“Meie prioriteet number üks on ikka kooli lõpetamine,” ütles Jaan Mölder seenior, kes poja rallikarjääri jõuliselt toetab ja suunab. “Kui ta praegu kooli ei lõpeta, siis jääbki haridus saamata.”

Aprilli keskel tegi Mölder Saksamaal super-1600 klassis Lada 2112 KitCariga avastardi, kus sai juba testikatsel hakkama vaatemängulise avariiga.

“Eks me kõik olime pahased, sest tegu oli tõesti superrumalusega,” ütles Mölder seenior. “Lada käigukast on teistsugune ja selle asemel, et kolmandalt käigult teisele minna, lükkas poiss kogemata hoopis neljanda sisse.”

Kraavi kihutanud ja üle katuse käinud Möldri kasutuses oli toona esmaklassiline mehaanikute meeskond, kes mõlkis auto hommikuks sõidukõlblikuks tegi. Sama tiimi abil loodab Lada jõuda mõne aasta pärast ralli MM-karusselli JWRC-sarja.

Vilets lõppkiirus

Korras autost hoolimata lõpetas esimesel asfaldirallil startinud eestlane võistluse alles kolmandas kümnes. “Eks poisi kogemustes oli samuti sekund kilomeetri kohta kinni, kuid selge on, et lõppkiiruses jääb Lada praegu Opel Corsale või Citroėn Saxole alla,” ütles Mölder.

Tema sõnul on Lada ehitatud niimoodi, et käiku vahetades tuleb jalg gaasipedaalilt tõsta, millega koguneb tasapisi kaotust.

“Sellel etapil, kus meie pidime osalema, sõidab nüüd Saksamaa meister, kes aprillis meie osalusel toimunud ralli võitnud mehi stabiilselt pool sekundit kilomeetrile edestas,” rääkis Mölder seenior. “Nüüd näeme ära, kas Lada on üldse konkurentsivõimeline.”

Eestlasel on sõlmitud Lada arendustööga tegeleva meeskonnaga leping minimaalselt kahel Saksamaa rallil osalemiseks. Ilmselt teeb Mölder juunior teise stardi juulis. “Siis on vaja vaadata, kuidas meie rahalised võimalused jätkata lubavad ja kas üldse on mõtet seal võistelda. Kuigi oleme sealt saanud väga hea kogemuse.”

Tipptasemel meeskond

Rallimänedžer Toomas Kitsingu vahendusel Saksamaale pääsenud Möldrit teenindab seal tipptasemel meeskond, kes varem töötanud MM JWRC-sarjas Suzuki juures.

Kuigi Mölder oli enne Saksamaa avastarti testinud autot lennujaama asfaltkattel, polnud sealsed tingimused ligilähedasedki võistlusoludele. “Kitsad teed. Kuigi ametlikult oli see asfaldiralli, oli 20 protsenti rajakattest kruus,” ütles Mölder seenior.

Mölder sõidab Kreeka MM-etapile

•• Juuni lõpus osaleb Jaan Mölder juunior autoralli Akropolise rallil.

••“See on kindel. Oleme end registreerinud, lennukipiletid ostnud, hotellikohad broneerinud ja treeninguks rendiauto valmis vaadanud,” rääkis 18-aastase rallisõitja isa, endine Paldiski linnajuht Jaan Mölder.

•• Tema sõnul ei sõida nad Kreekasse võidu pärast heitlema, vaid kogemusi omandama. Kuigi odavam tulnuks võistlemine augustis Eesti naabruses toimuval Soome etapil, pole Möldril mõtet sinna tagumiste kohtade pärast sõitma minna. “Seal on väga kiire rada, mida kohalikud sõitjad läbivad aastas kümmekond korda, mis annab neile selge konkurentsieelise,” ütles Mölder seenior.

•• Talvel näitas Mölder juunior head kiirust Rootsi MM-etapil, mille ta aga avarii tõttu katkestas. Praegu tegeleb rallitiim vana ja väsima kippuva auto väljavahetamisega.

••“Juuni keskel peaks uus Mitsubishi Evo8 Eestisse jõudma, Kreekas käime veel vana autoga, kuid EOS-i ralliks oleme kindlasti stardis uuega,” lubas Mölder.