Mosley ise tunnistab, et tundis nooruses oma nime pärast piinlikkust, sest igal pool, kuhu ta läks, vaadati tema peale kui fašistile. Esimest korda kuulis ta endast teisiti räägitavat vormelivõistlusel, kui sporditegelased arutlesid kvalifikatsiooniaegade tulemusi ja arvasid, et nende jaoks tundmatu Max Mosley on kindlasti ühe tuntud mehhaaniku sugulane. “Siis mõistsin, et selle ala inimesed ei teagi minu taustast midagi,” ütles ta.

Kuigi advokaadihariduse omandanud Mosley kihutas ise Frank Williamsi ettevalmistatud vormeliga, ei osutunud ta vormeliroolis kunagi edukaks. Mosley parim sõit oli 1968. aastal kurikuulsal Hockenheimi GP-l, kus hukkus legendaarne Jim Clark.

Sõitjana ebaõnnestus

Üldarvestuses 11. lõpetanud Mosley edu seisnes selles, et ta edestas ühe kohaga maailmakuulsat Graham Hilli. “Jah, sõitjana polnud ma kunagi väga hea,” tunnistab Mosley nüüd.

Just sel põhjusel otsustas ta 1970. aastal piloodikindad varna visata ja advokaadina asuda kaitsma vormel 1 meeskondade õigusi. Paradoksaalsel kombel on 35 aastat hiljem just tiimid need, kes Mosley FIA presidendikohta oktoobris toimuvatel valimistel ohustada võivad.

Sest algselt tiime esindanud Mosley astus õige pea teise paati ja asus juriidilist nõu andma FIA-le. 14 aastat tagasi valiti ta FIA presidendiks ja sellest ajast on ta oma kunagise võistluskaaslasega Bernie Ecclestonega juhtinud maailma üht jõukamat spordiorganisatsiooni, mis otsustab peale vormel 1 veel autoralli MM-il, vormel 3, GT ja mujal võistlustel toimuva üle.

Mosley, keda ralliringkonnad süüdistasid mõned aastad tagasi WRC vastu valitsenud kõrge publikuhuvi tapmises, võitleb nüüd oma elu raskeimat heitlust.

65-aastane Mosley ise luges skandaalse võistluse ajal Monacos raamatut “Publiku nõidus”. “Ma planeerisin pikka lõunat ja head lugemist enne võistluse vaatamist. Selle asemel sain kaela sellise pahanduse,” ütles ta ajalehele The Guardian.

End vaikseks inimeseks pidavat Mosleyt asus süüdistama isegi USA-s üle kolme aasta tiimi esimesed punktid teeninud Minardi boss Paul Stoddart, kelle sõnul oleks igas normaalses äris Indianapolises juhtunu eest boss tagasi astunud. “Ravim oli ju olemas, kuid seda ei kasutatud,” kommenteeris Stoddart.

Mosley nimetab Stoddarti kurvaks juhtumiks. “Ma aitasin teda palju, kui teised tiimid üritasid varastada nende raha,” ütleb ta. “Tõenäoliselt unustas ta oma ravimeid võtta.”

FIA-s ebaterve õhkkond

Stoddarti väitel jõudis USA-s kohal olnud Ecclestone rajaomanikuga šikaani ehitamises kokkuleppele, kuid tiimidele keeldus vastu tulemast just Mosley.

Distsiplinaarkomisjoni eel on Mosley endiselt sõjakas. “Ma ei välista koguni paari meeskonna eemaldamist,” ütleb ta. Julge avaldus. Eriti pärast seda, kui ta kunagine liitlane Frank Williams juba enne Indianapolist tunnistas, et “atmosfäär FIA juhtkonnas haiseb ja on väga ebatervislik”.

“Franki avaldus oli tehtud pärast halba hommikut,” teatas seepeale Mosley. Kuigi tema väitel olid nad pidanud Frankiga maha sõbraliku vestluse, teatas Williams pärast USA fiaskot, et kõige taga oli vaid Mosley soov tiime alandada.

Tiimid võivad sõite boikoteerida

•• Kui FIA distsiplinaarkomisjon peaks täna USA GP sõidust kõrvale hoidnud seitsmele meeskonnale karistuse määrama, võivad nad järgmistest sõitudest kõrvale jääda. “Kas jätkame karmi karistuse korral?” küsis Minardi boss Paul Stoddart. “Ilmselt peame koosoleku ega saa seda garanteerida.”

•• FIA president Max Mosley ei teinud seepeale teist nägugi: “Juhtiv organisatsioon võidab alati! Mida nad saavad teha? Kui tiimid hakkavad streikima, lõikavad nad endal nina peast.”

•• “Kui karistus peaks olema noomitusest karmim, saavad meeskondadest süütud ohvrid nagu Indianapolise ringrada ja publik. Sealt võib tulla mida iganes – olen kuulnud, et võidakse määrata 2,5 miljoni dollariline trahv või meeskonnad koguni eemaldada sarjast,” ütles Stoddart.

•• Stoddart ei väsi kordamast, et kogu fiasko peasüüdlane on Mosley, kes peab tekkinud segaduse eest vastutuse oma õlgadele võtma. “Antud hetkel vajasime kriisimänedĻmenti, kuid saime, nagu Mosley puhul alati, kriisis organisatsiooni,” põrutas Stoddart.