Hondaga sõitev Laansoo ei avalda, kas tal on valida USA-s tehasetiimide vahel. “Võimalusi on mitmeid,” ütleb ta. Ameerikas mahub tehasemeeskondadesse sõitma ligi viisteist meest.

Tehasetiim tähendaks kümnete tuhandete dollarite suurust palka, sest USA-s on motokross populaarne. Publikut on alati kohal täismaja – väliradadel kuni 50 000, hallides peetavatel superkrossidel kuni 60 000 pealtvaatajat.

Laansoo valis karjääriks USA just seetõttu, et ei pea seal võistlemisele peale maksma. “Krossisõitja elu on lihtne. Minu asi on ainult trenni teha, kohale ilmuda, varustus selga ajada, tsikli selga istuda ja sõita,” räägib Laansoo. “Ülejäänud pisiasjad korraldab tiim ära.”

Luumurd katkestas hooaja

AMA sarjades üritab ühes sõidus pildile pääseda ligi 200 krossisõitjat. Finaali pääseb neist paarkümmend. Laansoo alustas äsja lõppenud välikrosside hooaega pauguga – tuli avaetapil sensatsioonilisele viiendale kohale.

Plaanile tulla sarja kokkuvõttes esikümnesse tõmbas kriipsu peale seitsmendal etapil saadud jalaluumurd ja operatsioon. “Ei kukkunud, ihtsalt väänasin kuidagi jala katki,” ütleb ta.

Jaanuaris läheb Laansoo USA-sse tagasi võistlema sisehallides peetaval AMA superkrossi sarjas, mis on tehnilisem ja paljude hüpetega. Tõeline show.

“See võib olla mu karjääri tõeline murdemoment. Auhinnaraha on sealt topelt, kõik asjad on topelt,” ütleb Juss. “Öeldakse, et välikross on füüsiliselt raskem.”

USA-s Califonias elav Laansoo tundub Ameerika eluga kohanenud olevat. “Euroopasse tulen ilmselt tagasi alles

oma karjääri lõpus,” tunnistab ta.

Krossisõitjad USA-s staarid

•• Krossitipud on USA-s omamoodi staarid, autogramme peab võistlustel jagama ka meie Juss Laansoo.

•• AMA sarjades on peategelased Ameerika enda sõitjad. Neile üritavad konkurentsi pakkuda paar Euroopast suurt raha teenima tulnud krossiässa. Suurim tähelepanu saab osaks seni alistamatule Ricky Carmichaelile, kes rahvaga lahkelt ka suhtleb.

“Olemuselt on Ricky palju vähem staar kui need nn Euroopa staarid,” ütleb Laansoo. “Ricky sai kohe karjääri alguses aru, et fännidest ei tohi mööda vaadata ja päikeseprillid ees ringi käia. Ricky poseerib fotodel ja lehvitab alati rahvale, sellepärast ta peale lähebki.”

•• Laansool on tippu jõudmiseks vaja teha veel üks otsustav samm. “Päris tippudega saab ikka suhelda, kuid seda teemal, et kuidas trenn läks või muu,” ütleb ta. “Päris nii ei ole, et t‰au, mis teed, ma tulen sulle õhtul külla.”

•• Krossimaailmas ülekaalukalt parima füüsilise ettevalmistusega Carmichaelil on seetõttu konkurentidest agressiivsem sõidustiil, mis tagab ka võidud. Maailmas seni alistamatust Rickyst rääkidest lähevad Laansoo silmad põlema. “Ausalt, see mees on loom,” ütleb ta. “Kui teda vaadata, siis on kõigil teistel arenguruumi terve maailm.”