Eesti naiskond mängib sarjas alates 1992. aastast, Maailmaliigasse 16 parema sekka jõuti mullu. Debüüt kõrgemas seltskonnas oli edukas: Argentinat võideti kodus 4:1, Belgiale kaotati võõrsil 2:3. Suuremalt jaolt on meie naiskond mainekas karikasarjas pendeldanud Euro-Aafrika tsooni esimese ja teise liiga vahel.

Hispaania näib olevat teises kaalus ja kõrgematelt korrustelt. 1991., 1993., 1995. ja 1998. aastal võitis Hispaania Föderatsiooni karika, tänavuses edetabelis asub Hispaania viiendal ja Eesti 13. kohal. Hispaanial on ka ilma eelmise sajandi lõpu suuruste Arantxa Sanchez Vicario ja Conchita Martinezeta väga tugev naiskond. Nad võisid koju jätta esisaja mängijad Arantxa Parra Santonja ja Lourdes Dominguez Lino, sest ka esmaspäeval Tallinna tulnud nelik on tugev.

Siiski pole midagi selge enne, kui matši viimane punkt mängitud. Üksainus näide: Belgia naiskond Kim Clijstersi, Justine Henini ja Yanina Wickmayeriga on Hispaaniast veel tugevam, ometi hakkas Eesti Belgiale lõvikoopas kõvasti vastu.

Jah, kõik objektiivsed asjaolud on Hispaania poolel. Aga FedCup on ettearvamatu naiskonnavõistlus, kus paberlikud arvestused ei maksa.

Sealsamas ei saa mööda minna tõsiasjadest. Kindel, et Hispaania võib Eestit lüüa 5:0, Eesti omakorda ei võida sellise tulemusega mingil juhul.

Igaüks olgu valmis

Eesti naiskonna treeneri ja kapteni rollis debütandina üles astuv Andrei Luzgin ei taha öelda, kelle ta Kanepi kõrval üksikmänge mängima paneb. Reglement lubab Luzginil selle asja reedeni saladuses hoida. Ja vahetusvõimalus on treeneril ka teisel mängupäeval. Teiseks, Luzginil endal on valikud rasked.

„Ütlen nii palju, et igaüks  neljast mängijast peab iga hetk valmis olema,” rõhutab Luzgin. Veel mõni nädal tagasi valutas kõigil tüdrukutel kusagilt. Kanepi väidab, et ta on mängukorras, kuid kuuldub, et toenglamangus kätekõverdusi ta teha ei saa.

„See on jama. Kui käsi valutaks, ei saaks Kaia tagantkätt kahe käega lüüa. Ta lööb,” kommenteerib Luzgin.

Debütandina teeb kaasa 15-aastane Anett Kontaveit. Tüdrukule on muret teinud randmevigastus, kuid äsja võitis ta Tallinnas ITF-i turniiri, mis haige käega vaevalt jõukohane oleks. Senine teine reket Maret Ani pole üle poole aasta võistelnud ning langenud WTA edetabelis kuuenda saja sisse, Margit Rüütlist tahapoole. Teine naiskonnasisene pingerida annab Luzginile taktikalisi võimalusi. Treener teab väga hästi, et tosin aastat naiskonda kuulunud Ani kogemused on hindamatud. Rüütlil pole need kogemused väiksemad.

Ent mängujõu poolest võib nooruke ja roheline Kontaveit olla Ani ja Rüütli juba ületanud. Eesti meistrivõistlustel ja kodusel Mastersil Kontaveit võitiski Rüütlit. Kuid matšis Hispaaniaga ei mängi Kontaveit Rüütliga, vaid rahvusvaheliselt tuntud hispaanlannadega, kellest kolm mängijat kuulub WTA esisaja sisse.

„Kõik variandid on peast läbi käinud. Ka see, kes mängivad paari. Arvestagem, et kolm hispaanlannat on WTA paarismänguedetabeli tipus,” kostab Luzgin. Ta ei ütle ei, kui temalt küsida, kas teist reketit mängib Kontaveit ja paari Kanepi ja Ani, kuid ei kinnita seda samuti. Tõenäoliselt see nii on, kuigi on raske ette kujutada, kuidas tunneb Kontaveit end mullu maailma edetabelis 19. kohal olnud ni­me­ka Martinez Sancheze vastu, kes on võitnud kolm WTA turniiri üksik- ja 13 paarismängus.

„Arvan, et tuleb raske matš, sest Kaia mängib hästi. Ta on vist maailmas esimese 20 seas ja väljaku kõvakate talle sobiv,” kõneles Anabel Medina Garriguez lennuväljal rahvusringhäälingule.

Hispaanlannad loodavad eelkõige Martinez Sanchezele, kes mängib samuti hästi kõvakattel. Selgitamata selge, et Eesti ainus võimalus peitub olukorras, kui Kanepi võidab mõlemad üksikmängud. Sel juhul võib paarismängus kõike juhtuda.

Küsin Luzginilt, mida ta ütleks tennisehuvilistele, kes tulevad nädalavahetusel mänge vaatama. „Kirjuta, et tuleb põnev matš. Tüdrukud võitlevad oma võimete piiril, keegi ei lähe alla andma!”

Ülejäänud Maailmaliiga teise grupi matšides kohtuvad Sloveenia–Saksamaa, Serbia–Kanada ja Rootsi–Ukraina. Tugevamas grupis lähevad avaringis kokku Venemaa–Prantsusmaa, Slovakkia–Tšehhimaa, Belgia–USA ja Austraalia–Itaalia. Märkigem, et Belgia naiskonnas pole enam lõplikult loobunud Henini, teda on asendamas Austraalia lahtiste noorteturniiri võitja 16-aastane An Sophie Mestach, Belgia Kontaveit.