Kui poksimaailma raskekaallaste kasv jääb üldjuhul alla kahe meetri, siis Vene hiiglane Nikolai Valujev on oma 213 sentimeetriga tõeline erand.

Koletis Idast, Vene Hiiglane, Shrek, Lurch (hiiglasest ülemteener USA koomiksist “Addams Family” – toim), Jõutorn, King Kong, Kaheksas Maailmaime – Peterburist pärit 33-aastase poksija arvukad hüüdnimed viitavad pigem mõnele tsirkuseatraktsioonile.

Valujev jõudis poksini alles ülikoolis, olles enne proovinud oma kasvule sobivamat korvpalli ning kergejõustikualadest kuulitõuget ja kettaheidet. Kuid tegelikult pole see tema elukäigus teab mis oluline.

Tähtis on hoopis, et eelmise aasta detsembris jõudis Valujev pärast kümnete tundmatute vastaste alistamist WBA maailmameistri tiitli matšini John Ruiziga. Tõsine pähkel, kuid kohtunike hääled soosisid venelast. 10 000-pealine publik vilistas Valujevi maha. Leiti, et Ruizile tehti liiga. Ruiz leidis sama ja taotleb nüüd WBA-lt korduskohtumist. Seevastu nädal aega pärast tiitlimatši tuli välja, et Valujev oli poksinud vaid ühe käega. Seda “pisiasja” oli hiiglase tiim hoolikalt varjanud, sest kardeti, et meest ei lubata siis üldse ringi.

Nagu neandertallane

Kuigi Valujevit saadab ikka veel pigem ebanormaalse nähtuse kui hea poksija oreool, hakkasid asjad paremaks muutuma 2003. aastal, kui Saksa promootor Wilfried Sauerland võttis Valujevi oma hoole alla. Kogenud Sauerland nägi seni poksimisega sandikopikaid teeninud venelases staaripotentsiaali.

“Ütlesin Nikole, et teda on seni promotud kui tsirkuseartisti ning et ta on palju enamat väärt,” selgitab Sauerland. “Temaga seni koostööd teinud inimesed ei uskunud tema poksimisvõimetesse. Seepärast polnud Niko ka aastaid arengut näidanud.”

Pärast Saksamaale kolimist muutus aga areng silmanähtavalt. Võitluses Euroopa meistri tiitli pärast õnnestus Valujevil purustada Paolo Vidozi lõualuu kahest kohast.

Järgmine vastane Clifford Etienne hakkas pärast kaalumist ja kohustuslikku kohtumist Valujeviga hotelli baaris suurest hirmust jooma. “Keegi ei öelnud mulle, et pean kokku minema lumeinimesega,” hädaldas Etienne.

Larry Donald, kes senistest vastastest kõige paremini Valujevile vastu sai, kinnitas venelase ainulaadsust. “Ta on nagu neandertallane. Midagi tumedatest aegadest.”

Venemaalt ja Saksamaalt on Valujev jõudnud kõikide võimaluste maale USA-sse. Ja kelle muu kui kurikuulsaima promootori Don Kingi käe alla, kes nüüd käib mööda Ameerikamaad ja laulab oma uuele Vene kangelasele oodi. “Ta võib-olla ei oska artikuleerida nagu Muhammad Ali, aga ta kasvab ja õpib,” kinnitas King, kelle korraldatud matšis võitis Valujev oktoobri alguses Monte Barretti. King loodab Valujevist samasugust rahamasinat, kui olid Muhammad Ali, Mike Tyson ja Evander Holyfield.

Peale kasvu eristab Valujevit veel üks asi. Nimelt pole ta paljude teiste poksijatest sõumeeste moodi lobamokk, kes enne kohtumist pressikonverentsil oma vastast halvustab ja endast välja püüab viia. Üldse on Nõukogude Liidu “rikastavates” tingimustes üles kasvanud poksitäht spartalike eluviisidega. Veel kolm aastat tagasi elas Valujev koos naise Galja ja vastsündinud poja Grišaga väikeses Peterburi korteris. Ka praegu pole harvad need korrad, kus ta koos perega Moskvast Peterburi sõites eelistab lennukile hoopis rongi või siis lendab lennukis turistiklassis.

Valujev saab enda sõnul aru, et inimesed vaatavad teda kui hiiglast. “Inimene peaks olema huvitatud ümbrusest ja teda ümbritsevatest inimestest. Inimene ei ole loom. Jumal lõi nad millekski muuks kui võitlemine,” ilmutab Valujev filosoofimeelt.” Jah, olen poksija ja suurt kasvu, kuid inimene ei tohiks olla huvitatud vaid sellest, kuidas teise nägu sisse lüüa või kuidas olla võitja või kuidas kaamerasse vaadata.”

Eluloolist

Nikolai Valujev

(Venemaa)

Tiitel: WBA raskekaalu maailmameister

Sündinud: 21. augustil 1973

Sünnikoht: Peterburi,

Venemaa

Pikkus: 213 cm

Kaal 145-150 kg

Võite: 45

Neist knockout’iga: 33

Kaotusi: 0