Altemir Hausmann, kes on koos Roberto Braatziga mängukohtunik Simoni abiline, põhjendas vandesõnade õppimist Brasiilia telejaamale Globo Sport sooviga olla kursis mängijate räägituga. „Kõik mängijad ropendavad ning oleme kindlad, et kuuleme ka selles mängus mõnda „….poega“ enda suunas tulevat,“ vahendas The Times Hausmanni sõnu.

Kokku on Simonil ja tema abilistel umbkaudu paarkümmend ingliskeelset vandesõna või väljendit, mille kasutamine võib mängijatele karistusega lõppeda. Roberto Braatz lisas, et vandesõnu ei õpita küll näiteks 11 keeles, kuid kindlasti tuleb tunda ingliskeelseid krõbedaid sõnu ja väljendeid.

FIFA lükkas aga omalt poolt tagasi väited, justkui on kohtunikele antud nimekirjad vandesõnadega, mille suhtes kõrvad lahti hoida. Teisalt kinnitas rahvusvaheline jalgpalliliit, et inglise keele valdamine on kohtunikele kohustuslik. Ka on osavõtvaid meeskondi informeeritud sellest, et mängijaid võib ebaviisakate sõnade või žestide kasutamisel karistada hoiatusega või ka platsilt eemaldamisega. „Ühegi osaleva meeskonna liikmele ei tohiks selles asjas üllatusi ette tulla,“ lausus FIFA pressiesindaja Alex Stone. Ta lisas ühtlasi, et nõudmist ka teistes keeltes vandesõnu teada kohtunikele esitatud pole.

Näiteks inglaste üks tähtmängijaid Wayne Rooney sai esmaspäevases soojendusmängus kohaliku klubi Platinum Stars vastu kollase kaardi, kui kohtunikku vandesõnadega kostitas. Kuuma iseloomuga Rooneyt on juba korrale kutsunud ka inglaste mänedžer Fabio Capello.