lõigatud ja altpoolt naba Avo midagi ei tunne,” ütles isa.

Seljaoperatsioon Portugalis

Kui Avo operatsioonikulud tasub Taani kindlustusfirma, siis taastusravi eest peab kahekordne MM-etapi võitja ise tasuma. “See on väga pikaaegne ja kallis protseduur,” rääkis isa Väino Leok. “Praegu uurime, kus seda oleks võimalik teha. Selge on, et otse haiglast Avo koju ei tule.”

Taastusravi näeb ette erinevaid võimlemisharjutusi ja massaaže. “Avo on mul treenitud poiss, küll ta hakkama saab,” ütles Väino Leok.

Eile hommikul jõudis Avo juurde Hollandisse tema abikaasa. Kogu õnnetusjärgse aja on Avoga koos olnud tema vend Aivar, kes traagilist kukkumist ise raja kõrvalt pealt nägi.

“Oleme uurinud võimalusi, kus Avo taastusravi saaks,” ütles vend. “Pakutud on variante Moskvast New Yorgini.”

Tema sõnul on mõeldud muudelegi variantidele. “Avo isiklik spordiarst Belgiast uuris asja ja sai ühenduse arstidega Portugalis, kus on võimalik närvioperatsiooni teha.”

Kuigi seljaaju täieliku katkemise korral peetakse ratastooli saatust vältimatuks, teeb tänapäeva meditsiin selleski valdkonnas edusamme. Nimelt töötavad teadlased selle kallal, kuidas kasvatada seljaajus uusi rakke, mille abil saaks purunenud koha uuesti osaliselt kokku kasvatada.

Prognoosidega oodatakse kaks nädalat

•• Traagiline õnnetus Eesti lähiajaloo kuulsaima krossimehega toimus neljapäeval klassi MX3 Hollandi MM-etapi vabatreeningul, kui Avo Leok hüppeid harjutas.

•• Viimaseks trampliini kõige äärmist soont maandumiseks proovinud krossimehe Suzuki jäi vihmast märga pinnasesse kinni, misjärel Leok lendas sadulast ja tsikkel paiskus talle otsa.

•• Vend Aivari sõnul ütlesid arstid eile Hollandi haiglas, et esimesi prognoose Avo Leoki võimaliku paranemise kohta saab teha kahe nädala pärast.