Rudolf Kiisa abikaasa Sonja Hiiumaal Käina vallas Kaigutsi külas Kiisa talus ilmale poja, kellele pandi nimeks Endel.

Mõni aasta hiljem ostis pere Harjumaale Kakumäele maalapi ja ehitas sinna hooned. Sõja-aastatel aitasid Endel ja temast aasta vanem õde Malva ema ning ootasid isa kaugelt Venemaalt tagasi. 23-kordne Eesti motomeister ja kahekordne NSV Liidu ringrajasõidu meister Endel Kiisa õppis Haabersti mittetäielikus keskkoolis. Oma esimesed diplomid võitis Endel kettaheites ja kuulitõukes.

12. sünnipäevaks kinkis isa pojale võrri, 127-kuubikulise mootorratta. Dünamo motoülem Feliks Lepik märkas Kakumäel kihutavat poissi ja kutsus ta klubisse. Tulid esimesed võidud krossirajal, ringrajal, hipodroomisõidus.

Endel Kiisa sõbraks sai NSV Liidu koondise aegne konkurent Nikolai Sevastjanov, koos tiireldi MM-i karussellis, jagati teineteisega võidurõõmu ja kaotusekibedust. Nikolai lahkus kümme aastat tagasi igavikku, kuid peresuhted jäid.

Terasratsud, millega Kiisa kihutas Soomes Imatral, Saksamaa Nürburgringil, Austrias Salzburgis ja teistel võistlustel, on suuremalt jaolt osadeks lammutatud ja mõni sõitja teadmata välismaale maha müüdud.

1966. aastal abiellus Kiisa NSV Liidu meistri ja 16-kordse Eesti motomeistri Virve Gustel-Lauriga. Pärast poja sündi 1968. aastal loobus ta võistlemast, lõpetas 1969. aastal auto erialal Tallinna mehaanikatehnikumi ja viis aastat hiljem Tallinna pedagoogikaülikooli kehakultuuri teaduskonna. Ta on töötanud Tallinna Kalevi linnanõukogu esimehena ja ettevõttes Desintegraator peainsenerina.

Perepoeg Marek on sõitnud karti ja vormelit, lõpetanud insenerina Rootsi kuningliku ülikooli autoeriala ning töötanud autokontsernides Saab ja Volvo. Ta on edukas ettevõtja, kes toetas tänavu avatud Audru ringiraja valmimist.

Aeg: 1965–1967

Koht: Pirita-Kose ringrada

Fotod: Lembit Peegel