Eelmisel aastal oli tervis korras. Sain enne Wimbledoni põhiturniiri oluliselt rohkem võistlusmänge mängida ja murukattel oma mängurütmi leida. Sel aastal kimbutasid mind nii vigastused kui ka viirushaigused, mis on jätnud oma jälje nii treeningutele kui ka võistlustulemustele.

Turniir piirdus ühe üksikmänguga. Mis sulle Wimbledonis silma hakkas? Äkki mõni inimlik detail?

Võrreldes teiste turniiridega on Wimbledonis võimalus ööbida peredes. Kodumajutus seega. Olen seda varianti igal aastal kasutanud, sest abivalmis pered elavad väljakute ümbruses ja linna hotelli oleks liiga pikk ja kurnav iga päev sõita. Viimased kaks aastat olen ööbinud samas peres ja tunnen ennast seal väga koduselt.

Naiste tennis on tipus äärmiselt põnev: võitjad on ootamatud, tippe produtseerivad ka väikeriigid.

Naiste tennises on üllatusi tõesti palju. Samas annavad tooni ikkagi sellised riigid, kust ka varem on tippmängijaid sirgunud. Samuti ei ela mitmete väikeriikide mängijad tegelikult oma kodumaal, vaid nendes riikides, kus on enam teadmisi, oskusi ja kogemusi tippmängijate treenimiseks.

Sul on alates 2004. aastast olnud pea igal aastal pikki vigastusperioode. Mõnigi tippmängija  on märkinud, et hooaeg on liiga pikk ja äärmiselt koormav. Tipptennis pole kellelegi lust ega lillepidu. Kuidas sina asja hindad?

Tippmängijatel on aastas kaheksa kohustuslikku turniiri, kuid esisaja seas on ka selliseid mängijaid, kes osalevad aastas umbes 30 turniiril. Iga mängija saab muidugi oma  koormust ise korrigeerida vastavalt oma eesmärkidele, võimetele ning – mis seal salata – ka rahalistest võimalustest ja vajadustest lähtudes.

Kas vigastuste vältimiseks annab midagi ette võtta? Eriti talvel, kui üks jalgu lõhkuv kõvakattega turniir järgneb teisele.

Vigastuste eest ei ole kahjuks keegi kaitstud. Ülekoormusest tingitud vigastusi saab ennetada sobiva treeningu- ja võistluskavaga ning regulaarselt füsioterapeudi teenuseid kasutades.

Kuidas korrigeerid oma treeningukava, kui oled vigastatud? Väljakule ei soovitata sul veel minna?

Üle-eelmisel nädalal tegin iga päev trenni jõusaalis ja basseinis. Kaks korda nädalas mängisin ka tennist, seda ilma liikumiseta, nii-öelda koha pealt. Eelmisel nädalal proovisime natuke koormusi tõsta ja liiva sees joosta, et näha, kuidas jalad koormusele reageerivad. Kava tuleb pidevalt kohendada.

Iga vigastuspaus mõjub arvatavasti vaimule rusuvalt. Sagedased pausid veel enam. Mis nipiga sa suudad masendust tõrjuda?

Kaks korda päevas saan ikka trenni teha ja see viib ka mõttetud mõtted eemale. Mingeid nippe seal pole.

Tõenäoliselt pole tüdimus sulle võõras – tunne, et tahaks mängu jätta. Kui kaua kavatsed 26-aastasena jätkata?

Hetkel mõtlen ja tegutsen küll ainult selles suunas, et saaksin kiiresti tuurile tagasi. Usun, et mul on veel mitmed head aastad tipptennises ees ootamas. Tippmängijate seas on väga palju minust vanemaid mängijaid. Samas, loomulikult oleneb minu mängijakarjääri pikkus tervisest ja rahalistest võimalustest.

Väikeriigist nagu Eesti tuleb tippmängijaid harva. Föderatsiooni karikasarja naiskond pudenes Maailmaliigast ega suuda ilmselt nähtavas tulevikus sinna tagasi murda. Või on sul teine arvamus?

