Viievõistleja Imre Tiidemann alustab homme Budapestis maailmameistrivõistlusi lootusega võita kuld ja tagada pääs Sydney olümpiamängudele.

Sydneys lubatakse tuleval aastal stardijoonele vaid 16 viievõistlejat, esimene pilet jagatakse nüüd MMil.

Sydney pileti tagab MMi kuldmedal

"Mehi, kes Budapesti MMil reaalselt kullale pretendeerivad, on umbes kaksteist, mina kuulun nende sekka," ütles enne ärasõitu Tiidemann, kes on sel kümnendil stabiilselt maailma paremikku mahtunud, kuid pole suurtel tiitlivõistlustel täistabamust saanud. Teine pilet antakse välja sügisel Sydneys toimuva MK-finaali võitjale.

Eelmistel olümpiamängudel Atlantas kuulus Imre Tiidemannile seitsmes koht. Osalejaid oli siis kaks korda enam, 32. "Viievõistluse kandepinda arvestades jäi ka 32 liiga väikeseks numbriks," arvas Tiidemann. "Muidugi valitseb Sydneyt silmas pidades MMil ja muudel otsustavatel võistlustel kõrgpinge, kuid tingimused on kõigile võrdsed. Olen sisendanud, et sõel tuleb läbida."

Tiidemann peab Budapesti, kus ta 1997. aastal elu esimese MK-etapi võitis, endale edu tõotavaks linnaks, ja ungarlasi suurvõistluste oskuslikeks korraldajateks. "Olen Ungaris kahel korral ühele hobusele loositud ja võin kinnitada: vähemtähtsal võistlusel oli hobune alavormis, tähtsamaks aga suurepärasesse trimmi viidud. Ungaris ei saa ebaõnne korral juhust kiruda."

Imre Tiidemann on tänavu osalenud neljal MK-etapil ja Euroopa meistrivõistlustel, kuid loodetud edu pole tulnud. Üheks põhjuseks hinnati hambajuure alune põletik, mis nurjas 200 m vabaujumise.

Maikuise EMi järel võttis Tiidemann puhkuse: "Terviserikked ja ebaõnn hobuste loosimisel räsisid vaimu. Vajasin laadimist, mõistsin, et ainult tahtmisest ei piisa." Treeningulaager Lätis ja teine koht sealsetel võistlustel tõid tuju tagasi.

Poolfinaali edu annab ka kindluse

"Praegu usun end kõigil viiel alal vormis olevat," ütles Tiidemann. "Ujularajal peaksin Budapestis jõudma 2.14-ni ja sügisel Sydneys 2.12-ni. Vehklemist harjutasin Iraani MK-etapile sõitvate epeeässade Kaido Kaaberma, Andrus Kajaku ja Meelis Loidiga. Sain aimu, et nemad on väga heas vormis, kuid ei pidanud ka oma torkeid häbenema."

Homme peetakse Doonau-pealsel Margiti saarel, kuhu ungarlased sedapuhku kogu MM koondasid, poolfinaalid. Tiidemann lootis, et tagab endale pääsu 32 finalisti hulka esimeste aladega ega pea jooksukrossis viimast välja panema.

"Energiakulu polegi ehk nii oluline," lahkas meie parim viievõistleja võimalikku stsenaariumi. "Aga kui tead enne jooksu, et võid rahulikult tempot sättida, saad finaaliks mõnusa enesekindluse."

Finaal toimub pühapäeval.