“Sellest ei tule alternatiiv Eesti koondisele, vaid lisavõimaluste otsimine,” rõhutab Põhjala. “Tiimi hakkavad kuuluma sportlased, kes näevad asju ühtemoodi, kes on valmis tippu jõudmise nimel tööd tegema. Üks on selge – loodritele kohta pole. Kes viilima hakkab, lendab kohe välja. Põhikriteerium on tahe töötada ja seada kõrgeid eesmärke.”

Vajalik tiimijuht

Põhjala eeldab, et tiim hakkab toimima juba sügisest, projekt käivitub täies mahus aga järgmisel aastal. Lisaks Rothbergile plaanib Põhjala praegustest tuntumatest nimedest kaasata Eesti koondislased Julia Be‰ko ja Sander Maripuu. “Võtame viis-kuus sportlast, kes on valdavalt 18–22-aastased,” ütleb Põhjala.

Teistest vanem, kehakaalus kuni 100 kg võistlev Maripuu töötab Pekingi olümpia nimel. “Ülejäänutele on paras hakata seadma atra 2012. aasta Londoni mängudeks. Kuidas Rothbergiga läheb, vaatame. Palju näitab järgmine aasta. Kindlasti soovime korralikult esineda juba Pekingis, aga temagi õige olümpia peaks tulema alles Londonis,” arvab Põhjala.

Põhjalat innustab tiimi looma ka asjaolu, et juunioriikka jõudnutel pole kerge sportlasteed jätkata. Tal on elav näide Rothbergi näol, kes vahepeal tööl käies kaotas väärtusliku aasta. “Rothberg sai liikuma tänu omaaegsele

N Liidu noortemeistrile, Suprema tegevjuhile Peeter Saksale. Ta sai mingisugustki raha sportimise eest. Euroopa meistrivõistluste pronks aitas ta olümpiakomitee leivale.”

Sügisel läheb põnevaks

Tiimi hakkab peale Põhjala kuuluma teine treener Vladimir Stepanjan, kes esialgu täidab ka massööri ülesandeid. Kindlasti vajatakse Põhjala sõnul oma arsti. Väga tähtis persoon on ka tiimijuht. Põhjala sõnul leidub sobiv, asjast huvitatud kandidaat judoringkonnas endas.

Stepanjani peab Põhjala tatamil väga heaks spetsialistiks. Tegemist on AserbaidÏaanist pärit armeenlasega, kes N Liidu lagunemisprotsessi ajal pages koos perega Taga-Kaukaasia veriste sündmuste eest turvalisse kohta.

Judokatel on suvi vaikne hooaeg, aga sügisel läheb põnevaks. Septembri esimesel poolel korraldatakse Tallinnas Euroopa juunioride meistrivõistlused, novembri lõpus osaletakse kuni 23-aastaste EM-il.