Arvan, et Maailmaliigasse jõudmiseks ja sinna püsima jäämiseks oleks vaja vähemalt kolme esisaja tasemel mängijat. Kindlasti on siin eelis suurriikidel või pikkade traditsioonidega tenniseriikidel, kus on vastava tasemega mängijaid lihtsalt rohkem.

Thomas Högstedt, kellega oled konsulteerinud, on pärast mitme tipu (Nicolas Kiefer, Tommy Haas, Na Li) treeneriks olemist jõudnud ringiga naiste tennise kuumima nime Maria Šarapova juurde ja kiidab teda väga. Kui palju läheks maksma sellise mehe palkamine võrreldes näiteks Silveriga?

Thomas oli treener, kes juhatas mind juunioride tennisest naiste tennisesse. Naiste turniiridel läbilöömiseks oli vaja muuta mu mängu oluliselt agressiivsemaks, ründavamaks. See oli juba kümme aastat tagasi. Käisime Luuziga (Andrei Luzgin – autor) mitu korda tema juures Rootsis ja paar aastat ta vaatas, et me vahepeal rappa ei keeraks.Tegi ta seda tegelikult tasuta. Mitmeid kordi käis ta Tallinnas minu sponsoritega kohtumas, et neid veenda: minust võib veel asja saada.

Ega palkadest räägita kusagil avalikult. Tipptreenerid on kallid. Näiteks palkas Inglismaa tenniseliit 2006. aastal Andy Murrayle treeneriks ameeriklase Brad Gilberti umbes 900 000-dollarilise aastapalgaga. Andmed on pärit internetist. Need suurriikide tippmängijad, kellel on võimsad sponsori- ja reklaamilepingud või väga suurte võimalustega tenniseliidud, saavad endale ka tunnustatud treenereid lubada. Ainult auhinnarahast pole see lihtsalt võimalik.

Oled Eesti parim sportlane. Kas see asetab sulle moraalseid kohustusi? Tunned sa, et pead kellelegi midagi selgitama, näiteks vigastuste või kaotuste puhul?

Mul on vedanud, et mul on nii Eestis kui ka mujal maailmas väga palju kaasaelajaid, kes huvituvad rohkemast kui ainult mänguskoor. Ma hoian neid hea meelega ise oma tegemistega kursis nii oma veebilehe kui ka Facebooki kaudu.

Ometi näib, et oled mõõnaperioodil põõsasse pugenud ja väldid avalikke kontakte. Miks?

Tervise poolest nii kehva poolaastat õieti ei mäletagi. Mida siis ikka sellest avalikult pikalt ja pidevalt jutustada? Mitte et tuju oleks kehv, kuid negatiivses tonaalsuses intervjuusid ei taha kogu aeg anda. Kui mängud jälle sujuma hakkavad, küll ma siis ka taas jutukamaks muutun.

Karjus: Kaia tuleb tagasi tugevamana

Kaia Kanepi treener Silver Karjus kinnitab, et ta hoolealune suudab masenduse peletada ning tuleb tagasi tugevamana. „Ka halvas on midagi head. Kaial on raskeid aegu olnud varemgi ja ta saab mõõnast jagu. Usume, et iga tagasilöök teeb tugevamaks,” väidab Karjus.

Treener ütleb, et Eesti esimängija on mentaalselt tugev. „Igal tippsportlasel on suur pingetaluvus. Nii Kaialgi. Ta kibeleb kõigest hingest väljakule,” hindab Karjus, kelle arvates oleks vale valuliselt ohkida ja olukorda üle dramatiseerida.

Doktor Madis Rahu ja Kanepi füsioterapeut Lauri Rannama teevad kõik, et Kanepi kannapõletik taanduks. „Täie mahuga harjutamisest pole veel juttugi. Kaia jookseb liival ja kui väljakule saab, on pidupäev. Nagu arstid, teame meiegi, et tervis tuleb korda saada ning mitte poolpidusena võistlustele tormata,” kinnitab Karjus.

Treener ja ta õpilane usuvad, et augustis enne US Openit on Kanepi taas mängukorras, kuid muidugi mitte tippvormis. „Teame, et tennisesõbrad ootavad paranemist. Katsume neile vastu tulla!” kuulutab Karjus.