Eestlane alustab homme või ülehomme oma elu esimest suure slämmi turniiri täiskasvanute seas. „Lähen julgesti peale. Karta pole siin midagi. Miljöö on ju tuttav, olen noorte tippturniire varem ju mänginud,” sõnas Zopp telefonitsi. Eestlane sõitis pärast kaotust Brisbane’i valikturniiri kolmandas ringis Melbourne’i, kus jätkas valmistumist Openi valikturniiriks.

„Tuttavaid nägusid on siin palju, sparringupartnereid piisab. Mängin kaks korda päevas. Ilm on niiske, ei saja õnneks nii palju, kui üleujutuspiirkonnale lähemal asuvas Brisbane’is, kus pidin esimesed kaks valikmängu pidama ühel päeval,” muljetas Zopp.

Eestlane, eile värskes maailma edetabelis tõusnud oma kõrgeimale, 219. kohale, lõi Brisbane’is esmalt sakslast Dieter Kindl­manni (ATP 230) 6:1, 6:3 ja seejärel ameeriklast Bobby Reynoldsit (163) 6:4, 6:4. Kui alistunud oleks ka ameeriklane Ryan Harrison (173) valikturniiri viimases ringis, jõudnuks Zopp ATP turniiri põhitabelisse. Ent Zopp kaotas 6:2, 6:7, 4:6.

„Esimesed mängud olid head. Ent kolmanda mängu kahe viimase setiga ei saa rahule jääda. Teise ja kolmanda saja poistel pole tasemes vahet. Keda täna võidad, sellele võid homme kaotada. Sellepärast ei tahagi ennustada, kas jõuan Australian Openi põhitabelisse,” arutles Zopp.

„See oleks ju otse geniaalne, kui Jürgen põhiturniirile saaks,” väitis Eesti Päevalehe poolt eksperdiks palutud Toomas Leius. „Tean omalt poolt, et Austraalia kliima on hirmus. Palav ja samas niiske. Otsustavasse setti mineva raske mängu ees on põhjamaa mehel põhjust hirmu tunda,” märkis Leius, kes hindas, et kui eestlane võidu või teise saab, on ta oma ülesande täitnud. „Jürgen on ilusasti arenenud, kuid esialgu on vara kinnitada, et ta oma tasemelt põhiturniirile vastaks. Näeme...”

Zopp ise kuumust ei kartnud. „Olud on ju kõigil ühesugused. Igatahes annan oma parima. Tean ise, et aeg ei oota.”

Spordihuvilisele, kes tennisega üksipulgi kursis pole: suure slämmi sarja põhitabelisse on tegelikult lihtsam pääseda kui tavalisel ATP turniiril. Openil on põhitabelis 128 mängijat, lihtsal turniiril ainult (näiteks) 32...

Rasked ajad

Viimane eestlane, kes maailma tippturniiridel mängis – ja ka ATP edetabeli esisaja sekka kuulus –, oli Andres Võsand paarkümmend aastat tagasi. Nimelt see siht, esisada, peaks olema ka Zopi tänavune siht. Selline edetabelikoht garanteeriks pääsu suurte tippturniiride põhitabelisse mänguta.

Mänguta, nagu Kaia Kanepi Melbourne’i naiste turniiril, kuhu Eesti esireket saab paigutuse 32 parema seas. Missuguse nimelt, selgub nädala lõpus. Sellega ilu ka lõpeb.

Kanepi mängis enne eilset oma viimase tõsise mängu WTA tasemel oktoobri alguses. Vahepealne rumal vigastus tegi ettevalmistusse korrektiivid. Kahe käega lööma hakata sai Kanepi alles aasta lõpus Tai treeninglaagris, eile kuuldus Austraaliast, et Kanepi vasak käsi ei anna küünarvarrest ikkagi päris sirgeks lükata. Kuidas mängida nii tulemuslikult tennist?

„Selle nädalaga midagi suurt enam muuta ei anna. Üritan oma tunnet otsida. Ma ei usu, et see üks mäng näitab, kuidas aasta läheb,” sõnas Kanepi eile Vikerraadiole, kui oli kaotanud Sydneys Bojana Jovanovskile 4:6, 4:6. Mängija  peab optimist olema. Pole aga raske ennustada, et kerged ajad Kanepit ei oota.

„Tunde tagasisaamine võtab täiesti tervel mängijal pärist mitu turniiri. Kaial läheb vaja palju meelekindlust, et uuesti kindlus kätte saada,” hindas Leius, kes tuletas meelde, et hiljemalt ke­vadeks peab Kaia uuesti tippvormis olema. „Eelmise aasta teine pool oli tal võimas. Need punktid, mis ta siis võitis, tahavad tänavu kaitsmist.”

Et edetabelis mitte kukkuda, tuleb Kanepil tipptasemel olla.

Ühtlasi on selge, et Kanepi ja tema treener Silver Karjus peavad kannatlikud olema, et hästi alanud koostöö ei mureneks. Sagedast treenerivahetust ei vaja Kanepi kohe kindlasti.

Isiklikku

Jürgen Zopp

Tennisist

•• Sündinud 29. märtsil 1988

•• Pikkus 190 cm, kaal 82 kg

•• Koht ATP maailma edetabelis: 219.

•• Treenerid: Pasi Virtanen, abistab ka Peeter Lamp.

•• Auhinnaraha: karjääri jooksul 44 984 USA dollarit.

Saavutused:

•• võitnud aastatel 2008–2010 kaheksa ITF-i turniiri (neist viis 2010. aastal)i; jõudis suvel ATP Challenger-sarja turniiril Usbekistanis poolfinaali ja sügisel Helsingis veerandfinaali.