Kalevi võit 97:92 ei anna tunnistust ülitoimivast kaitsest, alles üksteist otsivatel-leidvatel meeskondadel tuleb veel koostööd lihvida. “Kui hing on paigas, piisab vahel sellest ka,” ütles Kalev/Cramo liider Valmo Kriisa pärast karika vastuvõtmist. Kalevil piisaski.

Tartu uues spordimajas oli juba pool tundi enne mängu algust võimatu vaba istekohta leida. Ligi kolme tuhande vaataja toetusel mänginud Rocki pallurid näitasid juba avaminutitest alates suurepärast visketabavust. Nad viskasid avaveerandil korvi neli kaugviset ning jätkasid samas tempos, tabades mängu jooksul koguni 15 kolmest. Kalevil aga õnnestus hoolimata vastaste kõripigistavast viskekäest pidevalt mängu tasakaalus hoida. Murrangu tegi Kalev neljanda veerandaja alguses. Mõni minut pärast Kriisa korvi tekitatud viigiseisu 67:67 teenis MartinViiask tehnilise vea ning langes isiklike vigadega välja. Neljast vabaviskest kaks sisse saanud Kalevi heaks lisas veel kas punkti Tanel Sokk. Külaliste edu kasvas kiiresti 11-punktiliseks.

“Nad kontrollisid mängu, kuid me seisime sihikindlalt kaitses,” rääkis Tartust pärit mängujuht Kriisa. “Mingil hetkel murdusid nad raskes füüsilises võitluses ja hakkasid rohkem vigade peale mängima.”

Jääb elu lõpuni meelde

Hetkel, kui tundus, et mängu saatus on lõplikult Kalevi kasuks otsustatud, juhtus midagi kummalist. Kolmepunktijoone tagant viskele läinud Gert Kullamäe meelitas välja vea Erik Dorbekult, kes kohtunike otsusega kuidagi leppida ei tahtnud ning omakorda tehnilise vea teenis. Seega oli Kullamäel kasutada viis vabaviset ning audist väljavise!

“Arvan, et see moment jääb Erikule elu lõpuni meelde,” sõnas Kriisa Dorbeku prohmaka kohta. “Ta ei tee seda enam kunagi. Oleks me täna kaotanud, oleks mul temast küll väga kahju olnud.” Kullamäe tabas kõik üritused ning grusiinist mängujuhi Georgi Tsintsadze, Müürsepa ja taas Kullamäe järjestikused korvid kahandasid Kalevi eduseisu vaid ühele punktile. Kaugemale pealinlased asjal siiski minna ei lasknud. Tartlaste poolt hoolikalt valvatud ühendriiklasest keskmängija Travis Reed tabas korvi alt ning Kriisa lisas kaugviske. Lõpuminutil vigade tegemisega mängu päästa üritanud Rocki õnnetuseks viskasid Kriisa, Tanel Sokk ja Reed vabaviskeid kindlalt.

Rockil hõre kaitse

Tartu Rockile kõige edukama korvikütina 27 punkti (sealhulgas viis kolmepunktiviset) toonud Gert Kullamäe nägi veel suuri kitsaskohti üksteisemõistmises.

“Tegime väga lihtsakäelisi vigu ning lauapallid oli kindasti üks “point”, miks me täna kaotasime,” osutas ta. “Aga jään rahulikuks, ei ole mõtet endale tõrva pähe valama hakata. Nüüd on vaja vead kaitses korda saada nii kiiresti kui võimalik. Peame meeskondlikumalt tegutsema, kohati ei tea üldse, kust kaitses abi tuleb.”

Lauavõitluse kaotas Rock koguni 24:48. Nii suur vahe, et tallinlaste peatreener Matic ei suutnud alguses talle paberilt vastu vaatavaid numbreid uskuda.

”Olen oma mängijatega rahul ja õnnitlen neid,” lausus Matic. “Tahtsime rohkem võita. Meil on rohkem koondise mängijaid ja seega oli meile kasulik harrastada Eesti koondisega sarnast mänguskeemi.”

Soosikukoorma Rocki kanda jätnud Maticile ei valmistanud aga rõõmu tartlaste 15 tabavat kaugviset, mida kalevlased ei suutnud takistada.